04 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Γολγοθάς για χιλιάδες βαρέως πασχόντες, κυρίως καρκινοπαθείς, που αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακα από τα οποία εξαρτάται η ζωή τους. Η κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση έως την Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα. Πολιτική κόντρα πυροδοτήθηκε από παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου που επικρίθηκε έντονα από τον ΣΥΝ. Να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Διάβημα στον Π.Πικραμμένο και από την Αλέκα Παπαρήγα. Αντιδράσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Τις λεπτομέρειες της τηλεοπτικής «συνάντησης» των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, πιθανώς στις αρχές της εβδομάδας πριν στηθούν οι κάλπες της 17ης Ιουνίου, θα συζητήσουν τα κομματικά επιτελεία Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφαίνεται πως «κλείνει» η τηλεμαχία μεταξύ των δύο αρχηγών. Αντίθετα, η διεξαγωγή ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών εμφανίζει στην παρούσα φάση δυσκολίες και είναι μάλλον αμφίβολη.

Ενισχυμένη παρουσία της Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο, και ειδικά στα σημεία όπου καταγράφονται συχνά τροχαία, προβλέπει ο σχεδιασμός που τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή και θα λήξει με την επιστροφή των εκδρομέων το βράδυ της Δευτέρας. Στους δρόμους περισσότεροι τροχονόμοι.

Την άμεση ανάγκη να βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο χρήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους βαριά και χρόνια πάσχοντες, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς σε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς φαρμακοποιούς και προμηθευτές υγείας να δείξουν ευαισθησία και κατανόηση και να μην στερήσουν από τους πολίτες την παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας.

Ένας 39χρονος συνελήφθη από τους αστυνομικούς στην Κάλυμνο ως ο δράστης της δολοφονίας 27χρονης η οποία μεταφέρθηκε νεκρή το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο του νησιού και, όπως διαπιστώθηκε, έφερε 18 μαχαιριές στο κεφάλι, στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα. Σε βάρος του 39χρονου, στο σπίτι του οποίου στην περιοχή Φλασκάς διέμενε η 27χρονη, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και της κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Κόσμος

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω «πολύχρωμων» εκρήξεων που συνεχίζονταν για 15 λεπτά σε πολυκατοικία του Μπίλεφελντ στην κεντρική Γερμανία. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένα τετραήμερο πάρτι λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βρετανία. Την Κυριακή οι εκδηλώσεις για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' κορυφώνονται, καθώς μία αρμάδα χιλίων πλοιαρίων διασχίζει τον Τάμεση για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στον θρόνο. Χιλιάδες Βρετανοί κουνώντας σημαιάκια, έχουν συγκεντρωθεί για να θαυμάσουν τη ναυτική παρέλαση.

Επιβατικό αεροπλάνο με 153 άτομα συνετρίβη σε διώροφο κτίριο στο Λάγος της Νιγηρίας και τυλίχτηκε στις φλόγες. Όλοι οι επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο τελικός απολογισμός δεν είναι ακόμη γνωστός καθώς πιθανότατα υπήρχαν θύματα και στο έδαφος. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Λάγος-Αμπούτζα και συνετρίβη στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Ισάγκα, αρκετά κοντά στο αεροδρόμιο του Λάγος.

Η στάση που τηρεί η Μόσχα απέναντι στον Άσαντ, αρνούμενη να σφίξει το διπλωματικό «κλοιό» γύρω από τη Δαμασκό, αναμένεται να επισκιάσει τα θέματα διμερούς συνεργασίας στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη -χωρίς να υπάρχουν ελπίδες για ριζική μεταστροφή του Κρεμλίνου επί της συριακής κρίσης. Στη συνάντηση «επαναγνωριμίας», που έγινε με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής πλευράς, θα συζητηθούν θέματα εμπορίου και ενέργειας και της «στρατηγικής συνεργασίας» των «27» με τη Μόσχα.

Χιλιάδες γυναίκες κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα κατά της νομοθεσίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση Ερντογάν για τις αμβλώσεις. Γυναίκες όλων των ηλικιών ύψωσαν πανό που έγραφαν «σώμα μου, επιλογή μου», «μην αγγίζετε το σώμα μου» και «δεν θα υποκύψουμε στον φονταμενταλισμό» του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος κόμματος AKP. Ο Ερντογάν έχει ξεσηκώσει κατακραυγή εξισώνοντας τις αμβλώσεις με φόνο, και υποστηρίζοντας ότι μαζί με τις καισαρικές τομές εντάσσονται σε μυστική συνωμοσία με στόχο να ανασχεθεί η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Οικονομία

Αρχικές προτάσεις για ένα συνολικό σχέδιο οικονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης με στόχο την έξοδο από την κρίση φέρονται να προετοιμάζουν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, οι πρόεδροι ΕΕ, Κομισιόν, Eurogroup και ΕΚΤ, με στόχο σημαντικά διερυμένες αρμοδιότητες των κοινοτικών οργάνων. Ωστόσο, ακόμη και εάν η ένωση αποφασίσει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση -και οι επιφυλάξεις για ένα «ευρωπαϊκό υπερκράτος» αναμένονται ισχυρές- τα αποτελέσματά του δεν θα είναι άμεσα, ενώ η ανησυχία για το κοινό νόμισμα, με αιχμή την Ελλάδα και την Ισπανία, σοβεί.

Αντιμέτωπη με την εκπνοή της προθεσμίας στο τέλος Ιουνίου για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, η Λευκωσία δεν αποκλείει προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης: «Υπάρχει ένα τελευταίο δίχτυ, το δίχτυ του EFSF, και εάν καταστεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθεί» ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, θεωρείται ακόμη πιθανή η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα -ενώ ανέφερε πως η Λευκωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές για παράταση της προθεσμίας μέχρι τον Αύγουστο.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τους Ισπανούς, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Μαδρίτη απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, αλλά έχει κάνει αιτήματα, που δεν έχουν γίνει δεκτά, να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων καναλιών.

Αθλητισμός

Την Ισπανία και τη Γερμανία θεωρεί ο Μισέλ Πλατινί φαβορί για την κατάκτηση του Euro 2012, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα του 2004 αποτελεί τρανό παράδειγμα για τις εκπλήξεις στο θεσμό.

Το πολωνικό έδαφος πάτησε το απόγευμα της Κυριακής η εθνική Ελλάδας. Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος βρίσκεται πλέον στη Βαρσοβία, όπου θα παίξει τους δύο από τους τρεις αγώνες του στον Α' όμιλο της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2012. Έχοντας καλή διάθεση οι διεθνείς υπέγραψαν αρκετά αυτόγραφα στο αεροδρόμιο όπου έγιναν αντιληπτοί από τον κόσμο.

Νέο προπονητή θα έχει ο Ολυμπιακός σύμφωνα με τους Πορτογάλους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας A bola o 38χρονος τεχνικός Λεονάρντο Ζαρντίμ θα βρίσκεται τη Δευτέρα μαζί με τον μάνατζέρ του στα γραφεία των πρωταθλητών, για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Από την πλευρά του Ολυμπιακού δεν επιβεβαιώνεται η είδηση και το μόνο σίγουρο είναι ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή, επικρατέστεροι αντικαταστάτες του Βαλβέρδε είναι ο Ζαρντίμ και ο Ισραηλινός, Αβραμ Γκραντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: