01 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα είχε το απόγευμα του Σαββάτου στην οικία του στην Κηφισιά ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εν όψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πως οι εκπρόσωποι της τρόικας επιθυμούν να συναντήσουν τόσο τον ίδιο όσο και τους Ευ.Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντ.Σαμαράς ενέκρινε κατάλογο προσώπων από τα οποία θα ζητηθεί να στελεχώσουν ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις που άπτονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.
   
Ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων κατά την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους επισημαίνεται στο ψήφισμα της Συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια Εύβοιας. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος παρέστη στις εργασίες της Συνόδου, διαβεβαίωσε πως τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν κανονικά. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
   
Με τιμές έγινε δεκτός ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς, όπου του έγινε το απόγευμα του Σαββάτου επίσημη υποδοχή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και πολυπληθούς αντιπροσωπείας μητροπολιτών, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, εκκλησιαστικών αρχών και πλήθους κόσμου. Νωρίτερα το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε στην Κοζάνη όπου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.
   
Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης χρέους που απειλεί την σταθερότητα της ευρωζώνης – αν όχι και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση – και με την προοπτική της επιβολής μνημονίου και στην ίδια, η Κύπρος αναλαμβάνει από την Κυριακή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και για πρώτη αφορά από την ένταξή της το 2004.
   
Δύο Έλληνες, 29 και 41 ετών, για τους οποίους είχαν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές αρχές, για την δολοφονία πέντε ατόμων στις 23 Ιουνίου στην Αγία Νάπα της Κύπρου, συνελήφθησαν το Σάββατο στην Αθήνα από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που τους εντόπισαν. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται στα σπίτια των δύο συλληφθέντων.

Κόσμος

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Σαμίρ, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Σαμίρ, ο οποίος είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή, υπέφερε εδώ και πολλά χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τηρούσε σκληρή στάση στο Παλαιστινιακό και αρνούνταν (παρά τις πιέσεις ακόμα και των ΗΠΑ που δυσκολεύονταν να τον κάμψουν) να συμφωνήσει σε παραχωρήσεις και ειρηνευτικές συμφωνίες οποιουδήποτε τύπου.

Τέσσερις Iταλοί δύτες, ο ένας ελληνικής καταγωγής, έχασαν την ζωή τους στο Σπήλαιο του Αίματος του Κάπο Παλινούρο, της περιοχής Τσιλέντο, στα ανοικτά της πόλης Σορρέντο της Κάτω Ιταλίας. Άλλοι τέσσερις δύτες, μέλη της ίδιας ομάδας, κατέφεραν να επιστρέψουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να σωθούν.

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών της Ομάδας Δράσης για τη Συρία –συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας που πρόβαλε επί μακρού αντιρρήσεις– για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές μετάβασης σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία μέσα από καθορισμένα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Κόφι Άναν, μετά τη διάσκεψη στη Γενεύη. Παραταύτα, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του νυν προέδρου Μπάσαρ αλ-Άσαντ σε αυτό το μεταβατικό στάδιο.
   
Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με την κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα Λεϊλά Ζάνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την εξεύρεση μιας λύσης στο κουρδικό ζήτημα. Καμία δήλωση δεν έγινε μετά τη συνάντηση αυτή, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα.
  
Όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις στο βόρειο Μάλι ελέγχουν πλέον οι ισλαμιστές αντάρτες που έχουν διακηρυγμένο στόχο την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής με απόσχιση από την υπόλοιπη χώρα και δημιουργία ενός ισλαμιστικού κράτους. Σύμφωνα δε με πληροφορίες έχουν προχωρήσει και σε καταστροφές σε μνημεία τέχνης.

Οικονομία

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφαν Κάμπετερ, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο δημοσίευμα του περιοδικού Focus σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από βουλευτές να προετοιμάζονται για την χρεοκοπία της Ελλάδας και για την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Το δημοσίευμα είναι ανοησία», είπε ο υφυπουργός στο Reuters σχετικά με το άρθρο.
   
Με σημαντική ενίσχυση έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, με τις αγορές να υποδέχονται θετικά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. «Ράλι» σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, τον καλύτερο του μήνα από τον περαμένο Οκτώβριο έκλεισε ο Dow Jones.
   
Ο έλεγχος για τα «μαϊμού» επιδόματα δεν θα περιοριστεί μόνο σε όσους τα ελάμβαναν χωρίς να τα δικαιούνται, αλλά και σε όσους τα ενέκριναν δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος. «Αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά», τόνισε.

Αθλητισμός

Μετά από τρεις εβδομάδες αγώνων και 16 φιναλίστ, το EURO 2012 έφτασε στο τέλος του, καθώς την Κυριακή το βράδυ (21:45 ώρα Ελλάδας) θα διεξαχθεί στο Κίεβο, ο τελικός της διοργάνωσης, ανάμεσα στην κάτοχο του τίτλου, Ισπανία και την Ιταλία. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 60.000 θέσεων Ολυμπιακό στάδιο και διαιτητής θα είναι ο Πορτογάλος, Πέρδο Προένσα.

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό ματς της ιστορίας της Ισπανίας τον τελικό με την Ιταλία γιατί είναι το... επόμενο και προσέθεσε ότι «παίζουμε τη δουλειά πολλών ετών». Ο Ισπανός τεχνικός τόνισε ότι η Ιταλία αξίζει να βρίσκεται στον τελικό, ενώ ο Τσάβι δήλωσε ότι «είμαστε ακόμα πεινασμένοι», ενώ ο Κασιγιας είπε ότι «δεν είμαστε φαβορί».
   
Ο αδιάφορος Πλατανιάς έχοντας εξασφαλίσει την άνοδό του στην Σούπερ Λιγκ της επόμενης σεζόν, ηττήθηκε με 2-0 από την Καλλιθέα στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της Football League. Περίπατος της Καλλονής με τεσσάρα επί της Παναχαϊκής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: