09 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ.

''Τώ Έντιμοτάτω κυρίω Ιωάννη Πατσαντάρα, Δημάρχω Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας, τέκνω της ημών Μετριότητος έν Κυρίω άγαπητώ, χάριν και είρήνην παρά Θεού.

Αδυνατούντες νά παραστώμεν προσωπικώς εις την τέλεσιν του ιερού μνημοσύνου ύπέρ των συντοπιτών σας, θυμάτων της Ναζιστικής παραφροσύνης, άποστέλλομεν εις υμάς την παρούσαν έπιστολήν εις ένδειξιν συμμετοχής, ημών τε και τής Μητρός Εκκλησίας, άφ' ενός μεν εις τό πένθος σας διά τό άποτρόπαιον γεγονός τής σφαγής τών κατοίκων και καταστροφής του χωρίου, άφ' έτερου δε εις την έκφρασιν τών φιλειρηνικών σας αισθημάτων.

Λυπούμεθα βαθέως, διότι τό Διεθνές Δικαστήριον τής Χάγης, άπεγοήτευσε διά τής αποφάσεως του τάς προσδοκίας σας, ως και του πεπολιτισμένου κόσμου έν γένει, κωλυσιεργούν εις την άναγνώρισιν του δικαίου τών θυμάτων και μεταφέρον τήν διαπραγμάτευσιν τής υποθέσεως και την συναφή διεκδίκησα τών άποζημιώσεων εις κρατικόν έπίπεδον.

Ό σεβασμός τών άνθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως δέ του δικαιώματος τής ζωής, συνδεόμενος αμέσως προς τήν πνευματικήν καλλιέργειαν και εύαισθησίαν, είναι ουσιαστική προϋπόθεσις οιασδήποτε πολιτιστικής αναπτύξεως, άλλως ή θρυλουμένη τεχνολογική πρόοδος έκτροχιάζεται εις βάσανον άντί εξυπηρετή­σεως διά τήν άνθρωπότητα, διότι, όπως ήδη ό άρχαίος φιλόσοφος Πλάτων παρετήρησε, «πάσα έπιστήμη χωριζόμενη αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται».

Ώς άνθρωποι, βεβαίως, πάντες σφάλλομεν. Ή άναγνώρισις όμως τών σφαλμάτων και ή κατά τό μέτρον τοΰ δυνατού έπανόρθωσίς των συνιστά ύποχρέωσιν παντός άξιου τού ονόματος του άνθρωπου. Πολλώ δέ μάλλον, όταν εις περιόδους έντάσεων και άντιπαραθέσεων προκαλώνται ου μόνον ύλίκαί φθοραί, άλλά και άπώλεια τής ζωής συνανθρώπων μας, πρέπει, έστω και έκ τών ύστέρων, νά έπιδεικνύηται έμπράκτως ή μεταμέλεια τών άδικησάντων, ώστε νά δίευκολύνηται ή συμφιλίωσις και ή προαγωγή του κλίματος συναδελφώσεως μεταξύ άτόμων και κοινωνικών ομάδων.

Ό Ελληνικός λαός ύπήρξεν ανέκαθεν φιλειρηνικός, χωρίς βεβαίως τούτο νά σημαίνη ότι επέδειξε και ήττοπάθειαν ή διάθεσιν νά απεμπόληση τό δικαίωμά του νά ζή έλευθέρως, ρυθμίζων τά τού οίκου του άφ' εαυτού και συνεργαζόμενος μετά παντός προσώπου ή έθνους άνταποκρινομένου εις τάς καλής θελήσεως ενεργείας του, διό και εύχόμεθα και προσευχόμεθα, τό Δίστομον νά άποτελέση άφετηρίαν πρωτοβουλιών ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ τών λαών.

Ή δέ χάρις, τό άπειρον έλεος και ή δικαιοσύνη του Κυρίου και Θεού
 ήμών''.
_____________
ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

Η Α. Μ. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ 8-11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου πραγματοποιεί από  χθες 8 Ιουνίου 2012 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Τα μέλη της συνοδείας του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας είναι: ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοποπς Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, κ. Β. Λεγκοΐντα, Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφορειών, ο πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί των διορθοδόξων σχέσεων και άλλοι.

Στον αερολιμένα της Λάρνακας ο Αγιώτατος Πατριάχης Κύριλλος έγινε δεκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα, τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Ανάμεσα στους υποδεχόμενους ήταν και ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Β. Σούμσκυ, πολειτιακοί παράγοντες της Κύπρου και άλλοι επίσημοι. Οι δυο Προκαθήμενοι προέβησαν σε δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε τη σημασία της αρχόμενης ειρηνικής επισκέψεως του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου αναφερόμενος στο «πέραν από τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών».

Επίσης υπενθύμισε την ευλαβή παράδοση των Ρώσων πορευομένων προς τους Αγίους Τόπους να προσέρχονται και να προσκυνάνε τα ιερά σεβάσματα της Κύπρου.Επίσης ο Μακαριώτατος ανέφερε και την κατ΄ επανάληψιν υποστήριξη των Ρώσων αδελφών προς τον ομόδοξο Κυπριακό λαό και της Ρωσικής Εκκλησίας προς την Εκκλησίας της Κύπρου ειδικότερα δε σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού. Ο νυν Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας Πατριάρχης Κύριλλος ήταν εκείνος, ο οποίος συνέβαλα τα μάλα στην υπόθεση αυτή. «Ο λαός μας δεν πρόκειται ποτέ να λησμονήσει αυτή την αγάπη και συμπαράσταση της Ρωσικής Εκκλησίας», είπε περαίνων ο Μακαριώτατος κ. Χρυσόστομος.

Από την πλευρά του ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι είναι η πρώτη του ειρηνική επίσκεψη στην Κύπρο μετά την ανάρρηση στον Πατριαρχικό Θρόνο Μόσχας, αλλά παλαιότερα ήταν τακτικός επισκέπτης στα ευλογημένα αυτά χώματα, έχοντας συναντήσεις με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον προκάτοχό του καθώς και με την κρατική ηγεσία της χώρας. Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος υπογράμμισε: «Λόγω των υποχρεώσεών μου, που με ανέθεσε η Εκκλησία μου, μέσα από αυτό το διάλογο προσπάθησα να εκφράσω συμπαράσταση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας προς τον Κυπριακό λαό, ο οποίος βρέθηκε στο διχασμένο έδαφος, όπου κάποτε σε ειρήνη, ησυχία και αλληλεγγύη ζούσαν η μια δίπλα στην άλλη δυο εθνικές κοινότητες. Για γνωστούς λόγους βρέθηκαν στις αντίθετες γραμμές.

Και παρόλο που δεν υπάρχει μέτωπο σήμερα, η νήσος παραμένει διχασμένη. Θλίβεται ιδιαίτερα ένας Ορθόδοξος διότι στο βόρειο μέρος της Κύπρου δεν αποκατέστησαν τα κατεστραμμένα και βεβηλωμένα ιερά σεβάσματα, είναι αδύνατη η διαποίμανση έστω και πολύ μικρής ελληνικής κοινότητας, η οποία κατοικεί εκεί, και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στερείται της δυνατότητας επισκέψεως προς το ποίμνιό του. Όλα αυτά προκαλούν μεγάλη λύπη. 

Είναι η βαθιά μας πεποίθηση ότι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δυο μερών της Κύπρου πρέπει να περιλαμβάνει τον αλληλοσεβασμό των θρησκευτικών παραδόσεων, την αποκατάσταση του διαλόγου όχι μόνο στο επίσημο επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο απλών ανθρώπων, τη μείωση της έντασης και αντιπαράθεσης, ώστε να προετοιμασθεί ένα πνευματικό, πολιτιστικό και ψυχολογικό έδαφος για την επανένωση της Κυπριακής Πολιτείας σύμφωνα με τις αρχές καθορισμένες κάποτε από τον ΟΗΕ.

Χαίρομαι για τη δυνατότητα που έχουμε να συζητήσουμε αυτά και άλλα θέματα με τον Προκαθήμενο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, με την ηγεσία της Κύπρου, να επισκεφθώ τα ιερά προσκυνήματα της νήσου, να προσευχηθώ μαζί με τον ευσεβή Κυπριακό λαό. Ελπίζω αυτή η ειρηνική επίσκεψη να είναι μια ακόμα σελίδα στην ιστορία των αδελφικών, θερμών και ειλικρινών σχέσεων μεταξύ μας. Ο Θεός φυλάσσει την ευλογημένη νήσο και τον λαό της!»

Αύριο Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ρωσίας και Κύπρου θα συλλειτουργήσουν στον Ι. Ν. Της Του Θεού Σοφίας.



ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.


«Εκλογές, ποιες εκλογές;» θα μπορούσε κάποιος ξένος να αναρωτηθεί αν βρισκότανε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Αν το προεκλογικό κλίμα της 6ης Μαϊου ήταν πολύ ήσυχο, αυτό τώρα είναι παντελώς αδιάφορο. Σε αυτό συμφωνούν τόσο πολίτες όσο και εθελοντές που μοιράζουν φυλλάδια σε προεκλογικά περίπτερα κομμάτων. Σε άλλες περιόδους θα ήταν πολιτικός πολιτισμός! Σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο αποκαλύπτει την απαξίωση του κόσμου. Κι όμως, η Ελλάδα που σε δέκα μέρες περίπου θα πάει ξανά στις κάλπες, δεν μιλάει, δεν ασχολείται, δεν πιστεύει κανέναν. Δεν το λέμε εμείς. «Δεν πιστεύουν κανένα και το μόνο ερώτημα που τους απασχολεί είναι αν θα μείνουμε στο ευρώ ή θα βγούμε».

Ετσι ο Ελληνας πάει στις δουλειές του, όσο έχει ακόμη δουλειά, πίνει καφέ στις καφετέριες, όσο μπορεί να αντέξει το έξοδο, απολαμβάνει τον ήλιο στις παραλίες, πάει σε συναυλίες και δεν κάθεται στην τηλεόραση να ακούσει κανέναν. Ισως γι’ αυτό τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν μεταθέσει σε περίπου μεταμεσονύχτιες ώρες τις πολιτικές συζητήσεις. Το βράδυ της Τρίτης, στην αγαπημένη περιοχή της νεολαίας, το Γκάζι, με τα νυχτερινά φαγάδικα και μπαρ σημειωνόταν το αδιαχώρητο. Στην Τεχνόπολη, το πρώην εργοστάσιο δημοτικού φωταερίου, η συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου (του γνωστού και ως Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ) με εισιτήριο 15 ευρώ ήταν «sold out». Πάνω από τριακόσιοι απογοητευμένοι νέοι, που περίμεναν στην ουρά, δεν μπήκαν και διασκορπίσθηκαν στα μαγαζιά του πολύβοου Γκαζιού.

Ο Οδυσσέας Παυλόπουλος και η Χριστίνα Παπαγρήβα κάθονταν σε ένα μεζεδοπωλείο της περιοχής. Δεν βρήκαν εισιτήριο για τη συναυλία τους και έσβηναν την πίκρα τους με μπύρες, όπως μας είπαν αστειευόμενοι. Ο Οδυσσέας, δημόσιος υπάλληλος, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν πιστεύουμε κανένα. Οπως και στις προηγούμενες εκλογές κανείς δεν μας λέει λεπτομέρειες και μας μένει το ερώτημα ‘ευρώ ή χωρίς ευρώ’. Ο,τι και να πούμε όμως διακινδυνεύουμε να βγούμε από το ευρώ. Με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η αλήθεια είναι ότι μάλλον έχουμε χάσει το τρένο. Αρα γιατί να ασχοληθούμε με όλους αυτούς; Ο καθένας θα πάει να ψηφίσει ό,τι νομίζει. Αλλά να προσθέσω και αυτό: Ακόμη και όσοι φοβούνται μην βγούμε από το ευρώ, θεωρούν ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας βγάλει... Απλά νομίζουν ότι οι άλλοι μας τρομοκρατούν... Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία δυναμική που δεν ανακόπτεται...».

Η Χριστίνα, μαία σε νοσοκομείο, μας λέει ότι «ο κόσμος είναι ενημερωμένος. Δεν έχει ανάγκη να ακούσει τα ψέματα ή τις μισές αλήθειες των πολιτικών. Ενημερώνεται από το Διαδίκτυο, διαβάζει, ακούει, μιλάει μεταξύ τους. Γιατί να πάει σε συγκεντρώσεις ή να ανεμίζει κομματικές σημαίες; Το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μόνο στο γεγονός ότι ο κόσμος θέλει να τελειώνει με τον δικομματισμό. Το πέτυχε στις 6 Μαϊου και τώρα απομένει να δούμε πώς θα ψηφίσουν». Η Χριστίνα που ψηφίζει στο Αγρίνιο, ζει χαρακτηριστικά το προεκλογικό κλίμα στην επαρχία. Οπως μας λέει, «εκεί οι 18χρονοι δεν έχουν πολιτική συνείδηση και τους ελκύει ότι ο Τσίπρας είναι νέος. Κάποια κορίτσια ελκύονται επειδή τον βρίσκουν και χαριτωμένο. Ετσι, δυστυχώς! Οι μεγαλύτεροι απλώς ψηφίζουν με γνώμονα το βαθμό απογοήτευσης που έχουν, είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ».

Από το Γκάζι το βράδυ της Τρίτης, το οδοιπορικό συνεχίστηκε το πρωί χθες στην Ακρόπολη. Ο «Ε.Κ.» βρέθηκε εκεί για τη διανομή βοήθειας σε άπορους Αθηναίους από την ομογενειακή οργάνωση Hellenic Relief. Στο δρόμο συναντήσαμε δύο Ιταλίδες τουρίστριες. Την Αντζελα και την Πάνι. Τις ρωτήσαμε αν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα πλησιάζει προς τις κάλπες. «Δεν έχουμε αντιληφθεί τίποτα. Και αν σου πούμε ότι το ξέραμε; Οι εκλογές σας είναι θέμα στην Ιταλία. Και ήμασταν και λίγο προβληματισμένες τι κλίμα θα βρούμε εδώ. Είναι όμως τόσο ήρεμα που το ξεχάσαμε με το που πατήσαμε το πόδι μας», μας είπαν. Ηταν ευκαιρία να ρωτήσουμε και τον ομογενή Στέλιο Τακετζή, πρωτεργάτη της οργάνωσης Hellenic Relief. «Πήρες καθόλου γεύση από προεκλογικό κλίμα;» τον ρωτήσαμε. «Είναι επαναληπτικές εκλογές, οι βουλευτές δεν βγαίνουν και βλέπω τον κόσμο παντελώς αδιάφορο. Οχι δεν θα έλεγα ότι μου θυμίζει ελληνικό προεκλογικό σκηνικό. Πλήρης αδιαφορία».

Από την Ακρόπολη μέσα από τους τουρίστες και τα στενά της Πλάκας κατεβήκαμε προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Τον μόνο χώρο που τα αριστερά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, έχουν πρόχειρα προεκλογικά περίπτερα. Η ΔΗΜΑΡ μόλις το είχε στήσει και ακόμη δεν το είχε διακοσμήσει με αφίσες. Στην ίδια θέση όπως και πριν ένα μήνα, που το επισκεφτήκαμε. Η εθελόντρια μας είπε ότι ο κόσμος είναι αδιάφορος. «Οχι συγκεκριμένα για το δικό μας κόμμα, αλλά γενικότερα. Με δεύτερη προεκλογική περίοδο ό,τι ήταν να μάθει το έμαθε. Ισως την τελευταία εβδομάδα να κινητοποιηθεί λίγο, αλλά σίγουρα δεν είναι κίνηση που θυμίζει ελληνική πολιτική σκηνή».

Απέναντι ακριβώς είχε στήσει αυτή τη φορά περίπτερο η ακροαριστερή σύμπραξη ΚΚΕ(μ-λ) - Μ-Λ (ΚΚΕ). Από τα παλιά κινήματα που ποτέ δεν μπήκαν στη Βουλή. Μία νεαρή κοπέλα, η Λένα, άκρως χαριτωμένη και λαλίστατη, μας λέει ότι «ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα ευρώ ή χωρίς αυτό και βλέπουμε έναν νέο διπολισμό που ήδη έχει αρχίσει να κουράζει τον κόσμο, ο οποίος ήθελε να απαλλαγεί από τον δικομματισμό. Σε αυτό αποδίδω την απόλυτη αδιαφορία του κόσμου. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέτοια δυναμική που σπρώχνει πολλούς προς τα εκεί, χωρίς καν να το αισθάνονται και οι ίδιοι και αν πραγματικά είναι αυτό που θέλουν. Σαν να τους σπρώχνει ένας άνεμος. Ασχετο αν θα απογοητευθούν και από αυτόν».

Τέλος, στο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ αν και εργάσιμη ημέρα, ήταν και αυτό άδειο. Τέσσερις - πέντε εθελοντές, ο ένας μάλιστα μας θυμότανε από την προηγούμενη βόλτα μας την Πρωτομαγιά. Προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν ένα ζευγάρι Ιαπώνων δημοσιογράφων που ήθελαν να πάρουν συνέντευξη από τον Αλέξη Τσίπρα και δεν ήξεραν που πέφτει η Κουμουνδούρου όπου είναι τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Πόσο ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ιαπωνία;» τους ρωτάμε. «Πολύ. Γιατί πιστεύουμε ότι αλλάζει η Ευρώπη αλλά κυρίως γιατί αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ κινδυνεύει η Ευρωζώνη και οι δονήσεις θα ‘ρθουν και σε μας», μας είπαν με πολύ σωστά αγγλικά, αλλά δυσκολονόητη προφορά. Αλλά πάντα με χαμόγελο όπως το συνηθίζουν οι Ιάπωνες.Οσο για τους νεαρούς εθελοντές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας είπαν, «ναι, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται όσο την πρώτη φορά. Το νερό έχει κυλήσει στο ρυάκι και απλώς όλοι αγωνιούν για το αποτέλεσμα της κάλπης».

«Σας ρωτάνε για το ευρώ;» ρωτάμε.

«Σχεδόν όλοι όσοι περνάνε. Και τους λέμε ότι «μία έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή αυτή την περίοδο. Κι ότι δεν είναι στο πρόγραμμά μας να βγούμε από το ευρώ».

«Σας πιστεύουν ή έχουν αντιρρήσεις;», συνεχίζουμε.

«Εξαρτάται, υπάρχουν και οι δύσπιστοι, υπάρχουν και οι ενημερωμένοι».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Καθησυχαστικός ως προς την καταβολή των συντάξεων στις 21 Ιουνίου εμφανίστηκε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Όπως σημείωσε, τον περασμένο Μάιο οι εισπράξεις του ΙΚΑ ήταν αυξημένες κατά 13,5% σε σχέση με τον Απρίλιο. Παράλληλα, με την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της «μαύρης εργασίας» και με τη διακοπή 13.000 συντάξεων-«μαϊμού» υπήρξε περαιτέρω εξοικονόμηση ύψους 11-12 εκατ. ευρώ το μήνα.

Επικίνδυνη πρόκληση με παράνομη είσοδο τετράδας τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο ενεργοποιημένο βολής Άνδρου σημειώθηκε την Παρασκευή. Η αποφυγή χτυπήματος των τουρκικών αεροσκαφών από τα πυρά τριών ελληνικών πολεμικών πλοίων έγινε την τελευταία στιγμή χάρις στην έγκαιρη διακοπή τους μετά από άμεση ειδοποίηση του ραντάρ της Πάρνηθας.

Δεκαμελής οργανωμένη σπείρα που έκανε αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ηλικιωμένων ατόμων ή άλλων που έχουν πεθάνει, με πλαστές ταυτότητες και άλλα δικαιολογητικά, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής.

Στο πνεύμα της δύσκολης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας το Athens Pride 2012, η κεντρική εκδήλωση του οποίου πραγματοποιείται το Σάββατο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το κεντρικό σύνθημα «αγάπα με, είναι δωρεάν» τονίζει την ανάγκη των LGBT ανθρώπων για απόλυτη αποδοχή και σεβασμό, τόσο στο θεσμικό όσο και στο διαπροσωπικό επίπεδο. Τονίζουμε ότι η αγάπη συνδέει τις κοινωνίες και το μίσος τις αποσαθρώνει.

Δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με το ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε μάλιστα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει θα κληθεί να υπογράψει και το νέο Μνημόνιο.

Κόσμος

Μία τεράστια επιχείρηση κατά της παιδικής πορνογραφίας πραγματοποίησε η αστυνομία στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 190 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ 18 παιδιά διασώθηκαν. Η «Επιχείρηση Ωρίων» διήρκεσε έναν μήνα. Συλλήψεις έγιναν κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ισπανία, την Αργεντινή, την Βρετανία και τις Φιλιππίνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης», στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων.

Παρά τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και την έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας, των υποδομών και κάθε είδους κρατικής εξουσίας, η Σομαλία αρχίζει αργά να οργανώνεται. Η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Μογκαντίσου απομάκρυνε τους ισλαμιστές αντάρτες Αλ-Σαμπάμπ από την πόλη και βοήθησε στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα. ώστε αργά αλλά σταθερά η ζωή στο Μογκαντίσου να επανέλθει σε ομαλότερους ρυθμούς.

Απορρίφθηκε από το Στρατοδικείο των ΗΠΑ το αίτημα των δικηγόρων του Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε διαβαθμισμένα έγγραφα στο Wikileaks, να ακυρωθούν δέκα από τις 22 κατηγορίες που τον βαρύνουν. Η δικαστής Ντενίζ Λιντ ανακοίνωσε ακόμη ότι η δίκη θα αναβληθεί για το Νοέμβριο ή ακόμη και για τον Ιανουάριο του 2013.

Οι Παλαιστίνιοι πρόκειται να απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να ζητήσουν να τους δοθεί το καθεστώς κράτους μη μέλους, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν πλήρη αναγνώριση από το Συμβούλιο Ασφάλειας. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Οικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό διάσωσης θα τον οδηγήσουν σε επανεξέταση του αξιόχρεου πολλών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ακόμα και χωρών με αξιολόγηση «ΑΑΑ», όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το ποσό των 40 δισ. ευρώ -σε πρώτη φάση- θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να σωθούν, σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε εκτάκτως. Εντός της ημέρας πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το θέμα της Ισπανίας με τη Μαδρίτη, αλλά και την Κομισιόν να τηρούν σιγή ιχθύος. Πάντως η Μαδρίτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε πει ότι «μόλις γίνουν γνωστές οι μελέτες του ΔΝΤ» θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις έκλεισαν την Παρασκευή οι αγορές, με την Νέα Υόρκη να κλείνει ανοδικά αλλά την Ευρώπη να υποχωρεί ελαφρά.

Αθλητισμός

Δυναμικά ξεκινά ο β΄όμιλος του EURO 2012. Το ντέρμπι ανάμεσα στην Γερμανία και την Πορτογαλία κλέβει την παράσταση (στις 21:45), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει και η αναμέτρηση Ολλανδία - Δανία.

Η Ρωσία απέδειξε...με το καλημέρα στο EURO 2012 ότι δικαιολογημένα θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά στον Α' όμιλο. Με δύο γκολ του Τζαγκόεφ (15', 79') κι από ένα των Σιρόκοφ (24'), Παβλιουτσένκο (82'), η ομάδα του Ντικ Αντβοκαατ επικράτησε της Τσεχίας με 4-1 και μπήκε σε θέση οδηγού για την πρόκριση στα προημιτελικά. Για το συγκρότημα του Μίχαλ Μπίλεκ μείωσε ο Πίλαρ στο 52'.

Την πρόσληψη του Γιάννη Χριστόπουλου ως προπονητή της ομάδας ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που αναμενόταν αφού ήταν εδώ και ημέρες το φαβορί για την αντικατάσταση του Άγγελου Αναστασιάδη.


EΦΟΠΛΙΣΤΕΣ: H ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΕΕΕ, εφοπλιστές, ναυτιλία, Οικονομία, ομιλία, πολιτική αστάθεια, Ποσειδωνία
Η ναυτιλία είναι ένας από τους πυλώνες, στον οποίο μπορεί να στηριχτεί όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, για ανόρθωση της οικονομίας του τόπου, που περνάει δύσκολες στιγμές, δήλωσε, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης, στο πλαίσιο της έκθεσης των «Ποσειδωνίων» 2012. Επιπλέον, ο κ. Βενιάμης δήλωσε ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η ΕΕΕ θα πορευθεί με τη νέα κυβέρνηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτικός που θα αγνοήσει το συμφέρον του τόπου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα επηρεάζει τον εφοπλισμό, είπε ότι η ναυτιλία είναι διεθνοποιημένη ενώ, αναφερόμενος στην κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και στον διαχωρισμό του με το λιμενικό, είπε ότι ήταν ένα γεγονός που είχε- και έχει- ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση της διοίκησης και τη σύγχυση στην εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής για τη στήριξη του έργου της ναυτιλίας και, κυρίως, της στενότερης σύνδεσης πλοίου και εθνικής οικονομίας.

Ερωτηθείς για τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα λόγω οικονομικής κρίσης, προανήγγειλε την ενεργοποίηση ταμείου στήριξης των αναξιοπαθούντων Ελλήνων, που έχει συστήσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με τη συνδρομή χορηγιών και δωρεών των μελών της. Για το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης, έκανε λόγο για ανάγκη αναβάθμισής της, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση ιδιωτικών σχολών στο χώρο θα μπορούσε να προσελκύσει σπουδαστές, που επιλέγουν σήμερα να πάνε σε πανεπιστήμια άλλων χωρών.

«Θέλουμε μια ανταγωνιστική ελληνική ναυτιλία και μια εύρυθμο λειτουργία για την ελληνική σημαία, με περισσότερους ναυτικούς και καλύτερη εκπαίδευση» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η Ένωση προς την πολιτική ηγεσία, για να αυξηθεί η εισαγωγή νέων παιδιών στις σχολές εμπορικού ναυτικού, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία.

«Όταν πρωτοπήγα στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών πριν απο 27 χρόνια, θυμάμαι τον αείμνηστο Σταύρο Γουρδομιχάλη, που μου έφερε ένα γράμμα του 1932 με τα αιτήματα της ελληνικής ναυτιλίας, τα οποία ήταν τα ίδια που έχουμε και σήμερα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιάμης.

ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ.

igesia

Η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να έχει κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μεγάλες χώρες του Νότου να έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός αγορών, εξαιτίας των απαγορευτικών επιτοκίων, ενώ η πολιτική ηγεσία της αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού δήλωσε, χθες, δημόσια πως η χώρα του δεν μπορεί να βγει στις αγορές, αφού το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων κινείται στο επίπεδο του 7%, ποσοστό που είναι αδύνατον να αντέξει η ισπανική οικονομία. Στην Ιταλία, πάλι, τα επιτόκια κινούνται σε ανάλογα επίπεδα, που επίσης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία, εκμεταλλευόμενη τη μαζική φυγή κεφαλαίων από το Νότο, δανείζεται λίγο πάνω από το 1%, που σημαίνει ότι οι επενδυτές απλώς της δίνουν τα χρήματά τους να τα... κρατάει, αφού με το παραπάνω ποσοστό χάνουν και το κεφάλαιό τους. Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες χώρες με τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ, δηλαδή την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία. Στην ουσία, κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους τους, αφού τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται είναι σαφώς κάτω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το όφελος αυτό είναι πρόσκαιρο, γιατί η... πυρκαγιά, που έχει ξεσπάσει στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, κερδίζει συνεχώς έδαφος και σύντομα θα επεκταθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και εδώ είναι το ολέθριο λάθος που κάνει η καγκελάριος Μέρκελ και οι δορυφόροι της του... κλαμπ ΑΑΑ.

Η Ισπανία ζητεί επιμόνως να μπορούν να προσφύγουν οι τράπεζές της απευθείας για ανακεφαλαιοποίηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτόν, θα πέρναγε το μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αφήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να καταρρεύσουν.

Το Βερολίνο απορρίπτει προς το παρόν τη λύση αυτή και καλεί την Ισπανία να προσφύγει η ίδια στο ΕΤΧΣ να δανειστεί και να «χρεωθεί» και ένα... μνημόνιο, κάτι που φυσικά η Μαδρίτη απορρίπτει, προφανώς γιατί βλέπει την κατάσταση των τριών μνημονιακών χωρών.

Η κα Μέρκελ ακολουθεί ακριβώς την ίδια τακτική που ακολούθησε στην περίπτωση της Ελλάδας, λαμβάνοντας τις αποφάσεις όταν βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο. Ομως, η Ισπανία είναι άλλου διαμετρήματος χώρα και η επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές εξελίξεις και τότε θα είναι αργά για όλους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9/6/2012

Γεγονότα

1815: Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης. Υπό την προεδρία του αυστριακού πολιτικού Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μετά την ήττα του Ναπολέοντα.

1821: Οι Οθωμανοί, υπό τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ, επιτίθενται στη Λιβαδειά και την παραδίδουν στις φλόγες. Σκοτώνουν 1.000 και αιχμαλωτίζουν 2.500 γυναικόπαιδα, ενώ περίπου 2.000 κάτοικοι προφταίνουν και κλείνονται στο φρούριο.

1893: Στο σπίτι του Στέφανου Φραγκιάδη, πρώτου προέδρου του Εθνικού Γ.Σ., γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου, που ιδρύθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα (23 Μαΐου), με πρώτο θέμα την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού γυμναστηρίου στην οδό Κηφισίας 45.

1916: Ο Συμμαχικός στόλος καταπλέει στο Φάληρο και επιδίδει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη για διάλυση της Βουλής, προκήρυξη νέων εκλογών, αποστράτευση του ελληνικού στρατού και απομάκρυνση των γερμανόφιλων αξιωματικών (Εθνικός Διχασμός).

1930: Συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού της Αθήνας και διακοπή της συγκοινωνίας από το πλήθος, που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.

1965: Δημοσιοποιείται σε εφημερίδες η υποτιθέμενη κομουνιστική δολιοφθορά σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου. Πρόκειται για σκευωρία που έχει στήσει και οργανώσει ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Γεννήσεις

1781: Τζορτζ Στέφενσον, άγγλος μηχανικός, εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής. (Θαν. 12/8/1848)

1913: Πάτρικ Στέπτοου, βρετανός ιατρικός ερευνητής, που μαζί με τον συνάδελφό του Ρόμπερτ Έντουαρτς τελειοποίησαν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. (Θαν. 21/3/1988)

1968: Νίκη Μπακογιάννη, ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος.

Θάνατοι

68: Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, γνωστότερος ως Νέρων, ρωμαίος αυτοκράτορας κατά το διάστημα 54 - 68. (Γεν. 15/12/37)

373: Εφραίμ ο Σύρος, χριστιανός συγγραφέας και υμνωδός. (Γεν. 306)

1870: Τσαρλς Ντίκενς, άγγλος μυθιστοριογράφος. (Γεν. 7/2/1812)