04 Ιουνίου, 2012

ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5.1R ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.

Νέος σεισμός 5.1R στην Ιταλία

ΡΙΧΤΕΡ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στη Βόρεια Ιταλία, στην ίδια περιοχή που έχει πληγεί τις τελευταίες 15 μέρες από σειρά διαδοχικών σεισμικών γεγονότων. Η σεισμική δόνηση της Κυριακής έγινε αισθητή μέχρι και 200 χιλιόμετρα βορειότερα. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη μικρή πόλη Νόβι ντι Μοντένα της Εμίλια Ρομάνια.Το καμπαναριό στη μικρή πόλη καταστράφηκε, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ.«Καταστράφηκαν επίσης αρκετά κτήρια» σε γειτονικούς δήμους, τα οποία είχαν ήδη υποστεί ζημιές στις δύο ισχυρές προγενέστερες σεισμικές δονήσεις.

Και στη Βουλγαρία Σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.08 χθες βράδυ, με επίκεντρο 70 χλμ. νοτιοανατολικά της Σόφιας. Από το σεισμό ο οποίος έγινε αισθητός στην περιοχή των πόλεων Πάζαρτζικ και Βέλινγκραντ, δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές, όπως ανακοινώθηκε. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου γεωφυσικής της Βουλγαρίας Νικολάι Μιλόσεφ, με δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση της αδύναμης, σχετικά, σεισμικής δόνησης, με τον πρόσφατο σεισμό 5,8 Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν κοντά στην Πέρνικ, δυτικά της Σόφιας. Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες της Πέρνικ και των γύρω πόλεων και χωριών έχουν συγκεντρωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να λάβουν το ποσό των 325 λέβα (περίπου 163 ευρώ), με το οποίο η βουλγαρική Πολιτεία στηρίζει τους σεισμόπληκτους, όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα, τα οποία αφιερώνουν μεγάλα ρεπορτάζ στο θέμα.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “TRIBUNA” ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ 23 ΕΩΣ 30 ΜΑΪΟΥ 2012.


Ακολουθεί η Συνέντευξη:

Παρότι η πνευματική σχέση των λαών και των Εκκλησιών μας είναι βαθιά και παλαιά, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή σας στη Ρωσία. Πραγματοποιείται με την ευκαιρία της  μεγάλης εορτής της Αναλήψεως και της ημέρας μνήμης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ποιος είναι ο στόχος της επίσκεψης, τί θα θέλατε να αποκτήσετε στη ρωσική γη και τί να μοιραστείτε; Θα μπορούσατε να μας διηγηθείτε τις εντυπώσεις σας από την επίσκεψη;

- Η ορθόδοξη παράδοση προϋποθέτει την ανταλλαγή επίσημων και ανεπίσημων επισκέψεων μεταξύ των Προκαθημένων των Εκκλησιών. Η τρέχουσα επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιώ επισήμως στη Ρωσία και ευχαριστώ τον Μακαριότατο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος μας προσκάλεσε, μας φιλοξένησε και μας περιποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Τέτοιες συναντήσεις, κατά την άποψή μου, χρειάζονται στους Προκαθημένους των Εκκλησιών για να επιβεβαιώσουμε και να συσφίξουμε τις μακραίωνες σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας, να συνδεθούμε περισσότερο και να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα, τόσο εκκλησιαστικά όσο και κοινωνικά.

- Ποια είναι η εντύπωσή σας από τις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αγιότατο Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο;

- Η συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν ήταν πολύ σημαντική για μας. Διαπίστωσα ότι πρόκειται για σοβαρό ηγέτη, που εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε αρκετή ώρα μαζί του και να συζητήσουμε διάφορα θέματα. Μιλήσαμε και για την Ορθοδοξία και για τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Τονίσαμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα συνεργασίας. Παρακάλεσα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξευρεθούν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, τρόποι για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη γι’ αυτό.

- Η Ελλάδα διανύει πολύ δύσκολες εποχές και η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία μοιράζεται τα προβλήματα αυτά με τον ελληνικό λαό. Ως γνωστόν, η οικονομική κρίση έπληξε επώδυνα τους ανθρώπους και περίπου 3.000 άτομα δεν άντεξαν τις δοκιμασίες και αυτοκτόνησαν, διαπράττοντας βαρύ αμάρτημα. Ποια είναι η διάθεση του ποιμνίου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας; Πώς μετέχει η Εκκλησία στις ταλαιπωρίες του λαού; Ποιες είναι οι σχέσεις της με τις Αρχές της Ελλάδας υπό αυτές τις συνθήκες;

- Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Φυσικά αυτή η οικονομική κρίση δεν είναι αυτόνομη, οφείλεται σε γενικότερη πνευματική κρίση. Για μας είναι σαφές ότι, όταν ο άνθρωπος εγκαταλείπει τον δρόμο του Θεού και ζει εγωιστικά και ο καθένας αναζητά τρόπους διευκόλυνσης της δικής του ζωής αψηφώντας τους άλλους, είναι φυσικό, ότι σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να ξεσπάσει κρίση. Αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά και οιονδήποτε τόπο στον πλανήτη, όπου ενδέχεται να συμβούν τέτοιες κρίσεις. Αληθεύει ότι σημειώθηκαν μερικές αυτοκτονίες, κυρίως ανάμεσα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν άντεξαν τα χρέη των επιχειρήσεών τους. Ωστόσο ο αριθμός των αυτοκτονιών που αναφέρατε είναι υπερβολικός. Αυτό το θέμα είναι από εκείνα που αρέσκονται πολύ να το επαναλαμβάνουν.

Μαζί με την Ελληνική Εκκλησία παρακολουθήσαμε με αγωνία την περιπέτεια των Ελλήνων ιερωμένων, οι οποίοι υπέστησαν διωγμούς. Τι πιστεύετε: μήπως αυτές οι απαιτήσεις προς την Εκκλησία αποτελούν μόνο αφορμή για άσκηση πιέσεων στην Εκκλησία;

- Πάλι πρόκειται για υπερβολή. Πρόκειται για μία μονο περίπτωση, αν και σημαντική. Δεν ασκήθηκαν πιέσεις εναντίον όλων των ιερέων, αλλά εναντίον του ηγουμένου της αγιορείτικης μονής Βατοπεδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Βέβαια, αυτό στενοχώρησε όλους μας. Ωστόσο, στην Ελλάδα η δικαστική αρχή είναι ανεξάρτητη και στη συγκεκριμένη περίπτωση προς το παρόν δε έχουν διαλευκανθεί οι ευθύνες. Εμείς όμως θεωρήσαμε φρόνιμο να συμπαρασταθούμε σ’ έναν αδελφό ιερέα, ο οποίος είναι και σημαντική προσωπικότητα και βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση.

- Ως γνωστόν, η Ρωσική Εκκλησία συγκέντρωσε και παρέδωσε στην Ελληνική Εκκλησία οικονομική βοήθεια. Πώς εκτιμάτε αυτήν την πράξη;

- Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που τώρα παρουσιάζεται στη ζωή της Εκκλησίας. Στην Καινή Διαθήκη γίνονται αναφορές σε περιπτώσεις που οι χριστιανοί μιας περιοχής συγκέντρωναν χρήματα για χριστιανούς μιας άλλης, είναι η λεγομένη λογεία [ΣΗΜ.: εισφορές για φιλανθρωπικούς σκοπούς]. Βεβαίως μας συγκίνησε πολύ αυτή η χριστιανική πράξη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Μακαριότατου Πατριάρχη και των ιερέων της Ρωσικής Εκκλησίας. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για τις εισφορές αυτές. Αυτά τα χρήματα – 17 εκατομύρια ρούβλια – θα σταλούν από το Πατριαρχείο Μόσχας, προκειμένου να ενισχυθεί η βοήθεια την οποία παρέχουμε στους ανθρώπους εκείνους, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Όταν τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία, το Πατριαρχείο Μόσχας θα ενημερωθεί λεπτομερώς για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Όμως δε μας συγκινεί τόσο πολύ ο όγκος των εισφορών, αλλά η ίδια η καλή πράξη, η κίνηση συμπαράστασης στους Έλληνες που ταλαιπωρούνται. Ως γνωστόν, οι Έλληνες μερικούς αιώνες πριν βοήθησαν και αυτοί τον ρωσικό λαό.

Ποιοι τομείς συνεργασίας με τη Ρωσία έχουν προτεραιότητα για την Ελληνική Εκκλησία; Σε ποιον απ’ αυτούς σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος στη διάρκεια της επίσκεψης;

- Σε όλες τις εποχές υπήρχε ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Στην εποχή μας όμως, η ανάγκη αυτή είναι ακόμα πιο επιτακτική. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την επικοινωνία μεταξύ Ορθοδόξων λαών. Συζητήσαμε πολλά θέματα με τον Πατριάρχη Κύριλλο και οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα, ότι η επικοινωνία μας πρέπει να είναι τακτικότερη και οι προσπάθειές μας κοινές, ώστε να ενισχυθεί η Ορθοδοξία. Στην πρώτη βάση θέσαμε φυσικά την πνευματική επικοινωνία και τις προσωπικές σχέσεις, αλλά παράλληλα δεν αποκλείσαμε και τις οικονομικές πτυχές. Μιλήσαμε με τον Πατριάρχη για εξεύρεση τρόπων οικονόμο-τεχνικής αναβάθμισης της περιουσίας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τέτοιου είδους ανάπτυξη θα βοηθούσε την Εκκλησία της Ελλάδος σαν θεσμό και θα προσέφερε βοήθεια στη γενικότερη καταπολέμηση της κρίσης στην Ελλάδα.

Εξηγήστε, σας παρακαλώ, Μακαριότατε, για ποια συνεργασία πρόκειται;

- Η Ελληνική Εκκλησία βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά έχει σημαντικές δυνατότητες καθώς διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, τόσο εκτάσεις γης όσο και αστικά ακίνητα. Αναζητούμε ανθρώπους, οι οποίοι θα αναλάβουν την αξιοποίηση και την αναβάθμιση αυτής της περιουσίας. Χρειαζόμαστε όμως ανθρώπους, για τους οποίους θα έχουμε την εγγύηση ότι μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί σ’ αυτόν τον τομέα και για μας θα ήταν εγγύηση, εάν οι άνθρωποι αυτοί ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ εκ μέρους του Πατριαρχείου Μόσχας. Είναι αυτονόητο, ότι και στην αρμοδιότητα του Πατριάρχη Κυρίλλου δεν ανήκει τέτοιου είδους συνεργασία, αλλά μας είναι πολύ σημαντική ακόμα και η γνώμη του για τα πρόσωπα και τις δυνατότητες που υπάρχουν εδώ.

Τι θα θέλατε να ευχηθείτε στους αναγνώστες της εφημερίδας «Τριμπούνα» οι οποίοι ανήκουν σε διάφορα θρησκεύματα ή μπορεί να είναι και αθεϊστές;

- Σε όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας «Τριμπούνα» και στον καθένα απ’ αυτούς, θα ήθελα να ευχηθώ υγεία, δύναμη και να είναι ελεύθεροι στις αποφάσεις τους, αλλά και υπεύθυνοι για τις επιλογές που κάνουν




ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.


ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ (=ΕΚΚΛΗΣΙΑ)

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου μας, Θεανθρώπου Ιησού Χρίστου, αρχί­ζει νέα περίοδος παρουσίας του Χριστού στο κόσμο. Ο Χριστός τώρα είναι παρών στην Εκκλησία Του (= Επίσκοπος, Τίμιον Πρεσβυτέριον, Διάκονοι  πιστοί), «χωρίς τούτων Εκκλησία ου καλείται» (Ιγνάτιος προς Τραλλιανούς ). Στην Εκκλησία Του λοιπόν είναι παρών ο Χριστός, μετά την Ανάληψή Του, και διά της Εκκλησίας Του «εν αγίω Πνεύματι».

Το Άγιον Πνεύμα, από έποψη τάξεως, έρχεται τρίτο στο κόσμο, και το έργο του είναι να εξατομικεύει (=εξειδικεύει, ιδιοποιεί) για κάθε άνθρωπο. Ο Θεός τώρα μας σώζει «εν Αγίω Πνεύματι » (Ιωάν. 16,7-8 ). Η σωτηρία είναι προσωπικό θέμα του καθενός και το έργο αυτό της σωτηρίας το τε­λειοποιεί ο Παράκλητος (= το Αγιον Πνεύμα ).

Ο Παράκλητος δεν ανακαθιστά τον Ιησού Χριστό, ούτε και είναι αντί­θετος του Χριστού. Συνεχίζει το έργο του Χριστού διά των Ιερών Μυστη­ρίων. Δηλαδή μεταφέρει στον καθένα μας προσωπικά την, από το Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου, προσωπική μας λύτρωση. Ο Θεός Πατήρ δη­μιουργεί τον κόσμο και προνοεί γι' αυτόν.

Ο Θεός Υιός λυτρώνει τον κόσμο ή ο Θεός Πατήρ λυτρώνει τον κόσμο «εν Χριστώ». και ιδιοποιεί αυτή τη λύτρωση «εν Αγίω Πνεύματι». Διά του Παρακλήτου ερχόμαστε σε συνά­ντηση με το Χριστό «ουκ αφήσω υμάς ορφανούς -, έρχομαι προς υμάς», ( Ιωάν. 14, 16-20 ). Ο Χριστός διά του Αγίου Πνεύματος έρχεται προς εμάς, και μας φέρνει, μας οδηγεί στον Πατέρα.

Όμως ερωτάται: Τον Πατέρα τον αποκαλύπτει ο Υιός, και τον Υιό τον αποκαλύπτει το Άγιον Πνεύμα, το Άγιον Πνεύμα ποίος το αποκαλύπτει; Το Άγιον Πνεύμα το αποκαλύπτει ο Άγιος. Ο Άγιος είναι η αποκάλυψη του Παρακλήτου Πνεύματος «εν τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία». Ο Παράκλητος, θα λέγαμε, περιμένει τους Αγίους της Εκκλη­σίας για να αποκαλυφθεί.

Ο Παράκλητος δεν μας αποκαλύπτει νέες αλήθειες, γιατί εάν συνέβαινε τούτο, θα εσήμαινε, ότι θα ήταν ημιτελές (=μισοτελειωμένο) το έργο του Χριστού. Ο Παράκλητος μας οδηγεί σε όλη την αλήθεια του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Το πάν ο Παράκλητος το λαμβάνει από το Χριστό, «όταν δε έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας, οδηγήσει υμάς εις πάσαν την τα ερχόμενα αναγγέλλει υμίν, εκείνος εμέ δοξάσει ότι εκ του εμού λήψεται και αναγγέλλει υμίν » (Ιωάν. 16,13-14).

Ο Χριστός δεν ήταν κάποτε Κύριος και τώρα έπαψε να είναι. OXΙ Η Κυριότητα του Χριστού είναι παρούσα πάντοτε «εν Αγίω Πνεύματι». Ο Χριστός δεν έχει διαδοχή, όπως τούτο συμβαίνει στις κοσμικές θέσεις. 'Όλοι στην Εκκλησία Του είναι υπηρέτες του Κυρίου Ιη­σού Χριστού στο έργο Του.

Όσοι ζούν «εν Αγίω Πνεύματι» ζουν μέσα στην Εκκλησία, γιατί μόνον μέσα στην Εκκλησία του Χριστού υπάρχει σωτηρία. Ο Θεός ενεργεί την σωτηρία μας, συγκεκριμένως, μέσα στην Εκκλησία Του. Δεν υπάρχουν ανε­ξάρτητοι πιστοί μέσα στην Εκκλησία του Χριστού.

Ο Παράκλητος (=το Άγιον Πνεύμα ) μας συνομολογεί στο σώμα της Εκκλησίας ως μέλη Του Χριστού Όμως, όπως τα αποκεκομμένα μέλη από ένα σώμα πεθαίνουν, είναι νεκρά, έτσι και τα αποκεκομμένα μέλη από το σώμα της Εκκλη­σίας είναι νεκρά και αποθνήσκουν εκτός της Εκκλησίας.

Έτσι λοιπόν ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ είναι, τι βάζουμε πρώτο, και τι δεύτερο στη ζωή μας.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Γολγοθάς για χιλιάδες βαρέως πασχόντες, κυρίως καρκινοπαθείς, που αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακα από τα οποία εξαρτάται η ζωή τους. Η κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση έως την Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα. Πολιτική κόντρα πυροδοτήθηκε από παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου που επικρίθηκε έντονα από τον ΣΥΝ. Να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Διάβημα στον Π.Πικραμμένο και από την Αλέκα Παπαρήγα. Αντιδράσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Τις λεπτομέρειες της τηλεοπτικής «συνάντησης» των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, πιθανώς στις αρχές της εβδομάδας πριν στηθούν οι κάλπες της 17ης Ιουνίου, θα συζητήσουν τα κομματικά επιτελεία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφαίνεται πως «κλείνει» η τηλεμαχία μεταξύ των δύο αρχηγών. Αντίθετα, η διεξαγωγή ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών εμφανίζει στην παρούσα φάση δυσκολίες και είναι μάλλον αμφίβολη.

Ενισχυμένη παρουσία της Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο, και ειδικά στα σημεία όπου καταγράφονται συχνά τροχαία, προβλέπει ο σχεδιασμός που τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή και θα λήξει με την επιστροφή των εκδρομέων το βράδυ της Δευτέρας. Στους δρόμους περισσότεροι τροχονόμοι.

Την άμεση ανάγκη να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο χρήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους βαριά και χρόνια πάσχοντες, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς φαρμακοποιούς και προμηθευτές υγείας να δείξουν ευαισθησία και κατανόηση και να μην στερήσουν από τους πολίτες την παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας.

Ένας 39χρονος συνελήφθη από τους αστυνομικούς στην Κάλυμνο ως ο δράστης της δολοφονίας 27χρονης η οποία μεταφέρθηκε νεκρή το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο του νησιού και, όπως διαπιστώθηκε, έφερε 18 μαχαιριές στο κεφάλι, στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα. Σε βάρος του 39χρονου, στο σπίτι του οποίου στην περιοχή Φλασκάς διέμενε η 27χρονη, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Κόσμος

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω «πολύχρωμων» εκρήξεων που συνεχίζονταν για 15 λεπτά σε πολυκατοικία του Μπίλεφελντ στην κεντρική Γερμανία. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένα τετραήμερο πάρτι λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βρετανία. Την Κυριακή οι εκδηλώσεις για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' κορυφώνονται, καθώς μία αρμάδα χιλίων πλοιαρίων διασχίζει τον Τάμεση για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο. Χιλιάδες Βρετανοί κουνώντας σημαιάκια, έχουν συγκεντρωθεί για να θαυμάσουν τη ναυτική παρέλαση.

Επιβατικό αεροπλάνο με 153 άτομα συνετρίβη σε διώροφο κτίριο στο Λάγος της Νιγηρίας και τυλίχτηκε στις φλόγες. Όλοι οι επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο τελικός απολογισμός δεν είναι ακόμη γνωστός καθώς πιθανότατα υπήρχαν θύματα και στο έδαφος. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Λάγος-Αμπούτζα και συνετρίβη στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Ισάγκα, αρκετά κοντά στο αεροδρόμιο του Λάγος.

Η στάση που τηρεί η Μόσχα απέναντι στον Άσαντ, αρνούμενη να σφίξει το διπλωματικό «κλοιό» γύρω από τη Δαμασκό, αναμένεται να επισκιάσει τα θέματα διμερούς συνεργασίας στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη -χωρίς να υπάρχουν ελπίδες για ριζική μεταστροφή του Κρεμλίνου επί της συριακής κρίσης. Στη συνάντηση «επαναγνωριμίας», που έγινε με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής πλευράς, θα συζητηθούν θέματα εμπορίου και ενέργειας και της «στρατηγικής συνεργασίας» των «27» με τη Μόσχα.

Χιλιάδες γυναίκες κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα κατά της νομοθεσίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση Ερντογάν για τις αμβλώσεις. Γυναίκες όλων των ηλικιών ύψωσαν πανό που έγραφαν «σώμα μου, επιλογή μου», «μην αγγίζετε το σώμα μου» και «δεν θα υποκύψουμε στον φονταμενταλισμό» του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος κόμματος AKP. Ο Ερντογάν έχει ξεσηκώσει κατακραυγή εξισώνοντας τις αμβλώσεις με φόνο, και υποστηρίζοντας ότι μαζί με τις καισαρικές τομές εντάσσονται σε μυστική συνωμοσία με στόχο να ανασχεθεί η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Οικονομία

Αρχικές προτάσεις για ένα συνολικό σχέδιο οικονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης με στόχο την έξοδο από την κρίση φέρονται να προετοιμάζουν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, οι πρόεδροι ΕΕ, Κομισιόν, Eurogroup και ΕΚΤ, με στόχο σημαντικά διερυμένες αρμοδιότητες των κοινοτικών οργάνων. Ωστόσο, ακόμη και εάν η ένωση αποφασίσει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση -και οι επιφυλάξεις για ένα «ευρωπαϊκό υπερκράτος» αναμένονται ισχυρές- τα αποτελέσματά του δεν θα είναι άμεσα, ενώ η ανησυχία για το κοινό νόμισμα, με αιχμή την Ελλάδα και την Ισπανία, σοβεί.

Αντιμέτωπη με την εκπνοή της προθεσμίας στο τέλος Ιουνίου για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, η Λευκωσία δεν αποκλείει προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης: «Υπάρχει ένα τελευταίο δίχτυ, το δίχτυ του EFSF, και εάν καταστεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθεί» ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, θεωρείται ακόμη πιθανή η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα -ενώ ανέφερε πως η Λευκωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές για παράταση της προθεσμίας μέχρι τον Αύγουστο.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τους Ισπανούς, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Μαδρίτη απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, αλλά έχει κάνει αιτήματα, που δεν έχουν γίνει δεκτά, να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων καναλιών.

Αθλητισμός

Την Ισπανία και τη Γερμανία θεωρεί ο Μισέλ Πλατινί φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2012, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα του 2004 αποτελεί τρανό παράδειγμα για τις εκπλήξεις στο θεσμό.

Το πολωνικό έδαφος πάτησε το απόγευμα της Κυριακής η εθνική Ελλάδας. Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος βρίσκεται πλέον στη Βαρσοβία, όπου θα παίξει τους δύο από τους τρεις αγώνες του στον Α' όμιλο της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2012. Έχοντας καλή διάθεση οι διεθνείς υπέγραψαν αρκετά αυτόγραφα στο αεροδρόμιο όπου έγιναν αντιληπτοί από τον κόσμο.

Νέο προπονητή θα έχει ο Ολυμπιακός σύμφωνα με τους Πορτογάλους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας A bola o 38χρονος τεχνικός Λεονάρντο Ζαρντίμ θα βρίσκεται τη Δευτέρα μαζί με τον μάνατζέρ του στα γραφεία των πρωταθλητών, για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Από την πλευρά του Ολυμπιακού δεν επιβεβαιώνεται η είδηση και το μόνο σίγουρο είναι ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή, επικρατέστεροι αντικαταστάτες του Βαλβέρδε είναι ο Ζαρντίμ και ο Ισραηλινός, Αβραμ Γκραντ.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ SPA ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Η Βίκυ Σταμάτη έδωσε 904 ευρώ για μια ώρα θεραπείας με... φύκια

Η ΒΙΚΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΕΔΩΣΕ 904 ΕΥΡΩ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ... ΦΥΚΙΑ

Το πλούσιο αρχείο που διατηρούσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και βρίσκεται πλέον στα χέρια των ανακριτικών αρχών, ξεδιπλώνει ανάγλυφα την...ντόλτσε βίτα της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, που δεν είχε πρόβλημα να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση ρούχων, αξεσουάρ αλλά και για τον προσωπικό της καλλωπισμό στα ακριβότερα spa της Ευρώπης.

Σύμφωνα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», αποδείξεις πληρωμής για θεραπείες ομορφιάς και μασάζ, που βρίσκονται στη δικογραφία, αποδεικνύουν ότι η Βίκυ Σταμάτη έζησε τις «χίλιες και μία νύχτες» στον παράδεισο ομορφιάς και χαλάρωσης του MARBELLA CLUB THALASSO στην Ισπανία.

Στο φημισμένο ισπανικό σπα, όπου καταφεύγουν πολλοί VIP, για να απολαύσουν ποικιλία από θεραπείες ομορφιάς και χαλάρωσης, η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου φαίνεται ότι παρέμεινε πέντε μέρες και συγκεκριμένα το διάστημα από 12 μέχρι 17 Αυγούστου του 2001.

Στο κέντρο, η Βίκυ Σταμάτη αφέθηκε στα έμπειρα χέρια αισθητικών και μασέρ για τις υπηρεσίες των οποίων πλήρωσε, μόνο για το πρόγραμμα της 14ης Αυγούστου, 110.000 πεσέτες, δηλαδή 664,14 ευρώ! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις αποδείξεις πληρωμής, η κ. Σταμάτη φαίνεται ότι κατέβαλε 150.000 πεσέτες για θεραπεία με φύκια.

Παράλληλα, για τρία ειδικά ντους με επτά κεφαλές έδωσε 15.000 πεσέτες, ενώ για δύο ειδικές θεραπείες ηλιοπροστασίας -μία υψηλή και μία μέτρια- 5.300 πεσέτες. Ακολούθησε ένα «δυναμικό πρόγραμμα πισίνας» που στοίχισε 5.800 πεσέτες, σε συνδυασμό με υδρομασάζ, για το οποίο κατέβαλε επίσης 5.800 πεσέτες.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με τον τρόπο που απέκτησε το νεοκλασικό «παλάτι» της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δεν παρέλειψε να υποβληθεί και σε αποτρίχωση, η οποία κόστισε 7.500 πεσέτες...

Επίσης, δύο φορές αφέθηκε στα χέρια των ειδικών για να απολαύσει το περίφημο «σουηδικό μασάζ», για το οποίο πλήρωσε 28.000 πεσέτες. Φυσικά από το σπέσιαλ πρόγραμμα που επέλεξε στο φημισμένο κέντρο ομορφιάς της Ισπανίας, δεν θα μπορούσε να λείπει μία «πλήρης αναζωογονητική ενυδάτωση», που χρεώθηκε 25.000 πεσέτες!

Η θεραπεία ομορφιάς στην οποία υποβλήθηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου του 2001 η Βίκυ Σταμάτη, ολοκληρώθηκε στη «σπέσιαλ καμπίνα ενυδάτωσης», που κόστισε 3.400 πεσέτες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4/6/2012

Γεγονότα

1456: Οι Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.

1783: Τα αδέρφια Ζοζέφ και Ζακ Μονγκολφιέ κάνουν την πρώτη δημόσια επίδειξη (μη επανδρωμένου) αερόστατου, που φτάνει σε ύψος τα 500 μέτρα.

1827: Αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία του Κόχραν στην Αίγυπτο. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης καίει μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.

1936: Το Λαϊκό Μέτωπο (συμμαχία σοσιαλιστών - κομμουνιστών) σχηματίζει την πρώτη κυβέρνηση στη Γαλλία, με πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλουμ.

1948: Ιδρύεται το αθλητικό σωματείο Ομόνοια Λευκωσίας.

1993: Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την επονομασία της Δημοκρατίας «Σλαβομακεδονία».

Γεννήσεις

1694: Φρανσουά Κενέ, γάλλος οικονομολόγος και γιατρός, θεμελιωτής της Πολιτικής Οικονομίας και ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών. (Θαν. 16/12/1774)

1929: Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παλαίμαχος αθλητής του άλματος επί κοντώ και του βόλεϊ.

1975: Ατζελίνα Τζολί, αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι

1952: Εύα Πάλμερ Σικελιανού, σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. (Γεν. 1874)

2001: Ντίνος Ηλιόπουλος, ηθοποιός. (Γεν. 12/6/1913)


2007: Σωτήρης Μουστάκας, ηθοποιός. (Γεν. 17/9/1940)