14 Μαΐου, 2012

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ.


Στη Λάρισα αναμένεται σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για να χοροστατήσει στον πανηγυρικό πολυαρχιερατικό εσπερινό, που θα αρχίσει στις 19.30 στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλήτη και Θαυματουργού.

Ο μακαριότατος καθ’ οδόν προς τη Θράκη, θα τιμήσει με την παρουσία του τις σημερινές θρησκευτικές τελετές. Στις λαμπρές εκδηλώσεις για τον πολιούχο Λάρισας Άγιο Αχίλλιο, που τιμάται αύριο, Τρίτη, έχουν κληθεί και θα πάρουν μέρος οι μητροπολίτες: Νίκαιας κ. Αλέξιος, Καστοριάς κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο Λαρισαίος επίσκοπος Κατάγκας Αφρικής κ. Μελέτιος Γρηγοριάτης.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ.

Η «Δημιουργία, Ξανά!» του Θάνου Τζήμερου, το κόμμα έκπληξη των εκλογών της περασμένης Κυριακής, διατύπωσε μέσω ανακοίνωσης του σήμερα την ανάγκη να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συζητήσεων, των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου υπερισχύσει η διαφάνεια και όχι η μικροπολιτική, στη διαδικασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Τα πολιτικά κόμματα που είτε με τις ανεύθυνες πράξεις τους, είτε με την ανεύθυνη ανοχή τους, κατέστρεψαν τη χώρα, σήμερα αδυνατούν να συμφωνήσουν στο αυτονόητο: στη συνεργασία τους για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα πολιτικά κόμματα, τα οποία διεκδίκησαν την ψήφο του λαού για να κυβερνήσουν, σήμερα συνεχίζουν τη μικροπολιτική, σε βάρος της χώρας.

Από τη διαδικασία των συζητήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, η “Δημιουργία, ξανά!” ζητάει το αυτονόητο: να δοθούν τα πρακτικά των συζητήσεων στη δημοσιότητα.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει το πώς και με ποιά επιχειρήματα συζητούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων για το μέλλον του. Δικαιούται να γνωρίζει το πώς αυτοί διαχειρίζονται την ψήφο του. Δικαιούται να μάθει τί απ’ όσα ακούστηκαν αυτές τις μέρες είναι αλήθεια και τί είναι ψέμματα.

Η Δημοκρατία δε θα πρέπει να φοβάται τη διαφάνεια ή τον έλεγχο και οι πολιτικοί αρχηγοί, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο λαός τους παρακολουθεί».



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας προειδοποιεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο σημείωμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, για το περιεχόμενο του οποίου ενημερώθηκαν την Κυριακή οι πολιτικοί αρχηγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ.Παπαδήμος υπογραμμίζει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους, από τις αρχές Ιουνίου.

Απάντηση στο άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά προς τις φιλελεύθερες δυνάμεις, με στόχο τη συγκρότηση κεντροδεξιού φιλοευρωπαϊκού μετώπου έδωσε ο Στέφανος Μάνος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Ο πρόεδρος της Δράσης συνέδεσε το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ με την «επιστροφή του Κ.Καραμανλή».

Μετά τον πρώτο άκαρπο γύρο διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι προσπάθειες του Κάρολου Παπούλια αναμένεται να ενταθούν τη Δευτέρα. Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 19:30, ο Κάρολος Παπούλιας θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Άκαρπος υπήρξε ο πρώτος γύρος των συσκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλαν άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει ή να δώσει ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση που ενδεχομένως να σχηματιστεί, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «ζητούν συνενοχή» την οποία δεν μπορεί να δώσει. Στο δεύτερο γύρο των επαφών του, ο Κάρολος Παπούλιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πάνο Καμμένο, την Αλέκα Παπαρήγα, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Φώτη Κουβέλη. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται νέος κύκλος διαβουλεύσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κόσμος

Ένα αεροπλάνο που μετέφερε 21 άτομα συνετρίβη τη Δευτέρα στο βόρειο τμήμα του Νεπάλ, σύμφωνα με την αστυνομία. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες επέζησαν, ωστόσο οι Αρχές μιλούν για έντεκα νεκρούς. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και αρκετοί Ινδοί.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch ζητά από το ΝΑΤΟ να ερευνήσει τον θάνατο άμαχων πολιτών στη Λιβύη, στη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών την περασμένη χρονιά. Η οργάνωση εκτιμά ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 72 αμάχων και τονίζει ότι η Συμμαχία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, όπου είναι απαραίτητο.

Οι αρχές του Ισραήλ κατεδάφισαν πέρυσι δεκάδες παλαιστινιακές κατοικίες, δεξαμενές ύδρευσης και υποδομές που είχαν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια, καταγγέλλουν σε κοινή έκθεσή τους που δημοσιεύεται τη Δευτέρα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παράλληλα, τονίζουν ότι 110 ακόμα τέτοια έργα απειλούνται.

Στη σκιά της επίθεσης κατά του επικεφαλής της Ansaldo Nucleare και μετά τις μολότοφ κατά της Equitalia, η κυβέρνηση Μόντι εξετάζει μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας, περιλαμβανομένης της συνδρομής του στρατού για τη φύλαξη κτιρίων που μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο. «Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός» δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι στη Repubblica. «Έτσι βοηθάτε την τρομοκρατία» λέει την ίδια στιγμή από το πλατό της Rai ο Σέρτζιο Σέτζιο, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πρώτη Γραμμή» που έχει αποκηρύξει την ένοπλη πάλη. Αντιδρά η μπερλουσκονική δεξιά για την εμφάνισή του στη δημόσια τηλεόραση.

Το χειρότερο ποσοστό που έχουν καταγράψουν μεταπολεμικά οι Χριστιανοδημοκράτες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία «βγάζει» η κάλπη στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, σε μία αναμέτρηση δημοψήφισμα για την Άνγκελα Μέρκελ και πρόκριμα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. Οι Σοσιαλδημοκράτες θριαμβεύουν· μαζί με τους Πρασίνους διατηρούν την πλειοψηφία στο κρατίδιο και σε πολιτικό επίπεδο τη «νομιμοποίηση» να εντείνουν τις πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο κατά των μέτρων λιτότητας. Στην τοπική Βουλή μπαίνουν οι Πειρατές. Παραιτήθηκε μετά την οδυνηρή ήττα ο επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο.

Οικονομία

Λήγει σήμερα, Δευτέρα, η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ ανοίγει νέο γύρο μειώσεων μισθών για τους εργαζομένους.

Υπό ισχυρές πιέσεις αναμένεται να βρεθεί η χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και του Ecofin. Ο υπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης, πείστηκε, τελικά, να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Συμβούλιο μετά από συνεννόηση Παπαδήμου-Παπούλια. Δοκιμασία περιμένει την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλο, ο οποίος θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα στηρίξουν τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Την ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, άλλα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ θεωρούν σκόπιμο να τοποθετηθούν, γεγονός που καταδεικνύει πως η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανάψει. Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό, αν και όχι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Αναλυτές σημειώνουν ότι σε αυτήν την περίπτωση η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές απώλειες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς έχει επενδύσει 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Αθλητισμός

Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην Serie A η Γιουβέντους. Η «γηραιά κυρία» πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου μπροστά στους οπαδούς της, αήττητη μάλιστα, επικρατώντας της Αταλάντα με 3-1. Από την πλευρά της, η Μίλαν υποδέχθηκε στο Σαν Σίρο την υποβιβασμένη Νοβάρα και επικράτησε 2-1, χάρη σε γκολ του Φίλιπο Ιντζάγκι στο 82΄. Η Ουντινέζε νίκησε στο «νήμα» τη Λάτσιο και θα παίξει στους προκριματικούς του τσάμπιονς λιγκ, ενώ η Λέτσε ακολούθησε τις Νοβάρα και Τσεζένα στη Β΄ Εθνική.

Το φράγμα των 100 βαθμών σε μια περίοδο στην Primera Division έσπασε η Ρεάλ Μαδρίτης! Οι «μερένχες» νίκησαν 4-1 τη Μαγιόρκα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στην 38η και τελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος και έκαναν νέο ρεκόρ βαθμών, καταρρίπτοντας τους 99 της Μπαρτσελόνα το 2009-10. Στη Β' κατηγορία υποβιβάστηκαν οι Σανταντέρ, Χιχόν και Βιγιαρεάλ.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα υποστήριξε ότι ο Παναθηναϊκός νίκησε επειδή έκανε γκολ τις ευκαιρίες του, ενώ ο Λάσλο Μπόλονι στάθηκε λίγο στη φάση του πέναλτι και τόνισε πως ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται βοήθεια για να πάρει αγώνες. Επεισόδιο μεταξύ Γόντικα και οπαδού.




ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ» - ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ»

Δραματικοί ήταν οι διάλογοι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό Μέγαρο, με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευαγγελο Βενιζέλο να ασκουν έντονες πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δήλωνε ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Οπως αναφέρουν πηγές από την Ιπποκράτους, η δραματική συνεδρίαση ξεκίνησε με τον κ. Παπούλια να δηλώνει ότι θα κάνει κάθε τι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς αυτό απαιτούν οι ανάγκες της χώρας, ενώ αμέσως μετά διάβασε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς το σημείωμα του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, για την οικονομία.

Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο θέμα των ομολόγων αγγλικής έδοσης, με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει ότι έχει αρνητική προδιάθεση και ότι δεν θέλει να πληρωθούν, προκειμένου  «να είμαστε αξιοπιστοι απέναντι σ' αυτούς που μπήκαν στο PSI». Οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας, πάντως, εν προκειμένω δεν πήραν θέση και δήλωσαν πως περιμένουν τη θέση του κ. Παπαδήμου. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε ότι απαιτείται μια σειρά νομικών κινήσεων για να καταστεί αυτό δυνατό, κάτι το οποίο είναι εφικτό στη μιάμιση μέρα που απομένει. Εξήγησε, επίσης, ότι «θα είναι πιστωτικό γεγονός default αλλά όχι cross default (γενικό).  Θα είναι default μόνο για τα συγκεκριμένα ομόλογα», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπήκε στα CACS γιατί ήταν ξένου δικαίου, είχαν ISIN».

Μάλιστα, διευκρίνισε πώς «έχουμε να τα πληρώσουμε, δεν είναι θέμα έλλειψης χρημάτων, πολιτικό και ηθικό είναι το θέμα και ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες για όλους». Σε ότι αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Βενιζελος ανέφερε πως το κόμμα του υιοθετεί την πρόταση Κουβέλη προκειμένου να είναι ευθυγραμμισμένοι, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα ο οποίος φέρεται να ρώτησε «γιατί δεν κάνετε συγκυβέρνηση μόνοι σας και εμείς να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αφού συγκεντρώνετε 168 έδρες;» Η απάντηση ήρθε δια στόματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος και του εξήγησε πως είναι θέμα κατανομής ευθύνης.

Σχετικά με το αν προταθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. στον κ. Τσίπρα να δώσει  ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση η οποία θα συγκροτείται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΡ, από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απαντούν, ότι ούτε ο κ. Βενιζέλος, αλλλά ούτε και ο κ. Σαμαράς αρνούνται κάτι τέτοιο. Ερωτηματικό, εν προκειμένω, παραμένει η στάση του κ. Κουβέλη.

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας, εξέφρασε ενστάσεις επί της συνταγματικότητας της στάσης ψήφου ανοχής, που σημαίνει ψήφο αποχής επί της ουσίας. Απαντώντας του ο κ. Βενιζέλος του εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ερμηνείες των άρθρων 84 κ 37 που προβλέπουν απολύτως την ψήφο ανοχής. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών παρέθεσε σε  πολύ ευγενικό ύφος τους πέντε άξονες της πολιτικής του, ενώ ισχυρίστηκε ότι «απονομιμοποιήθηκε», για να λάβει την απάντηση από τον κ. Βενιζέλο, ότι «εγώ μιλώ για νομιμοποίηση γι' αυτό σε θέλω στην κυβέρνηση».

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας μίλησε για αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών, για το οποιο έλαβε την απάντηση «χαίρω πολύ, ο Ολάντ μιλά γι' αυτό», του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, φέρεται να αναρωτήθηκε τί θα γίνει σε περίπωση που υπάρξει ανθρωπιστική κρίση, στο οποίο ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε λέγοντας πως οι υπόλοιποι για αυτό ακριβώς παλεύουν, για να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση. Μάλιστα, όπως διατείνονται από την Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με την συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων. Σε ερώτηση, πάντως, σχετικά με το αν δεχθεί να συμμετέχει ο Πάνος Καμμένος στην κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι, προς το παρόν, δεν θέλουν να προκαταλάβουν την απάντηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οπως ισχυρίζονται πάντως άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με την όλη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών, αναδεικνύονται και οι ευθύνες του καθενός. Ερωτώμενοι γιατί δεν κάνουν συγκυβέρνηση αφού αριθμητικά υπάρχει η δυνατότητα και λένε ότι είναι καταστροφική η άλλη πορεία, διατείνονται ότι «τα εύκολα και οι τσάμπα μαγκιές τελείωσαν». «Για να μας λέει ο Τσίπρας ότι είμαστε κυβέρνηση μνημονιακών και αυτός είναι ο αντιμνημονιακός;»

Οι ίδιοι κύκλοι, αναφερόμενοι στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εφεξής ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν πόσο μπορεί να διαρκέσει, καθώς δεν ορίζεται επακριβώς από το Σύνταγμα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον, ενώ στο χέρι του προέδρου είναι να συγκαλέσει τριμερή, τετραμερή ή και πενταμερή σύσκεψη. Ωστόσο, ισχυρίζονται ότι δεν είναι καταστροφικό η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές, αφού, ως γνωστόν, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14/5/2012


Γεγονότα

1796: Ο άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1824: Αιγυπτιακή μοίρα υπό τον Χουρσίτ πασά εμφανίζεται έξω από την Κάσο και την κανονιοβολεί. Οι Κάσιοι, ενισχυμένοι με 600 Κρήτες, απαντούν στον εχθρικό κανονιοβολισμό. Η αιγυπτιακή ναυαρχίδα «Αφρική» προσκρούει σε ύφαλο και τα υπόλοιπα πλοία φεύγουν για τη Σούδα της Κρήτης.

1854: Επιβάλλεται στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η ανάκληση των στρατευμάτων από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

1928: Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1932: Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, μία διαδήλωση στη Νέα Υόρκη απαιτεί: «Θέλουμε μπύρα».

1937: Ο Ντιουκ Έλινγκτον και η μπάντα του ηχογραφούν το περίφημο «Caravan».

Γεννήσεις

1884: Κλαούντιους Ντόρνιερ, γερμανός μηχανικός αεροπλάνων, ιδρυτής της Dornier. (Θαν. 5/12/1969)

1944: Τζορτζ Λούκας, αμερικανός σκηνοθέτης. (Ο Πόλεμος των Άστρων)

1969: Κέιτ Μπλάνσετ, αγγλίδα ηθοποιός.

Θάνατοι

1919: Χένρι Τζον Χάιντς, γερμανικής καταγωγής αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας τροφίμων που παράγει 57 διαφορετικά προϊόντα, ανάμεσά τους και την περίφημη μαγιονέζα που φέρει το όνομα του ιδρυτή της (Heinz). (Γεν. 11/10/1844)

1987: Ρίτα Χέιγουορθ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο, αμερικανίδα ηθοποιός. («Τζίλντα») (Γεν. 17/10/1918)

1998: Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. (Γεν. 12/12/1915)