09 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Καθησυχαστικός ως προς την καταβολή των συντάξεων στις 21 Ιουνίου εμφανίστηκε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Όπως σημείωσε, τον περασμένο Μάιο οι εισπράξεις του ΙΚΑ ήταν αυξημένες κατά 13,5% σε σχέση με τον Απρίλιο. Παράλληλα, με την εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της «μαύρης εργασίας» και με τη διακοπή 13.000 συντάξεων-«μαϊμού» υπήρξε περαιτέρω εξοικονόμηση ύψους 11-12 εκατ. ευρώ το μήνα.

Επικίνδυνη πρόκληση με παράνομη είσοδο τετράδας τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο ενεργοποιημένο βολής Άνδρου σημειώθηκε την Παρασκευή. Η αποφυγή χτυπήματος των τουρκικών αεροσκαφών από τα πυρά τριών ελληνικών πολεμικών πλοίων έγινε την τελευταία στιγμή χάρις στην έγκαιρη διακοπή τους μετά από άμεση ειδοποίηση του ραντάρ της Πάρνηθας.

Δεκαμελής οργανωμένη σπείρα που έκανε αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ηλικιωμένων ατόμων ή άλλων που έχουν πεθάνει, με πλαστές ταυτότητες και άλλα δικαιολογητικά, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής.

Στο πνεύμα της δύσκολης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας το Athens Pride 2012, η κεντρική εκδήλωση του οποίου πραγματοποιείται το Σάββατο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το κεντρικό σύνθημα «αγάπα με, είναι δωρεάν» τονίζει την ανάγκη των LGBT ανθρώπων για απόλυτη αποδοχή και σεβασμό, τόσο στο θεσμικό όσο και στο διαπροσωπικό επίπεδο. Τονίζουμε ότι η αγάπη συνδέει τις κοινωνίες και το μίσος τις αποσαθρώνει.

Δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με το ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε μάλιστα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει θα κληθεί να υπογράψει και το νέο Μνημόνιο.

Κόσμος

Μία τεράστια επιχείρηση κατά της παιδικής πορνογραφίας πραγματοποίησε η αστυνομία στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 190 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ 18 παιδιά διασώθηκαν. Η «Επιχείρηση Ωρίων» διήρκεσε έναν μήνα. Συλλήψεις έγιναν κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ισπανία, την Αργεντινή, την Βρετανία και τις Φιλιππίνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης», στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων.

Παρά τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και την έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας, των υποδομών και κάθε είδους κρατικής εξουσίας, η Σομαλία αρχίζει αργά να οργανώνεται. Η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Μογκαντίσου απομάκρυνε τους ισλαμιστές αντάρτες Αλ-Σαμπάμπ από την πόλη και βοήθησε στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα. ώστε αργά αλλά σταθερά η ζωή στο Μογκαντίσου να επανέλθει σε ομαλότερους ρυθμούς.

Απορρίφθηκε από το Στρατοδικείο των ΗΠΑ το αίτημα των δικηγόρων του Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε διαβαθμισμένα έγγραφα στο Wikileaks, να ακυρωθούν δέκα από τις 22 κατηγορίες που τον βαρύνουν. Η δικαστής Ντενίζ Λιντ ανακοίνωσε ακόμη ότι η δίκη θα αναβληθεί για το Νοέμβριο ή ακόμη και για τον Ιανουάριο του 2013.

Οι Παλαιστίνιοι πρόκειται να απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να ζητήσουν να τους δοθεί το καθεστώς κράτους μη μέλους, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν πλήρη αναγνώριση από το Συμβούλιο Ασφάλειας. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Οικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στο μηχανισμό διάσωσης θα τον οδηγήσουν σε επανεξέταση του αξιόχρεου πολλών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ακόμα και χωρών με αξιολόγηση «ΑΑΑ», όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το ποσό των 40 δισ. ευρώ -σε πρώτη φάση- θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να σωθούν, σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε εκτάκτως. Εντός της ημέρας πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το θέμα της Ισπανίας με τη Μαδρίτη, αλλά και την Κομισιόν να τηρούν σιγή ιχθύος. Πάντως η Μαδρίτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε πει ότι «μόλις γίνουν γνωστές οι μελέτες του ΔΝΤ» θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.

Χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις έκλεισαν την Παρασκευή οι αγορές, με την Νέα Υόρκη να κλείνει ανοδικά αλλά την Ευρώπη να υποχωρεί ελαφρά.

Αθλητισμός

Δυναμικά ξεκινά ο β΄όμιλος του EURO 2012. Το ντέρμπι ανάμεσα στην Γερμανία και την Πορτογαλία κλέβει την παράσταση (στις 21:45), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει και η αναμέτρηση Ολλανδία - Δανία.

Η Ρωσία απέδειξε...με το καλημέρα στο EURO 2012 ότι δικαιολογημένα θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά στον Α' όμιλο. Με δύο γκολ του Τζαγκόεφ (15', 79') κι από ένα των Σιρόκοφ (24'), Παβλιουτσένκο (82'), η ομάδα του Ντικ Αντβοκαατ επικράτησε της Τσεχίας με 4-1 και μπήκε σε θέση οδηγού για την πρόκριση στα προημιτελικά. Για το συγκρότημα του Μίχαλ Μπίλεκ μείωσε ο Πίλαρ στο 52'.

Την πρόσληψη του Γιάννη Χριστόπουλου ως προπονητή της ομάδας ανακοίνωσε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που αναμενόταν αφού ήταν εδώ και ημέρες το φαβορί για την αντικατάσταση του Άγγελου Αναστασιάδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: