15 Μαΐου, 2012

«ΝΑΥΑΓΙΟ» ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΠΑΜΕ ΦΟΥΛ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 10 Η 17 ΙΟΥΝΙΟΥ.


Ναυάγησαν όπως αναμενόταν οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ξεκινούν οι διαδικασίες για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές στις 10 ή στις 17 Ιουνίου.

Μετά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, διαπιστώθηκε πλήρες αδιέξοδο στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ή προσωπικοτήτων. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Καμμένος βγαίνοντας πρώτος δήλωσε ότι «προτείναμε και επιμείναμε στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, όμως εκείνοι προτίμησαν κυβέρνηση δανειστών». Αύριο το μεσημέρι, θα υπάρξει νέα συνάντηση των αρχηγών με τον κ. Παπούλια για να οριστεί ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τα υπόλοιπα μέλη της.

Στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί αναβρασμός και τα στελέχη τους προετοιμάζονται για τη νέα σκληρή αναμέτρηση. Στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ευφορία για τη διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών και έγιναν προσπάθειες όλες τις προηγούμενες ημέρες ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί το απόγευμα με τους νεοεκλεγμένους βουλευτές του κόμματός του και θα επιχειρήσει να εμψυχώσει την παράταξη, μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές της 6ης Μαίου αλλά και μετά την αποτυχία της προσπάθειάς του να συσπειρώσει την παράταξη σε μια ενιαία Κεντροδεξιά. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί σκεπτικισμός για τη νέα αναμέτρηση αφού οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των ποσοστών. Ο κ. Βενιζέλος σε σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, σήμερα το πρωί, στην Ιπποκράτους, ζήτησε να ξαναριχτούν στη μάχη των εκλογών προσδοκώντας να συγκεντρώσουν το καλύτερο δυνατό ποσοστό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ νοιώθουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, αφού μετά την άρνησή τους να συνεργαστούν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση τεχνοκρατών, ετοιμάζονται τώρα να διπλασιάσουν τα ποσοστά τους στην προσεχή αναμέτρηση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Φωνές ωστόσο στην Κουμουνδούρου προειδοποιούν ότι απαιτείται προσοχή κατά την προεκλογική εκστρατεία αφού δεν αποκλείεται η επιτυχία του κόμματος στις 6 Μαίου να γυρίσει μπούμερανγκ αν οι πολίτες κρίνουν ότι η χώρα οδηγείται σε αποσταθεροποίηση. ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες αλλά και Χρυσή Αυγή προσδοκούν καλύτερα αποτελέσματα από τις κάλπες ενώ Στέφανος Μάνος και Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζονται για κοινή κάθοδο.

Ας σημειωθεί ότι το άρθρο 37 του Συντάγματος ορίζει ότι αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΚΕΨΕΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ.


Για να διαβάσετε τα Πρακτικά της Προεδρίας πατήστε εδώ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΜΕ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η θεσσαλική πρωτεύουσα, η Λάρισα, τίμησε και φέτος τον πολιούχο τον Άγιο Αχίλλιο. Εχθές το απόγευμα Δευτέρα 14 Μαΐου, τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου, όπου και φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την παρουσία χιλιάδων πιστών, του Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης καθώς και των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε την σημαντική παρουσία που πρέπει να έχει στις δύσκολες μέρες μας ο Άγιος Αχίλλιος."Όλοι οι Άγιοι ζήτησαν και γνώρισαν τον Χριστό και για την αναζήτηση αυτή υπάρχουν πολλοί τρόποι", ανέφερε.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε και στα τελευταία γεγονότα που βιώνει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι "εμείς από μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε και να φτιάξουμε έναν παράδεισο".

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρθηκε και στις διαβουλεύσεις που γίνονται σχετικά με τον σχηματισμό Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι "τα πολιτικά συστήματα κατευθύνουν τον άνθρωπο" ενώ πρόσθεσε ότι "χωρίς την φώτιση του Θεού το φάρμακο δεν έρχεται, έρχετε η ασπιρίνη που ανακουφίζει για λίγο και η αρρώστια επανέρχεται. Όμως τα προβλήματα δεν λύνονται με ασπιρίνες".

Εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει πρώτα να υπηρετούμε τον άνθρωπο, και όχι να του ζητούμε να μας υπηρετήσει αυτός".

Τέλος ο Μακαριώτατος, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν ως προτεραιότητα τον λαό, ενώ σημείωσε κλείνοντας ότι ο θυσιαστικός αγώνας είναι δύσκολος.





ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ. MΕ ΚΟΜΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ ΘΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ.


Ο νόμος του... Μέρφι δείχνει να πλήττει την Άγκελα Μέρκελ. Η συντριπτική εκλογική ήττα του κόμματός της στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βεστφαλίας – Ρηνανίας, σε συνάρτηση με το εχθρικό προς την πολιτική του Βερολίνου κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, συνθέτουν πλέον κατάσταση πολύ δύσκολη για την Καγκελάριο.

Μέχρι τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βεστφαλία – Ρηνανία, τα άσχημα σημάδια για την κυρία Μέρκελ ήταν μεν πολλά, αλλά παρέμεναν... σημάδια εξωτερικού.

Διάσημοι οικονομολόγοι λοιδορούσαν ... κατά ριπάς την πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης, θεωρώντας την «καταστρεπτική» έως και «παρανοϊκή». Ο αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν πανηγύρισε για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τα ως προάγγελο μιας «εξέγερσης των ευρωπαϊκών λαών εναντίον της παράλογης λιτότητας».

Το κυριότερο: Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, που μέχρι πρότινος έδιναν την εντύπωση πως επίκειται περιορισμός των αξιώσεων του Φρανσουά Ολάντ από το Βερολίνο, ανύψωσαν τους τόνους. «Να τελειώνουμε με τη λιτότητα- κανείς δεν εξέλεξε άλλωστε την κυρία Μέρκελ ηγέτιδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, σχεδόν συνέπεσε χρονικά με το εκλογικό Βατερλό του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) , στο μεγάλο ομόσπονδο κρατίδιο της Βεστφαλίας – Ρηνανίας.

Τρεις λόγοι που κάνουν την ήττα δυσβάστακτη

Η ήττα αυτή, δεν είναι ένας ακόμη απλός κρίκος στην αλυσίδα των δυσμενών – για την πολιτική του Βερολίνου- γεγονότων. Αποτελεί πλέον απόδειξη εντονότατης εσωτερικής αμφισβήτησης σε βάρος της κυρίας Μέρκελ. Αυτό το πιστοποιούν τρεις σημαντικές ιδιαιτερότητες των εκλογικής αναμέτρησης στο κρατίδιο της Βεστφαλίας – Ρηνανίας.

Η πρώτη: Το ειδικό βάρος της πολιτικής μάχης στο συγκεκριμένο κρατίδιο είναι μεγάλο, λόγω του μεγέθους του. Με πληθυσμό άνω των 18 εκατομμυρίων, η Βεστφαλία – Ρηνανία είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας – το δεύτερο έχει πληθυσμό 12,5 εκατομμυρίων.

Η δεύτερη: Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σε όλη τη Γερμανία επί οκτώ μήνες, ο συνασπισμός του CDU και των Ελεύθερων Δημοκρατών κατά κανόνα αποτύγχανε, εξ αιτίας της μεγάλης πτώσης των συμμάχων της κυρίας Μέρκελ - των Ελεύθερων Δημοκρατών. Στη Βεστφαλία – Ρηνανία, όμως, το ίδιο το CDU ήταν αυτό που υπέστη πανωλεθρία. Το ποσοστό 26,3% που απέσπασε δεν είναι απλώς κατά 16, σχεδόν, μονάδες μικρότερο εκείνου που πήραν οι Σοσιαλδημοκράτες. Είναι και η χειρότερη επίδοση που είχε ποτέ εκεί, το CDU.

Η τρίτη: το δίλημμα που κυριάρχησε στη Βεστφαλία – Ρηνανία ήταν ... μικρογραφία εκείνου που απασχολεί όλη την Ευρώπη: Σκληρή, ανελαστική λιτότητα και περικοπές για να βελτιωθούν άμεσα τα δημοσιονομικά, ή αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας - εν ανάγκη με νέο δανεισμό- και πολιτική ήπιας μείωσης του χρέους;

Στις εκλογές του κρατιδίου το CDU κατήλθε με ... ατόφια γραμμή Μέρκελ και συνετρίβη. Οι Σοσιαλδημοκράτες που πρέσβευαν ... γραμμή Ολάντ, νίκησαν, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το βέβαιο είναι πως όλα αυτά δεν βοηθούν καθόλου την κυρία Μέρκελ, στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας. Η Καγκελάριος συναντάται με τον κ. Ολάντ την Τρίτη.

Στις 23 Μαΐου, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία Μέρκελ θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους της για την ορθότητα της πολιτικής της, για την οποία πάντως φαίνεται ότι δυσκολεύεται πλέον να πείσει τους ίδιους τους συμπατριώτες της.

Η αμφισβήτηση της «γραμμής Μέρκελ» δεν προκύπτει μόνο από τις κάλπες των τοπικών εκλογών. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM. Αιτία της αναβολής ήταν η αξίωση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων να προστεθούν μέτρα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η Βουλή, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης των εκλογών της 6ης Μαΐου. Η Βουλή θα ανοίξει υπό την προεδρία του πρώτου τη τάξει επανεκλεγέντος βουλευτή από το προηγούμενο προεδρείο, που είναι ο προερχόμενος από τη ΝΔ Δ’ αντιπρόεδρος Βύρων Πολύδωρας, με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε περίπτωση που προκηρυχθούν νέες εκλογές, η Βουλή θα ξανακλείσει και αυτομάτως αυτό θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων, σε εξέλιξη βρίσκεται πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας και Πάνου Καμμένου για ένα non paper που αποδίδεται στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο οποίο περιγράφονται οι όροι υπό τους οποίους θα μπορούσε να στηρίξει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, για την αντιμετώπιση άμεσου κινδύνου εθνικής ασφάλειας, εξηγώντας και ποιοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν τέτοιοι κίνδυνοι. O Πάνος Καμμένος αντέδρασε έντονα στην δημοσιοποίηση του εγγράφου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δικό του.

Νέα διευρυμένη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για την Τρίτη στις 14:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την πρόταση που έπεσε τη Δευτέρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, όχι όμως η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε επικαλούμενη την εκπεφρασμένη αντίθεση του ΚΚΕ με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Μία ώρα νωρίτερα, ο Κάρολος Παπούλιας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο.

Αναφορά και στη Βουλή είχε κάνει ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο θέμα ελληνικής εξόδου από το ευρώ, όπως τονίζει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τις «κατά το δοκούν», όπως λέει, ερμηνείες σχετικής δήλωσης συμβούλου του στο Sky News.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δεν θα πάρει μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε για το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επικαλούμενη την εκπεφρασμένη αντίθεσή της με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

Κόσμος

Σε λίγη ώρα ο Φρανσουά Ολάντ αναλαμβάνει την προεδρία της Γαλλίας από τον Νικολά Σαρκοζί. Μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων θα πετάξει για το Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Φρ.Ολάντ, ο οποίος μιλά για ανάπτυξη, την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στη λιτότητα, θα έχει συνάντηση γνωριμίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο και σε αυτή δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Μια έκπληξη περίμενε τους ιατροδικαστές και τους εργάτες που άνοιξαν τον τάφο ενός Ιταλού μαφιόζου στην βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου, στο πλαίσιο έρευνας για την τύχη κόρης ενός τραπεζίτη του Βατικανού: μέσα στην κρύπτη όπου είχε ταφεί ο Ενρίκο Ρενατίνο Ντε Πέντις βρέθηκαν δεκάδες κουτιά με ανθρώπινα οστά. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιταλίας, μια υπόθεση που μοιάζει να είναι βγαλμένη από τις σελίδες μυθιστορήματος του Νταν Μπράουν. Σχεδόν 30 χρόνια μετά, οι Αρχές μπορεί να βρίσκονται κοντά στη λύση του.

Μια Ελλάδα εκτός ευρώ «βλέπει» ο ξένος Τύπος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, κάνοντας λόγο για το αδιέξοδο στις πολιτικές συνομιλίες στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.«Η επιστροφή στη δραχμή πλησιάζει εν μέσω αδιεξόδου στην Αθήνα και συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το τέλος του κοινού νομίσματος» αναφέρει ο Guardian, την ώρα που οι New York Times διακρίνουν «σημάδια για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών». «Δύο εκλογές έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια στις 6 Μαΐου και όταν οι ιστορικοί κοιτάξουν πίσω, θα δουν ένα σημείο αλλαγής: την ημέρα που η Σερβία έδωσε τη θέση της στην Ελλάδα ως η πιο προβληματική χώρα της περιοχής» αναφέρει το Bloomberg.

Την αποχώρησή του από την κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρική αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου επισημοποίησε τη Δευτέρα ο Ρον Πολ, και μοναδικός υποψήφιος στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών παραμένει πλέον ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Το όνομα του Λένιν επανέρχεται σε δημόσια θέα στην Ανατολική Ευρώπη: στα ναυπηγεία του Γκντάνσκ, λίκνο του ιστορικού συνδικάτου Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα. Η επιγραφή με την ονομασία της κομμουνιστικής εποχής «Ναυπηγεία Λένιν» επανατοποθετήθηκε στη διάσημη πύλη αριθ. 2 προς αποκατάσταση της «ιστορικής μορφής», σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάουελ Αντάμοβιτς. Έντονες πολεμικές και επικρίσεις κυρίως από το συνδικάτο Αλληλεγγύη.

Οικονομία

Περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν εφέτος όλοι σχεδόν οι φορολογούμενοι, όπως προκύπτει από τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η αύξηση των φορολογικών βαρών οφείλεται στη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, στην ενσωμάτωση των έκτακτων εισφορών στα εισοδήματα και στη μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τεράστια ζημιά την οποία υπέστη η τράπεζα JPMorgan Chase & Co καταδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση στην Γουόλ Στριτ. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι εάν σημειωνόταν ένα τέτοιου είδους λάθος σε μια λιγότερο σταθερή τράπεζα, μπορεί να χρειαζόταν κυβερνητική παρέμβαση.

«Δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων» όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης -υπογραμμίζοντας πως δεν συζητήθηκε έξοδος από την Ευρωζώνη και «απολύτως καμία χώρα» δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν πως η γενικότερη στρατηγική της Ευρωζώνης για την καταπολέμηση της κρίσης «παραμένει κατάλληλη», προσβλέποντας σε μία εξυγίανση «φιλική στην ανάπτυξη».

Αθλητισμός

Η ΑΕΚ κινδυνεύει να χάσει τον διακανονισμό του άρθρου 44 που πέτυχε η διοίκηση του Ντέμη Νικολαΐδη. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει καταβάλει στην εφορία δόση ύψους 1,25 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι η ΦΑΕΕ Αθηνών απέστειλε εξώδικο στην ΠΑΕ ΑΕΚ για άμεση διευθέτηση των υποχρεώσεων της αλλιώς θα προβεί σε δέσμευση περουσιακών στοιχείων ή μελλοντικών εσόδων της.

Σε προφορική συμφωνία φαίνεται ότι έχουν καταλήξει οι Μάρκο Πάντελιτς και Φρανσουά Μοδέστο με την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για την ανανέωση των συμβολαίων τους που λήγουν τον Ιούνιο. Οι δύο έμπειροι ποδοσφαιριστές τα έχουν βρει σε όλα με τον Ολυμπιακό και το μόνο που απομένει είναι να υπογραφούν τα νέα συμβόλαια.

Ο Σήφης Κορωνάκης εξελέγη πρόεδρος του ΟΦΗ κατά του ΔΣ της κρητικής ΠΑΕ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Ο νέος πρόεδρος εξουσιοδοτήθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης να έλθει σε επαφή με τους Κώστα Σταυρακάκη και Αλέξη Κασμερίδη.


ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ... ΦΕΡΕΤΖΕ.


Η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη αποτελεί την ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης για να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση που θα συνοδευτεί από μια μακρά περίοδο επικίνδυνης ακυβερνησίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε προσκληθεί από τον Καρολο Παπούλια να συμμετάσχει, αρνείται θεωρώντας πως ότι είχε να πει το είπε. Περίπτωση να δώσει ψήφο ανοχής -πόσο μάλλον εμπιστοσύνης- σε μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει.

Δεν έχουμε πειστεί για την ορθότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου. Ακούμε διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Γλέζος να κάνουν δημοσίως προτάσεις περί επιπλέον φορολόγησης των εισοδημάτων πάνω από τα 20.000 ευρώ κι άλλους να ομιλούν για φορολόγηση των (ανύπαρκτων) αγοραπωλησιών ακινήτων και σκέφτομαι ότι κάποιοι κάνουν πολιτική στο πόδι, αξιοποιώντας την απελπισία του κόσμου. Ακούμε και τον Αλέκο Αλαβάνο να λέει ότι αποχώρηση από το Μνημόνιο σημαίνει και έξοδο από το ευρώ και δεν βρίσκω καθόλου ελκυστική αυτή την προοπτική.

Έχουμε ενοχληθεί κι από την έπαρση και την αλαζονεία που επιδεικνύουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Ορισμένοι δείχνουν σαν να μην έχουν αποσπάσει το 16, 7% αλλά το 56,7% των ψήφων του εκλογικού σώματος. Όλα αυτά όμως κάθε άλλο παρά δικαιολογούν την πρεμούρα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να βάλουν με το στανιό τον κ. Τσίπρα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Από την στιγμή μάλιστα που και οι τρεις μαζί διαθέτουν 168 βουλευτές και μπορούν να κυβερνήσουν άνετα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014.

Κατηγορούν όλοι αυτοί τον κ. Τσίπρα ότι πίσω από την επίμονη άρνηση του κρύβεται η επιθυμία του να αυξήσει τα ποσοστά του μένοντας εκτός του κυβερνητικού σχήματος. Μόνο που κι αυτοί κάνουν ακριβώς το ίδιο. Ζητάνε δηλαδή την παρουσία Τσίπρα επειδή φοβούνται ότι αν τον έχουν απέναντι, τότε κινδυνεύουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά τους.

Το σωστό θα ήταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να αποφασίσουν ότι μπορούν να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση και στη συνέχεια να δώσουν τη μάχη τους στην Ευρώπη για να βελτιώσουν τις συνθήκες για την Ελλάδα. Κι αν το πετύχουν δεν θα χουν να φοβούνται τίποτα από κανέναν Τσίπρα η οποιονδήποτε άλλο.

Δεν το κάνουν όμως. Και προτιμούν να χρησιμοποιούν τον Τσίπρα, ως ...φερετζέ της δικής τους άρνησης. Με τις υγείες όλων μας γι αυτά που έρχονται...


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15/5/2012


Γεγονότα

392: Ο Θεοδόσιος Α' ο Μέγας αναγορεύεται σε μόνο αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1618: Ο γερμανός αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τον τρίτο νόμο για την κίνηση των πλανητών.

1822: Ο τουρκικός στρατός υπό τον Χουρσίτ πασά εκστρατεύει εναντίον των Σουλιωτών. Θα ηττηθεί στις μάχες Ναβαρίνου, Χωνίων και Κιάφας και θα αποσυρθεί.

1905: Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, που θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.

1911: Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό Αβέρωφ.

1924: Ο Παναθηναϊκός σε γενική συνέλευση αλλάζει το όνομά του από Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών σε ΠΑΟ, με πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού Γεωργίου Καλαφάτη. Από το 1908 (όταν ιδρύθηκε η ομάδα από 40 αθλητές του Πανελληνίου) έως το 1924, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τον πρώτο επίσημο τίτλο στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ το 1910, αλλά έχει αλλάξει δύο φορές όνομα, σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος και σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος. Το 1918 καθιερώθηκε το τριφύλλι ως επίσημο έμβλημα της ομάδας και άλλαξε το χρώμα από ερυθρόλευκο (!) σε πράσινο και λευκό.

Γεννήσεις

1773: Πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από το 1814 έως το 1848. Δια της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας υπήρξε εμπνευστής, αντιτάχθηκε στην ελληνική επανάσταση. (Θαν. 11/6/1858)  [Αποφθέγματα]

1786: Δημήτριος Πλαπούτας, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, στρατηγός και πολιτικός μετά την ανεξαρτησία. (Θαν. 1864)

1854: Ιωάννης Ψυχάρης, δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας. (Θαν. 30/9/1922)

Θάνατοι

1935: Καζιμίρ Μαλέβιτς, ουκρανός ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. (Γεν. 23/2/1879)

1967: Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. (Γεν. 22/7/1882)

2010: Τζον Σέφερντ - Μπάρον, σκωτσέζος μηχανικός, εφευρέτης του ΑΤΜ. (Γεν. 23/6/1925)