09 Ιουνίου, 2012

ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ.


«Εκλογές, ποιες εκλογές;» θα μπορούσε κάποιος ξένος να αναρωτηθεί αν βρισκότανε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Αν το προεκλογικό κλίμα της 6ης Μαϊου ήταν πολύ ήσυχο, αυτό τώρα είναι παντελώς αδιάφορο. Σε αυτό συμφωνούν τόσο πολίτες όσο και εθελοντές που μοιράζουν φυλλάδια σε προεκλογικά περίπτερα κομμάτων. Σε άλλες περιόδους θα ήταν πολιτικός πολιτισμός! Σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο αποκαλύπτει την απαξίωση του κόσμου. Κι όμως, η Ελλάδα που σε δέκα μέρες περίπου θα πάει ξανά στις κάλπες, δεν μιλάει, δεν ασχολείται, δεν πιστεύει κανέναν. Δεν το λέμε εμείς. «Δεν πιστεύουν κανένα και το μόνο ερώτημα που τους απασχολεί είναι αν θα μείνουμε στο ευρώ ή θα βγούμε».

Ετσι ο Ελληνας πάει στις δουλειές του, όσο έχει ακόμη δουλειά, πίνει καφέ στις καφετέριες, όσο μπορεί να αντέξει το έξοδο, απολαμβάνει τον ήλιο στις παραλίες, πάει σε συναυλίες και δεν κάθεται στην τηλεόραση να ακούσει κανέναν. Ισως γι’ αυτό τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν μεταθέσει σε περίπου μεταμεσονύχτιες ώρες τις πολιτικές συζητήσεις. Το βράδυ της Τρίτης, στην αγαπημένη περιοχή της νεολαίας, το Γκάζι, με τα νυχτερινά φαγάδικα και μπαρ σημειωνόταν το αδιαχώρητο. Στην Τεχνόπολη, το πρώην εργοστάσιο δημοτικού φωταερίου, η συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου (του γνωστού και ως Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ) με εισιτήριο 15 ευρώ ήταν «sold out». Πάνω από τριακόσιοι απογοητευμένοι νέοι, που περίμεναν στην ουρά, δεν μπήκαν και διασκορπίσθηκαν στα μαγαζιά του πολύβοου Γκαζιού.

Ο Οδυσσέας Παυλόπουλος και η Χριστίνα Παπαγρήβα κάθονταν σε ένα μεζεδοπωλείο της περιοχής. Δεν βρήκαν εισιτήριο για τη συναυλία τους και έσβηναν την πίκρα τους με μπύρες, όπως μας είπαν αστειευόμενοι. Ο Οδυσσέας, δημόσιος υπάλληλος, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν πιστεύουμε κανένα. Οπως και στις προηγούμενες εκλογές κανείς δεν μας λέει λεπτομέρειες και μας μένει το ερώτημα ‘ευρώ ή χωρίς ευρώ’. Ο,τι και να πούμε όμως διακινδυνεύουμε να βγούμε από το ευρώ. Με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ η αλήθεια είναι ότι μάλλον έχουμε χάσει το τρένο. Αρα γιατί να ασχοληθούμε με όλους αυτούς; Ο καθένας θα πάει να ψηφίσει ό,τι νομίζει. Αλλά να προσθέσω και αυτό: Ακόμη και όσοι φοβούνται μην βγούμε από το ευρώ, θεωρούν ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας βγάλει... Απλά νομίζουν ότι οι άλλοι μας τρομοκρατούν... Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία δυναμική που δεν ανακόπτεται...».

Η Χριστίνα, μαία σε νοσοκομείο, μας λέει ότι «ο κόσμος είναι ενημερωμένος. Δεν έχει ανάγκη να ακούσει τα ψέματα ή τις μισές αλήθειες των πολιτικών. Ενημερώνεται από το Διαδίκτυο, διαβάζει, ακούει, μιλάει μεταξύ τους. Γιατί να πάει σε συγκεντρώσεις ή να ανεμίζει κομματικές σημαίες; Το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μόνο στο γεγονός ότι ο κόσμος θέλει να τελειώνει με τον δικομματισμό. Το πέτυχε στις 6 Μαϊου και τώρα απομένει να δούμε πώς θα ψηφίσουν». Η Χριστίνα που ψηφίζει στο Αγρίνιο, ζει χαρακτηριστικά το προεκλογικό κλίμα στην επαρχία. Οπως μας λέει, «εκεί οι 18χρονοι δεν έχουν πολιτική συνείδηση και τους ελκύει ότι ο Τσίπρας είναι νέος. Κάποια κορίτσια ελκύονται επειδή τον βρίσκουν και χαριτωμένο. Ετσι, δυστυχώς! Οι μεγαλύτεροι απλώς ψηφίζουν με γνώμονα το βαθμό απογοήτευσης που έχουν, είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ».

Από το Γκάζι το βράδυ της Τρίτης, το οδοιπορικό συνεχίστηκε το πρωί χθες στην Ακρόπολη. Ο «Ε.Κ.» βρέθηκε εκεί για τη διανομή βοήθειας σε άπορους Αθηναίους από την ομογενειακή οργάνωση Hellenic Relief. Στο δρόμο συναντήσαμε δύο Ιταλίδες τουρίστριες. Την Αντζελα και την Πάνι. Τις ρωτήσαμε αν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα πλησιάζει προς τις κάλπες. «Δεν έχουμε αντιληφθεί τίποτα. Και αν σου πούμε ότι το ξέραμε; Οι εκλογές σας είναι θέμα στην Ιταλία. Και ήμασταν και λίγο προβληματισμένες τι κλίμα θα βρούμε εδώ. Είναι όμως τόσο ήρεμα που το ξεχάσαμε με το που πατήσαμε το πόδι μας», μας είπαν. Ηταν ευκαιρία να ρωτήσουμε και τον ομογενή Στέλιο Τακετζή, πρωτεργάτη της οργάνωσης Hellenic Relief. «Πήρες καθόλου γεύση από προεκλογικό κλίμα;» τον ρωτήσαμε. «Είναι επαναληπτικές εκλογές, οι βουλευτές δεν βγαίνουν και βλέπω τον κόσμο παντελώς αδιάφορο. Οχι δεν θα έλεγα ότι μου θυμίζει ελληνικό προεκλογικό σκηνικό. Πλήρης αδιαφορία».

Από την Ακρόπολη μέσα από τους τουρίστες και τα στενά της Πλάκας κατεβήκαμε προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Τον μόνο χώρο που τα αριστερά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, έχουν πρόχειρα προεκλογικά περίπτερα. Η ΔΗΜΑΡ μόλις το είχε στήσει και ακόμη δεν το είχε διακοσμήσει με αφίσες. Στην ίδια θέση όπως και πριν ένα μήνα, που το επισκεφτήκαμε. Η εθελόντρια μας είπε ότι ο κόσμος είναι αδιάφορος. «Οχι συγκεκριμένα για το δικό μας κόμμα, αλλά γενικότερα. Με δεύτερη προεκλογική περίοδο ό,τι ήταν να μάθει το έμαθε. Ισως την τελευταία εβδομάδα να κινητοποιηθεί λίγο, αλλά σίγουρα δεν είναι κίνηση που θυμίζει ελληνική πολιτική σκηνή».

Απέναντι ακριβώς είχε στήσει αυτή τη φορά περίπτερο η ακροαριστερή σύμπραξη ΚΚΕ(μ-λ) - Μ-Λ (ΚΚΕ). Από τα παλιά κινήματα που ποτέ δεν μπήκαν στη Βουλή. Μία νεαρή κοπέλα, η Λένα, άκρως χαριτωμένη και λαλίστατη, μας λέει ότι «ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα ευρώ ή χωρίς αυτό και βλέπουμε έναν νέο διπολισμό που ήδη έχει αρχίσει να κουράζει τον κόσμο, ο οποίος ήθελε να απαλλαγεί από τον δικομματισμό. Σε αυτό αποδίδω την απόλυτη αδιαφορία του κόσμου. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέτοια δυναμική που σπρώχνει πολλούς προς τα εκεί, χωρίς καν να το αισθάνονται και οι ίδιοι και αν πραγματικά είναι αυτό που θέλουν. Σαν να τους σπρώχνει ένας άνεμος. Ασχετο αν θα απογοητευθούν και από αυτόν».

Τέλος, στο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ αν και εργάσιμη ημέρα, ήταν και αυτό άδειο. Τέσσερις - πέντε εθελοντές, ο ένας μάλιστα μας θυμότανε από την προηγούμενη βόλτα μας την Πρωτομαγιά. Προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν ένα ζευγάρι Ιαπώνων δημοσιογράφων που ήθελαν να πάρουν συνέντευξη από τον Αλέξη Τσίπρα και δεν ήξεραν που πέφτει η Κουμουνδούρου όπου είναι τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. «Πόσο ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ιαπωνία;» τους ρωτάμε. «Πολύ. Γιατί πιστεύουμε ότι αλλάζει η Ευρώπη αλλά κυρίως γιατί αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ κινδυνεύει η Ευρωζώνη και οι δονήσεις θα ‘ρθουν και σε μας», μας είπαν με πολύ σωστά αγγλικά, αλλά δυσκολονόητη προφορά. Αλλά πάντα με χαμόγελο όπως το συνηθίζουν οι Ιάπωνες.Οσο για τους νεαρούς εθελοντές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας είπαν, «ναι, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται όσο την πρώτη φορά. Το νερό έχει κυλήσει στο ρυάκι και απλώς όλοι αγωνιούν για το αποτέλεσμα της κάλπης».

«Σας ρωτάνε για το ευρώ;» ρωτάμε.

«Σχεδόν όλοι όσοι περνάνε. Και τους λέμε ότι «μία έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή αυτή την περίοδο. Κι ότι δεν είναι στο πρόγραμμά μας να βγούμε από το ευρώ».

«Σας πιστεύουν ή έχουν αντιρρήσεις;», συνεχίζουμε.

«Εξαρτάται, υπάρχουν και οι δύσπιστοι, υπάρχουν και οι ενημερωμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: