15 Μαΐου, 2012

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ. MΕ ΚΟΜΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ ΘΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ.


Ο νόμος του... Μέρφι δείχνει να πλήττει την Άγκελα Μέρκελ. Η συντριπτική εκλογική ήττα του κόμματός της στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βεστφαλίας – Ρηνανίας, σε συνάρτηση με το εχθρικό προς την πολιτική του Βερολίνου κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, συνθέτουν πλέον κατάσταση πολύ δύσκολη για την Καγκελάριο.

Μέχρι τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βεστφαλία – Ρηνανία, τα άσχημα σημάδια για την κυρία Μέρκελ ήταν μεν πολλά, αλλά παρέμεναν... σημάδια εξωτερικού.

Διάσημοι οικονομολόγοι λοιδορούσαν ... κατά ριπάς την πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης, θεωρώντας την «καταστρεπτική» έως και «παρανοϊκή». Ο αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν πανηγύρισε για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τα ως προάγγελο μιας «εξέγερσης των ευρωπαϊκών λαών εναντίον της παράλογης λιτότητας».

Το κυριότερο: Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, που μέχρι πρότινος έδιναν την εντύπωση πως επίκειται περιορισμός των αξιώσεων του Φρανσουά Ολάντ από το Βερολίνο, ανύψωσαν τους τόνους. «Να τελειώνουμε με τη λιτότητα- κανείς δεν εξέλεξε άλλωστε την κυρία Μέρκελ ηγέτιδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, σχεδόν συνέπεσε χρονικά με το εκλογικό Βατερλό του κόμματος της κυρίας Μέρκελ, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) , στο μεγάλο ομόσπονδο κρατίδιο της Βεστφαλίας – Ρηνανίας.

Τρεις λόγοι που κάνουν την ήττα δυσβάστακτη

Η ήττα αυτή, δεν είναι ένας ακόμη απλός κρίκος στην αλυσίδα των δυσμενών – για την πολιτική του Βερολίνου- γεγονότων. Αποτελεί πλέον απόδειξη εντονότατης εσωτερικής αμφισβήτησης σε βάρος της κυρίας Μέρκελ. Αυτό το πιστοποιούν τρεις σημαντικές ιδιαιτερότητες των εκλογικής αναμέτρησης στο κρατίδιο της Βεστφαλίας – Ρηνανίας.

Η πρώτη: Το ειδικό βάρος της πολιτικής μάχης στο συγκεκριμένο κρατίδιο είναι μεγάλο, λόγω του μεγέθους του. Με πληθυσμό άνω των 18 εκατομμυρίων, η Βεστφαλία – Ρηνανία είναι το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας – το δεύτερο έχει πληθυσμό 12,5 εκατομμυρίων.

Η δεύτερη: Στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σε όλη τη Γερμανία επί οκτώ μήνες, ο συνασπισμός του CDU και των Ελεύθερων Δημοκρατών κατά κανόνα αποτύγχανε, εξ αιτίας της μεγάλης πτώσης των συμμάχων της κυρίας Μέρκελ - των Ελεύθερων Δημοκρατών. Στη Βεστφαλία – Ρηνανία, όμως, το ίδιο το CDU ήταν αυτό που υπέστη πανωλεθρία. Το ποσοστό 26,3% που απέσπασε δεν είναι απλώς κατά 16, σχεδόν, μονάδες μικρότερο εκείνου που πήραν οι Σοσιαλδημοκράτες. Είναι και η χειρότερη επίδοση που είχε ποτέ εκεί, το CDU.

Η τρίτη: το δίλημμα που κυριάρχησε στη Βεστφαλία – Ρηνανία ήταν ... μικρογραφία εκείνου που απασχολεί όλη την Ευρώπη: Σκληρή, ανελαστική λιτότητα και περικοπές για να βελτιωθούν άμεσα τα δημοσιονομικά, ή αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας - εν ανάγκη με νέο δανεισμό- και πολιτική ήπιας μείωσης του χρέους;

Στις εκλογές του κρατιδίου το CDU κατήλθε με ... ατόφια γραμμή Μέρκελ και συνετρίβη. Οι Σοσιαλδημοκράτες που πρέσβευαν ... γραμμή Ολάντ, νίκησαν, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το βέβαιο είναι πως όλα αυτά δεν βοηθούν καθόλου την κυρία Μέρκελ, στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας. Η Καγκελάριος συναντάται με τον κ. Ολάντ την Τρίτη.

Στις 23 Μαΐου, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία Μέρκελ θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους της για την ορθότητα της πολιτικής της, για την οποία πάντως φαίνεται ότι δυσκολεύεται πλέον να πείσει τους ίδιους τους συμπατριώτες της.

Η αμφισβήτηση της «γραμμής Μέρκελ» δεν προκύπτει μόνο από τις κάλπες των τοπικών εκλογών. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM. Αιτία της αναβολής ήταν η αξίωση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων να προστεθούν μέτρα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: