16 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Aπό τη Δευτέρα 18 Ιουνίου μέχρι και τις 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία, με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (exams.minedu.gov.gr). Για την εφαρμογή της διαδικασίας οι υποψήφιοι έχουν κληθεί να προσέλθουν μέχρι τις 22 Ιουνίου στα λύκεια για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password) για τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς οι κάλπες ανοίγουν σε λιγότερο από 24 ώρες. Τα βλέμματα όλων, εντός και εκτός Ελλάδας, στρέφονται πλέον στις εξελίξεις που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, της κρισιμότερης από τη Μεταπολίτευση. Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η ελληνική οικονομία, η τήρηση των συμφωνηθέντων για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα και τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου αναχωρεί τελικά από το λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Άγιος Γεώργιος», το οποίο το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγη ώρα μετά τον απόπλου του, παρουσίασε μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή. Η βλάβη αποκαταστάθηκε και το πλοίο αφού περάσει τεχνικό έλεγχο θα του δοθεί πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο».

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο από τις 10 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι σε τρεις πλατείες, στο Μαρούσι (πλατεία ΗΣΑΠ), στο Ψυχικό (πλατεία Αγ.Σοφίας) και στην Καλλιθέα (στη συμβολή των οδών Θησέως και Δαβάκη). Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών και των κατοίκων άγονων περιοχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κόσμος

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, από την συμπεριφορά ενός δημοσιογράφου, ο οποίος τον διέκοψε την ώρα της ομιλίας του για το μεταναστευτικό στον Λευκό Οίκο. Ο δημοσιογράφος ζήτησε εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του να τροποποιήσει τη μεταναστευτική νομοθεσία. «Γιατί ευνοείτε τους ξένους σε βάρος των Αμερικάνων εργαζόμενων;» φώναξε. Ο Ομπάμα, ενοχλημένος από την διακοπή, σταμάτησε να διαβάζει την δήλωσή του και είπε: «Συγγνώμη, κύριε. Δεν είναι η ώρα για ερωτήσεις, κύριε».

Στις κάλπες προσέρχονται το Σαββατοκύριακο οι Αιγύπτιοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μέσα σε κλίμα πόλωσης και οργής, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας ότι η Κάτω Βουλή που αναδείχθηκε πρόσφατα στερείται εγκυρότητας και πρέπει να διαλυθεί. Ουσιαστικά αναμετρώνται οι εκπρόσωποι των δύο δυνάμεων που επί δεκαετίες μάχονται: Ο Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων που θα αντιμετωπίσει τον Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργό για μικρό διάστημα μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Την ελπίδα του για ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Σε λειτουργία θα τεθούν ξανά δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο δυτικό τμήμα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε o πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα. Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που διαθέτει η Ιαπωνία είχαν τεθεί μέχρι σήμερα εκτός λειτουργίας για τεχνικούς ελέγχους ή για συντήρηση. Η επανεκκίνηση των δύο αντιδραστήρων θα είναι η πρώτη μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα τον Μαρτίου του 2011.

Η υπηρεσία Minitel, που λειτουργούσε στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1980 μεταδίδοντας κυρίως χρηστικές πληροφορίες και παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες, πρόκειται να κλείσει στα τέλη του Ιουνίου. Ήταν ένα εντελώς γαλλικό πείραμα που προϋπήρξε του World Wide Web αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί στη σαρωτική εξάπλωσή του.

Δυο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν τις εκλογές της Κυριακής καταδεικνύουν πως οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ οδεύουν στο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης. Ηγέτες της κεντροαριστεράς έκαναν πάντως εκκλήσεις της τελευταίας στιγμής προς τους ψηφοφόρους, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην διαδικασία την Κυριακή ώστε να διασφαλίσουν ότι η παράταξη θα πάρει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Οικονομία

Στα 817,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές στο πρώτο πεντάμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τειρεσίας Α.Ε., το Μάιο σφραγίστηκαν 12.489 επιταγές συνολικού ποσού 117,99 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 7,66% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ εμφανίζει μείωση της τάξης του 28.45% σε ετήσια βάση.

Με κέρδη σταμάτησαν την Παρασκευή την πορεία τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη. Στο πράσινο και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τις τραπεζικές μετοχές να ευνοούνται από τις αναφορές για ετοιμότητα των κεντρικών τραπεζών προς παρέμβαση σε περίπτωση που οι ελληνικές εκλογές πυροδοτήσουν νέο γύρο ταραχών στις αγορές.

Συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αδύνατη και η αποχώρησή της θα είχε καταστροφικές συνέπειες, δήλωσε στο Reuters το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπ.Σμάγκι. Αναπόφευκτα, εξήγησε, θα εξαπλωθεί και σε άλλα ασθενέστερα κράτη της ΟΝΕ, όπως φαίνεται ήδη από τη διεύρυνση των αποδόσεων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, ενώ τα πρακτικά ζητήματα θα είναι επίσης δύσκολο να οργανωθούν. Ο Σμάγκι αναγνώρισε ότι οι Ελληνες περνούν δύσκολα, αλλά επέμεινε στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι όροι του μνημονίου μπορούν να βελτιωθούν.

Αθλητισμός

Το Σάββατο στις 21:45, στο χωρητικότητας 40.000 θέσεων «City Stadium» του Βρότσλαβ, θα αναμετρηθούν η συνδιοργανώτρια Πολωνία και η Τσεχία, σ΄έναν αγώνα που θα διευθύνει ο Σκωτσέζος Κρεγκ Τόμπσον. Οι γηπεδούχοι Πολωνοί θέλουν την νίκη για να προκριθούν στην επόμενη φάση, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ρωσία, ενώ οι Τσέχοι προκρίνονται και με ισοπαλία, εφ΄όσον η Ελλάδα δεν νικήσει τους Ρώσους.

Μετά την Ιρλανδία, σειρά πήρε η Σουηδία να αποχαιρετήσει το Euro 2012. «Υπεύθυνος» γι' αυτό ήταν ο Θίο Γουόλκοτ, που μπήκε στο ματς στο 61', ισοφάρισε στο 64' και στο 78' έδωσε την ευκαιρία στον Γουέλμπεκ να διαμορφώσει το τελικό 3-2 για την Αγγλία, στην αναμέτρηση της 2ης ημέρας του Δ΄ ομίλου. Στο 49' και το 59' ο Μέλμπεργκ είχε ισοφαρίσει για τους Σκανδιναβούς. «Υποθήκη» πρόκρισης έβαλε η Γαλλία, αφού με γκολ των Μενέζ (53') και Καμπαγιέ (56') οι «τρικολόρ» επιβλήθηκαν 2-0 της Ουκρανίας στο Ντόνετσκ.

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Γιάννη Αλαφούζου και του ΣΚΑΪ, κατέθεσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός προέβη σε αυτή την κίνηση, λόγω ενός σχολίου από αναγνώστη που αναρτήθηκε και τον συσχέτιζε με την υπόθεση των «στημένων αγώνων». Από την ΠΑΕ Ολυμπιακός χαρακτηρίστηκε «κατάπτυστο» το συγκεκριμένο σχόλιο και πως «βρίθει ανακριβειών».


Δεν υπάρχουν σχόλια: