16 Ιουνίου, 2012

ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ-ΚΑΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ-ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.

20.00 Τουλάχιστον 6 κατοικίες έγιναν στάχτι στην περιοχή της Καμάριζας, όπως μετέδωσε ο ANT1.

19.33 Ένα ακόμη πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Αγία Τριάδα, στην Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας. Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

19.22 Κατά την διάρκεια της κατάσβεσης στην πυρκαγιά της Κερατέας τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

19.16 Μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Κεφαλόβρυσο, στην Πάτρα. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 32 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

18.17 Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, είχε ο Κώστας Ήσυχος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής – Εθνικής Άμυνας και Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ, για να ενημερωθεί για την κατάσταση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές. Εξάλλου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Αττικής Α. Μητρόπουλο, μεταβαίνει στην περιοχή της Κερατέας.


18.12 Νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην περιοχή Ντράφι της Πεντέλης και στην Αγία Μαρίνα, στον Κάλαμο. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

18.00 Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια, η οποία μαίνεται κοντά στα σπίτια και κινείται με μεγάλη ταχύτητα, λόγω των ισχυρών ανέμων.

17.00 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, από τον οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί με την πυρκαγιά στην περιοχή της Κερατέας. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, από τη Μεσσηνία όπου βρίσκεται, έδωσε εντολή στους κκ Βορίδη και Μιχελάκη να μεταβούν στην περιοχή, ενώ ο ίδιος επικοινώνησε και με τοπικούς φορείς.

16.55 Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από τη Δροσιά Κερατέας και πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης 7 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά είναι πολύ κοντά στα σπίτια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Ωστόσο, πριν από λίγο, εκκενώθηκε προληπτικά, με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το Γηροκομείο Κωνσταντινοπολιτών, στην Παλαιά Φώκαια. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 120 πυροσβέστες, με 48 οχήματα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

16.40 Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, έκανε λόγο για δέκα χιλιόμετρα μέτωπο φωτιάς και σημείωσε ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δε μπορούν να κάνουν ρίψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος, η πυρκαγιά ξεκίνησε από εργασίες οξυγονοκόλλησης. "Με 9 Μποφόρ αέρα, πήγαν να κολλήσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβαντής.

16.00 Εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Σιντερίνα και Δημουλάκη. Η ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή της Κερατέας και της Παλαιάς Φώκαιας φθάνει τα 7 μποφόρ με αποτέλεσμα, παρά τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων της πυροσβέστικης, η πυρκαγιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

10.00 Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ξεκίνησε από παράνομη χωματερή στην περιοχή "Μεγάλη Σπηλιά". Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, πήρε γρήγορα διαστάσεις και στο σημείο έχουν σπεύσει οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής με 18 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι φωτιά στην περιοχή Δροσιά της Κερατέας, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Στην επιχείρηση πυρόσβεσης λαμβάνουν μέρος 39 πυροσβέστες, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα με 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν τις εναέριες προσπάθειες. Η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά δεν απειλούνται άμεσα σπίτια.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗ ΝΕΤ: "ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"


Ανήσυχος  είναι ο Αρχιεπίσκοπος για την επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην χώρα. "Είναι μεγάλη η τραγωδία της κοινωνίας. Εμείς, εδώ στην Εκκλησία βλέπουμε καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες τραγωδίες. Αυτοί που αυτοκτονούν είναι άρρωστοι. Υπάρχουν και χειρότερα από αυτά που ζούμε. Και μπορεί εμείς οι μεγαλύτεροι να τα δούμε, να τα ζήσουμε. Αλλά υπάρχουν και καλύτερα. Δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας. Η καρδιά του Έλληνα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και μεθοδικοί. Έχουμε έναν λαμπρό λαό αλλά τον έχουμε προδώσει. Πρέπει να γίνουμε όλοι πρότυπα" Με αυτά τα λόγια σχολίασε την οικονομική κρίση και τις αυτοκτονίες πολιτών μιλώντας στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ" ενώ ζήτησε να υπάρξει κυβέρνηση τη Δευτέρα. Ο Μακαριώτατος κατηγορησε την ΕΕ για τοκογλυφία σε βάρος της Ελλάδας και τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί η περιουσία της Εκκλησίας. "Τα μνημόνια υπάρχουν από το 1821 μέχρι σήμερα. Είναι εθνική μας αρρώστια αυτή", πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για τους μετανάστες και είπε πως η Εκκλησία οφείλει να τους προσφέρει φαγητό.  "Πρέπει να σεβόμαστε την προσωπικότητα του άλλου. Ένας άνθρωπος έγινε μαύρος. Ωραία τι να κάνουμε να τον σκοτώσουμε; Δεν πρέπει να κάνουμε οπαδούς. Μόνοι μας έχουμε καταστρέψει την κοινωνία. Ξέρω ότι είναι ένα πρόβλημα οι μετανάστες. Αλλά δεν τους έφερα εγώ. Κάποιοι άλλοι έχουν καθήκον να τους διώξουν, αν είναι παράνομοι. Εγώ έχω καθήκον να τους δώσω ένα πιάτο φαγητό. Δεν θέλουμε να είναι εδώ πέρα , να πάνε στα σπίτια τους, αλλά όσο είναι εδώ δεν μπορούμε να τους αφήσουμε χωρίς φαγητό. Υπάρχουν και αυτοί που έμπλεξαν με τα ναρκωτικά. Αλλά προσπάθησαν και έδιωξαν αυτή την αρρώστια. Δεν με στενοχωρεί κι ούτε με νοιάζει όταν λένε ότι είμαι άθεος". 

Δείτε την συνέντευξη εδώ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «ΑΧΡΗΣΤΕΥΕΙ» ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ «ΥΠΟΧΩΡΕΙ»...


..σε επαναδιαπραγμάτευση με την Αλβανία!!! 

Την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που παραχώρησε  στον Αλβανό δημοσιογράφο Niko Ago, φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η σημερινή SHQIP.

 Οι συντάκτες της εφημερίδας, όχι τυχαία, επέλεξαν για τίτλο  

"Αλέξης Τσίπρας: Η λύση μου για τα σύνορα με την Αλβανία."

Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις με Ελληνοαλβανικό ενδιαφέρον:

Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα έχουν "βαλτώσει". Τι σχεδιάζετε να κάνετε για την αναγένησή του κύριε
Τσίπρα;

Δεν θέλουμε "παγωμένες" σχέσεις με κανέναν από τους γείτονές μας. Θέλουμε διμερείς σχέσεις βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις επί του πραγματικού. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έδειξε ότι όταν ηττήθηκε ο εθνικισμός και των δύο μερών, χρησίμευσε ως βασικός παράγοντας για την εδραίωση των διμερών σχέσεων, όπως λόγου χάρη για την μετανάστευση. Από την ενίσχυση των σχέσεων, μόνο κερδισμένες μπορούν να αναδειχθούν οι δύο χώρες μας. Όχι μόνο σε επίπεδο αρμονικής συνύπαρξης, αλλά και μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος ανάπτυξης.

Θα γνωρίζετε κ. Τσίπρα, ότι μεταξύ των δύο χωρών ακόμη παραμένει μετέωρη η υπογραφή της συμφωνίας των θαλάσσιων υδάτων. Αν αναλάβετε την διακυβέρνηση, σκοπεύετε, να αρχίσετε νέες διαπραγματεύσεις με την Αλβανική πλευρά;

Πρωτεύων στο πρόγραμμά μας είναι να αρχίσουμε άμεσα τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με όλες τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες, με σκοπό μετά την υπογραφή των διμερών συνθηκών, να αρχίσει ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της κάθε χώρας. Αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν βάση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σχολιασμός σχετικά με την ερώτηση: θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κ. Ago ότι δεν εκκρεμή καμία υπογραφή, καθώς οι Πρωθυπουργοί Καραμανλής και Μπερίσα, και οι Υπ.Εξωτερικών Μπακογιάννη και Μπάσα υπέγραψαν από κοινού τη συμφωνία την οποίο ακύρωσε μονομερώς (και παράνομα) το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας

Σχολιασμός σχετικά με την απάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: ο κ. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι θα αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια ύδατα, παρόλο που υπάρχει ήδη διακρατική συμφωνία που δεσμεύει την Αλβανία. Σημειώνουμε ότι και οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ μετά την κα. Μπακογιάννη έμειναν σταθεροί στη θέση ότι η υπάρχουσα "Συμφωνία των θαλάσσιων υδάτων" είναι σε ισχύ και δεσμεύει την Αλβανία.

Κύριε Τσίπρα, αν και όπως λέτε είναι πολύ νωρίς να πείτε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό: αν μετά την 17η Ιούνη αναλάβετε τον πρωθυπουργικό θώκο, είναι στα σχέδιά σας μια επίσκεψη στην Αλβανία;

Είναι πράγματι νωρίς, ορθά προβλέψατε την απάντηση. Όλες οι ενέργειές μας έχουν επικεντρωθεί στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και στα μετεκλογικά βήματα που πρέπει να γίνουν, αν το αποτέλεσμα είναι εκείνο που περιμένουμε. Δηλαδή μια ήττα των κερδοσκοπικών δυνάμεων και των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής και μια μεγάλη νίκη για την αριστερά και τον ελληνικό λαό. Τα άλλα έπονται.



ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ.

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                    Αθήνα 14 Ιουνίου 2012

 Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά τις διαδικασίες για την έκδοση νέου τύπου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών σε εσωτερικό & εξωτερικό, που θα αναγνωρίζεται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο υιοθέτησης και εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα, προχωρά στην καθιέρωση νέου τύπου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, είτε διαμένουν στο εσωτερικό της χώρας, είτε στο εξωτερικό μέσω των εκεί Προξενικών αρχών. Το νέο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, με χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας.

Η διαδικασία αντικατάστασης του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας με το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012 και θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανά χρονολογική σειρά έκδοσης του (με σειρά προτεραιότητας στις παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης) και κατά αλφαβητική σειρά.

Σημειώνεται, ότι όλα τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα ισχύουν μέχρι και την αντικατάστασή τους από τα νέου τύπου.

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Aπό τη Δευτέρα 18 Ιουνίου μέχρι και τις 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία, με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (exams.minedu.gov.gr). Για την εφαρμογή της διαδικασίας οι υποψήφιοι έχουν κληθεί να προσέλθουν μέχρι τις 22 Ιουνίου στα λύκεια για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password) για τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς οι κάλπες ανοίγουν σε λιγότερο από 24 ώρες. Τα βλέμματα όλων, εντός και εκτός Ελλάδας, στρέφονται πλέον στις εξελίξεις που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, της κρισιμότερης από τη Μεταπολίτευση. Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η ελληνική οικονομία, η τήρηση των συμφωνηθέντων για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα και τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου αναχωρεί τελικά από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Άγιος Γεώργιος», το οποίο το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγη ώρα μετά τον απόπλου του, παρουσίασε μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή. Η βλάβη αποκαταστάθηκε και το πλοίο αφού περάσει τεχνικό έλεγχο θα του δοθεί πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο».

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο από τις 10 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι σε τρεις πλατείες, στο Μαρούσι (πλατεία ΗΣΑΠ), στο Ψυχικό (πλατεία Αγ.Σοφίας) και στην Καλλιθέα (στη συμβολή των οδών Θησέως και Δαβάκη). Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών και των κατοίκων άγονων περιοχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κόσμος

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, από την συμπεριφορά ενός δημοσιογράφου, ο οποίος τον διέκοψε την ώρα της ομιλίας του για το μεταναστευτικό στον Λευκό Οίκο. Ο δημοσιογράφος ζήτησε εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του να τροποποιήσει τη μεταναστευτική νομοθεσία. «Γιατί ευνοείτε τους ξένους σε βάρος των Αμερικάνων εργαζόμενων;» φώναξε. Ο Ομπάμα, ενοχλημένος από την διακοπή, σταμάτησε να διαβάζει την δήλωσή του και είπε: «Συγγνώμη, κύριε. Δεν είναι η ώρα για ερωτήσεις, κύριε».

Στις κάλπες προσέρχονται το Σαββατοκύριακο οι Αιγύπτιοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μέσα σε κλίμα πόλωσης και οργής, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας ότι η Κάτω Βουλή που αναδείχθηκε πρόσφατα στερείται εγκυρότητας και πρέπει να διαλυθεί. Ουσιαστικά αναμετρώνται οι εκπρόσωποι των δύο δυνάμεων που επί δεκαετίες μάχονται: Ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων που θα αντιμετωπίσει τον Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργό για μικρό διάστημα μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Την ελπίδα του για ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Σε λειτουργία θα τεθούν ξανά δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο δυτικό τμήμα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε o πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα. Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που διαθέτει η Ιαπωνία είχαν τεθεί μέχρι σήμερα εκτός λειτουργίας για τεχνικούς ελέγχους ή για συντήρηση. Η επανεκκίνηση των δύο αντιδραστήρων θα είναι η πρώτη μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μαρτίου του 2011.

Η υπηρεσία Minitel, που λειτουργούσε στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1980 μεταδίδοντας κυρίως χρηστικές πληροφορίες και παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες, πρόκειται να κλείσει στα τέλη του Ιουνίου. Ήταν ένα εντελώς γαλλικό πείραμα που προϋπήρξε του World Wide Web αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί στη σαρωτική εξάπλωσή του.

Δυο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν τις εκλογές της Κυριακής καταδεικνύουν πως οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ οδεύουν στο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης. Ηγέτες της κεντροαριστεράς έκαναν πάντως εκκλήσεις της τελευταίας στιγμής προς τους ψηφοφόρους, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία την Κυριακή ώστε να διασφαλίσουν ότι η παράταξη θα πάρει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Οικονομία

Στα 817,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές στο πρώτο πεντάμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε., το Μάιο σφραγίστηκαν 12.489 επιταγές συνολικού ποσού 117,99 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 7,66% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ εμφανίζει μείωση της τάξης του 28.45% σε ετήσια βάση.

Με κέρδη σταμάτησαν την Παρασκευή την πορεία τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη. Στο πράσινο και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τις τραπεζικές μετοχές να ευνοούνται από τις αναφορές για ετοιμότητα των κεντρικών τραπεζών προς παρέμβαση σε περίπτωση που οι ελληνικές εκλογές πυροδοτήσουν νέο γύρο ταραχών στις αγορές.

Συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αδύνατη και η αποχώρησή της θα είχε καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε στο Reuters το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπ.Σμάγκι. Αναπόφευκτα, εξήγησε, θα εξαπλωθεί και σε άλλα ασθενέστερα κράτη της ΟΝΕ, όπως φαίνεται ήδη από τη διεύρυνση των αποδόσεων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, ενώ τα πρακτικά ζητήματα θα είναι επίσης δύσκολο να οργανωθούν. Ο Σμάγκι αναγνώρισε ότι οι Ελληνες περνούν δύσκολα, αλλά επέμεινε στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι όροι του μνημονίου μπορούν να βελτιωθούν.

Αθλητισμός

Το Σάββατο στις 21:45, στο χωρητικότητας 40.000 θέσεων «City Stadium» του Βρότσλαβ, θα αναμετρηθούν η συνδιοργανώτρια Πολωνία και η Τσεχία, σ΄έναν αγώνα που θα διευθύνει ο Σκωτσέζος Κρεγκ Τόμπσον. Οι γηπεδούχοι Πολωνοί θέλουν την νίκη για να προκριθούν στην επόμενη φάση, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ρωσία, ενώ οι Τσέχοι προκρίνονται και με ισοπαλία, εφ΄όσον η Ελλάδα δεν νικήσει τους Ρώσους.

Μετά την Ιρλανδία, σειρά πήρε η Σουηδία να αποχαιρετήσει το Euro 2012. «Υπεύθυνος» γι' αυτό ήταν ο Θίο Γουόλκοτ, που μπήκε στο ματς στο 61', ισοφάρισε στο 64' και στο 78' έδωσε την ευκαιρία στον Γουέλμπεκ να διαμορφώσει το τελικό 3-2 για την Αγγλία, στην αναμέτρηση της 2ης ημέρας του Δ΄ ομίλου. Στο 49' και το 59' ο Μέλμπεργκ είχε ισοφαρίσει για τους Σκανδιναβούς. «Υποθήκη» πρόκρισης έβαλε η Γαλλία, αφού με γκολ των Μενέζ (53') και Καμπαγιέ (56') οι «τρικολόρ» επιβλήθηκαν 2-0 της Ουκρανίας στο Ντόνετσκ.

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Γιάννη Αλαφούζου και του ΣΚΑΪ, κατέθεσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός προέβη σε αυτή την κίνηση, λόγω ενός σχολίου από αναγνώστη που αναρτήθηκε και τον συσχέτιζε με την υπόθεση των «στημένων αγώνων». Από την ΠΑΕ Ολυμπιακός χαρακτηρίστηκε «κατάπτυστο» το συγκεκριμένο σχόλιο και πως «βρίθει ανακριβειών».


FINANCIAL TIMES: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Financial Times: Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν παραχωρήσεις στους όρους του Μνημονίου 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους Financial Times, θα προσπαθήσουν να δελεάσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση με μειώσεις στο επιτόκιο των δανείων, παράταση αποπληρωμής και επιπλέον κονδύλια για επενδύσεις, με σκοπό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, το πακέτο που ετοιμάζουν θα περιλαμβάνει επιπλέον μειώσεις στο επιτόκιο των δανείων από τους επίσημους πιστωτές, παράταση στις περιόδους αποπληρωμής, καθώς επίσης και κονδύλια για επενδύσεις σε προγράμματα δημοσίων έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πιστεύουν, μάλιστα, ότι η προσφορά κονδυλίων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα είναι αρκετά δελεαστική για τη νέα κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να τονώσει την αγορά εργασίας βραχυπρόθεσμα αν οι επενδύσεις γίνουν γρήγορα και με σημαντικά ποσά.

Χρήματα από αυτό το πρόγραμμα εξετάζεται να δοθούν για την αναβάθμιση κυβερνητικής περιουσίας ώστε να γίνει πιο ελκυστική για πώληση στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ένα πρόγραμμα που ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι θα αναστείλει, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, ο όρος για την προσφορά αυτών των κινήτρων είναι η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί υπό τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, από τον οποίο οι εταίροι θα αναμένουν δέσμευση τήρησης του Μνημονίου.

Πάντως, η εφημερίδα προσθέτει ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν την κατάθεση της ίδιας πρότασης και σε μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει μαλακώσει τον τόνο του τις τελευταίες ημέρες όταν αναφέρεται στο Μνημόνιο. Παρόλα αυτά η προεκλογική ρητορική του έχει δημιουργήσει αρνητική διάθεση απέναντι στο κόμμα του και πολλοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι θα είναι πρόθυμος να δεσμευθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι πολύ διστακτικοί στο να συζητούν δημοσίως οποιαδήποτε πιθανότητα χαλάρωσης των όρων του Μνημονίου από φόβο μήπως νομιμοποιήσουν τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα και ενισχύσουν τα ποσοστά του στην κάλπη.

Οι Financial Times τονίζουν ακόμη ότι παρά τις παραχωρήσεις που συζητούνται, οι εταίροι παραμένουν αντίθετοι σε μεγαλύτερες αλλαγές στο Μνημόνιο, όπως τροποποίηση ή καθυστέρηση των στόχων για το έλλειμμα.

Επιμένουν, μάλιστα, ότι οι παραχωρήσεις θα προϋποθέτουν τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στην τήρηση των συμφωνηθέντων στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη εντός και εκτός Ελλάδας, ήδη από την Πέμπτη, εκτιμούσαν ότι οι δανειστές της Ελλάδας είναι έτοιμοι για έναν τρίτο κύκλο επαναδιαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει προς το Μνημόνιο 3,  καθώς λόγω και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, βρίσκονται εκτός ελέγχου δεκάδες στόχοι του Μνημονίου 2, καθιστώντας το στην πράξη ανενεργό.

Το Μνημόνιο 3 δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, αλλά την επιμήκυνση των ετών προσαρμογής  και τη διανομή στα επόμενα τρία έτη των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ  αντί για φέτος.

ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

http://images.inews.gr/152/tourkoi-praktores-kai-parakratikoi-epemvainoun-stis-ethnikes-ekloges-sti-thraki_S.jpg 

Για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αλλοιώνει τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών προς όφελός της και για τις δραστηριότητες τουρκόφωνων μουσουλμάνων πολιτικών και πολιτευτών μίλησαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τα στελέχη της δημοτικής παράταξης “Σπάρτακος” στην Κομοτηνή. Ομιλητές ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Νεκτάριος Δαπέργολας, ο εκδότης της εφημερίδας “Αντιφωνητής” Κώστας Καραΐσκος και ο γνωστός δημοσιογράφος από την Ξάνθη Σεμπαεντήν Καραχότζα. Οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα πολιτευτών από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης οι οποίοι με τις δραστηριότητές τους προβληματίζουν κάθε καλόπιστο παρατηρητή για το αν εργάζονται ως εκπρόσωποι της Ελλάδας ή της Τουρκίας.

Οπως ο επικεφαλής του “Σπάρτακου” ανέφερε: “Μιλάμε βεβαίως για την παραμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος από την παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά μας. Γιατί, κακά τα ψέμματα, όταν μιλάμε για την μειονοτική ψήφο εννοούμε αυτό ακριβώς το πράγμα. Διαφορετικά τι πρόβλημα θα είχαμε με την ψήφο ενός μουσουλμάνου συμπολίτη μας, κανείς εδώ δεν έχει θρησκευτικά ή άλλα στερεότυπα που να παραμορφώνουν την πραγματικότητα. Και τουλάχιστον όχι εμείς, που και με πολλούς μειονοτικούς έχουμε τις καλύτερες των σχέσεων, αλλά και όσα λέμε ως παράταξη για το λεγόμενο μειονοτικό ζήτημα όχι μόνο δεν είναι σε βάρος της μειονότητας, αλλά είναι και για το συμφέρον της, καθώς στρέφονται αποκλειστικά και μόνο εναντίον της φασιστικής και επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας στην περιοχή, η οποία ακριβώς και στην ίδια τη μειονότητα επιβάλλει συνθήκες ασφυκτικού εναγκαλισμού, ποδηγέτησης και καταπίεσης – και περαιτέρω συνθήκες γκετοποίησης, απομόνωσης και κοινωνικής και πολιτιστικής υστέρησης και οπισθοδρόμησης. Δυστυχώς όμως, όπως προανέφερα, όταν μιλάμε πια σήμερα για μειονοτική ψήφο, μιλάμε κυρίως για κάτι που έχει σχέση με τουρκική παρέμβαση στις εθνικές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές”.

Ο δημοσιογράφος Σεμπαεντήν Καραχότζα από την πλευρά του μεταξύ άλλων τόνισε: “Από την Ξάνθη είχαμε πριν λίγες μέρες άλλη μια περιγραφή της κατάστασης, από τον γιατρό Μπαράν Μπουρχάν, που απέτυχε να εκλεγεί με το ΠαΣοΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου. κ. Μπαράν λοιπόν, πού εχε κλεγε πρίν 1,5 χρόνο περιφερειακός σύμβουλος με 7.000 σταυρούς, περιορίστηκε στούς 1.800, χάνοντας τήν δρα γιά 300 μόλις ψήφους. Σύμφωνα μέ τίς δηλώσεις το δίου στό ξανθιώτικο «Εμπρός» (10-5-12), τον έθαψε τό τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής”.

Από την πλευρά του ο εκδότης του “Αντιφωνητή” Κώστας Καραΐσκος αναφέρθηκε σε πρόσφατες δραστηριότητες των τουρκόφωνων υποψηφίων και μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ζούμε μέσα στο ψέμμα, την ιδιοτέλεια, τη διγλωσσία και την υποκρισία, το ξέρουμε όλοι. Το τελευταίο παραμύθι που μας σερβίρουν είναι ότι η «μειονότητα» ψηφίζει πρόσωπα κι όχι κόμματα. Αυτό για να ερμηνεύσουν τις μεταγραφές και τις μετακινήσεις των ψήφων από εδώ προς τα εκεί. Για να δούμε λοιπόν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ: Το 2009 πήρε 1144 ψήφους και φέτος πήρε 11.000! Δεκαπλασίασε τις προσωπικές του ψήφους, μόνο από την άνοδο του κόμματος εντός της μειονότητας; Δεν είδαμε κάτι τέτοιο στη Ροδόπη. Μήπως έπαιξε ρόλο κάποια σχέση του με τις δουλειές που πάει να μας ανοίξει η Τουρκία στη Δωδεκάνησο, με νέες μειονότητες κτλ;”

Οι τρεις ομιλητές τόνισαν πως ο σκοπός της συνέντευξης τύπου δεν ήταν καθόλου να υποδειχθεί στον ψηφοφόρο τι να ψηφίσει αλλά πως να μην ψηφίσει, δηλαδή πως να αποφύγει ως ελεύθερος πολίτης να ψηφίσει τους εντεταλμένους του προξενείου και όσους τόσα χρόνια υποθάλπουν αυτή την κατάσταση. Σε ερώτηση που τους έγινε ανέφεραν πως η συνέντευξη τύπου δεν έχει καμία σχέση με την προτροπή του Ευριπίδη Στυλιανίδη για ψήφο σε χριστιανό, τον οποίο όπως ανέφεραν καταδικάζουν εξίσου με τους υπόλοιπους ως μνημονιακό.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16/6/2012

 
Γεγονότα

371 π.Χ: Συνάπτεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Αμέσως μετά, οι Σπαρτιάτες υπό το βασιλιά Κλεόμβροτο εισβάλλουν στη Βοιωτία, όπου κυριαρχούν οι Θηβαίοι του Επαμεινώνδα.

1903: Ιδρύεται η PEPSICO, η μεγάλη αντίπαλος της Coca-Cola (Pepsi Cola).

1904: Ο Τζέιμς Τζόις γνωρίζει και ερωτεύεται τη Νόρα Μπάρνακλ και χρησιμοποιεί την ημερομηνία αυτή στην πλοκή του μυθιστορήματός του «Οδυσσέας», που παραδοσιακά ονομάζεται Bloomsday.

1920: Ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

1920: Διεξάγεται η Μάχη στην Κερασούντα του Πόντου, όπου πέφτουν νεκροί οι Αξιωματικοί Χρ. Κουσουλάκος, Ράλλης και πέντε πόντιοι αντάρτες, ενώ τραυματίζονται άλλοι 39. Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει την τοποθεσία Σόμα - Κερεσούν και Αϊβαλί - Κεμέρ.

1946: Ο Αστέρας Γκύζη (νυν Αστέρας Ζωγράφου) ηττάται σε φιλικό αγώνα στην Κωνσταντινούπολη από την Μπεσίκτας με 4-2.

Γεννήσεις

1313: Βοκάκιος (Τζοβάνι Μποκάτσιο), ιταλός ποιητής, συγγραφέας και ουμανιστής. (Δεκαήμερο) (Θαν. 21/12/1375)

1723: Άνταμ Σμιθ, σκωτσέζος φιλόσοφος και οικονομολόγος, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας με το έργο του «Ο Πλούτος των Εθνών». (Θαν. 17/7/1790)

1952: Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός.

Θάνατοι

1686 π.Χ: Χαμουραμπί, βασιλιάς των Βαβυλωνίων και μέγας νομοθέτης. (Γεν. 1728 π.Χ.)

1858: Τζον Σνόου, άγγλος γιατρός, που εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας. (Γεν. 15/3/1813)

1977: Βέρνερ Φον Μπράουν, γερμανός μηχανικός, «πατέρας» της πυραυλικής και της εξερεύνησης του διαστήματος. (Γεν. 23/3/1912)