01 Ιουλίου, 2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ OΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ.

Λαμπρή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 1 Ιουλίου 2012, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς. Μετά το πέρας της Δοξολογίας και σε κλίμα συγκίνησης, τελέστηκε η Ακολουθία της Αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας της Ιεράς Μονής Γενεθλίου Κλεισούρας. Στη συνέχεια τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλειάδα Αρχιερέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, παρέστη και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αρβανιτόπουλος.

Τον Πατριάρχη Βαρθολαμαίο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο προσφέρων και προσφερόμενος Κύριος μας αξίωσε σήμερα, Παναγιώτατε Πάτερ, να κυκλώσουμε το Ιερό τούτο Θυσιαστήριο μετά των αϋλων Δυνάμεων Ασωμάτων, να βιώσουμε μέσα στο μυστήριο της ζωής και της εν Χριστώ ενότητος την συγκεφαλαίωση της όλης οικονομίας, το αδιάκοπο Πάσχα της Εκκλησίας και την χαρισματική πρόγευση της μελλοντικής Βασιλείας των Ουρανών».

«Πανηγυρίζουμε, Παναγιώτατε, όχι μόνο εμείς, αλλά και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος την αναγραφή στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας της Οσίας Σοφίας, της χελιδόνος του Πόντου και θαυμαστής Ασκήτριας της Κλεισούρας», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της προσφώνησής του ο κ. Σεραφείμ.

Ενώ πρόσθεσε: «Είναι μια απάντηση Θεού, όπως μας είπατε προ καιρού στην πατριαρχική Σας καθέδρα, στην δύσκολη εποχή μας....Γι’ αυτό και από τα χείλη Σας σήμερα ακούμε πως ο «Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».

Ο Μητροπολίτης Καστορίας εξέφρασε και την βαθιά του, ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του Πατριάρχη τονίζοντας: «Εκφράζουμε ισόβια ευγνωμοσύνη, γιατί προσφέρατε όχι μόνο στην ακριτική Καστοριά, αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη, την Αγία Σοφία από την Άρδασσα του Πόντου, όπως προσφέρατε τον Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη από την Αργυρούπολη του Πόντου στη Δράμα, όπως προσφέρατε πρότριτα τους Εσθονούς Νεομάρτυρες».

«Όλα αυτά τα πρόσωπα, για τα οποία υπογράψατε τις ιεροκανονικές πράξεις αναγραφής τους στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας, ως ο πρώτος της οικουμενικής Ορθοδοξίας από την Οικουμενική Καθεδρα, θα υψώνουν χείρας ικετίδας στον Θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου για τον άνωθεν στηριγμό Σας στην χαρισματική διακονία Σας», πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

Επίσης ανέφερε ότι «Πάσχα σήμερα, για την τοπική μας Εκκλησία. Πάσχα, διότι αξιωθήκαμε να δούμε το σεπτό πρόσωπό Σας και να συναντήσουμε τον ακοίμητο οφθαλμό της οικουμένης. Οι πάντες, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο, αναγνωρίζουν την χαρισματική προσωπικότητά Σας».

«Αυτόν που σαγηνεύει τις καρδιές των συνομιλητών του σ΄όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθώς και την πλήρη αναγνώριση ως του μεγάλου εκκλησιαστικού ηγέτου της Ορθοδοξίας. Όποιος Σας πλησιάζει και Σας γνωρίζει από κοντά, αυτός νιώθει και μια γλυκιά νότα παιδικής ψυχής», σημείωσε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Τέλος ο κ. Σεραφείμ ως αντίδωρο της επισκέψεως, προσέφερε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ένα επιγονάτιο το οποίο φιλοτέχνησε η Γερόντισσα Γαβριηλία από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μελανθίου Καστοριάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: