14 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών της χώρας προειδοποιεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο σημείωμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, για το περιεχόμενο του οποίου ενημερώθηκαν την Κυριακή οι πολιτικοί αρχηγοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ.Παπαδήμος υπογραμμίζει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους, από τις αρχές Ιουνίου.

Απάντηση στο άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά προς τις φιλελεύθερες δυνάμεις, με στόχο τη συγκρότηση κεντροδεξιού φιλοευρωπαϊκού μετώπου έδωσε ο Στέφανος Μάνος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Ο πρόεδρος της Δράσης συνέδεσε το ενδεχόμενο επιστροφής του στη ΝΔ με την «επιστροφή του Κ.Καραμανλή».

Μετά τον πρώτο άκαρπο γύρο διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι προσπάθειες του Κάρολου Παπούλια αναμένεται να ενταθούν τη Δευτέρα. Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 19:30, ο Κάρολος Παπούλιας θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Άκαρπος υπήρξε ο πρώτος γύρος των συσκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλαν άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει ή να δώσει ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση που ενδεχομένως να σχηματιστεί, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «ζητούν συνενοχή» την οποία δεν μπορεί να δώσει. Στο δεύτερο γύρο των επαφών του, ο Κάρολος Παπούλιας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πάνο Καμμένο, την Αλέκα Παπαρήγα, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Φώτη Κουβέλη. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται νέος κύκλος διαβουλεύσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κόσμος

Ένα αεροπλάνο που μετέφερε 21 άτομα συνετρίβη τη Δευτέρα στο βόρειο τμήμα του Νεπάλ, σύμφωνα με την αστυνομία. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες επέζησαν, ωστόσο οι Αρχές μιλούν για έντεκα νεκρούς. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και αρκετοί Ινδοί.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch ζητά από το ΝΑΤΟ να ερευνήσει τον θάνατο άμαχων πολιτών στη Λιβύη, στη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών την περασμένη χρονιά. Η οργάνωση εκτιμά ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 72 αμάχων και τονίζει ότι η Συμμαχία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, όπου είναι απαραίτητο.

Οι αρχές του Ισραήλ κατεδάφισαν πέρυσι δεκάδες παλαιστινιακές κατοικίες, δεξαμενές ύδρευσης και υποδομές που είχαν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια, καταγγέλλουν σε κοινή έκθεσή τους που δημοσιεύεται τη Δευτέρα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παράλληλα, τονίζουν ότι 110 ακόμα τέτοια έργα απειλούνται.

Στη σκιά της επίθεσης κατά του επικεφαλής της Ansaldo Nucleare και μετά τις μολότοφ κατά της Equitalia, η κυβέρνηση Μόντι εξετάζει μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας, περιλαμβανομένης της συνδρομής του στρατού για τη φύλαξη κτιρίων που μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο. «Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός» δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι στη Repubblica. «Έτσι βοηθάτε την τρομοκρατία» λέει την ίδια στιγμή από το πλατό της Rai ο Σέρτζιο Σέτζιο, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πρώτη Γραμμή» που έχει αποκηρύξει την ένοπλη πάλη. Αντιδρά η μπερλουσκονική δεξιά για την εμφάνισή του στη δημόσια τηλεόραση.

Το χειρότερο ποσοστό που έχουν καταγράψουν μεταπολεμικά οι Χριστιανοδημοκράτες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία «βγάζει» η κάλπη στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, σε μία αναμέτρηση δημοψήφισμα για την Άνγκελα Μέρκελ και πρόκριμα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. Οι Σοσιαλδημοκράτες θριαμβεύουν· μαζί με τους Πρασίνους διατηρούν την πλειοψηφία στο κρατίδιο και σε πολιτικό επίπεδο τη «νομιμοποίηση» να εντείνουν τις πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο κατά των μέτρων λιτότητας. Στην τοπική Βουλή μπαίνουν οι Πειρατές. Παραιτήθηκε μετά την οδυνηρή ήττα ο επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο.

Οικονομία

Λήγει σήμερα, Δευτέρα, η ισχύς της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων, που είχαν λήξει ή καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ ανοίγει νέο γύρο μειώσεων μισθών για τους εργαζομένους.

Υπό ισχυρές πιέσεις αναμένεται να βρεθεί η χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup και του Ecofin. Ο υπουργός Οικονομικών, Φ.Σαχινίδης, πείστηκε, τελικά, να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Συμβούλιο μετά από συνεννόηση Παπαδήμου-Παπούλια. Δοκιμασία περιμένει την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον διοικητή της ΤτΕ Γ.Προβόπουλο, ο οποίος θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα στηρίξουν τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Την ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, άλλα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ θεωρούν σκόπιμο να τοποθετηθούν, γεγονός που καταδεικνύει πως η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ανάψει. Ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό, αν και όχι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Αναλυτές σημειώνουν ότι σε αυτήν την περίπτωση η ΕΚΤ θα υποστεί σημαντικές απώλειες, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς έχει επενδύσει 40 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Αθλητισμός

Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην Serie A η Γιουβέντους. Η «γηραιά κυρία» πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου μπροστά στους οπαδούς της, αήττητη μάλιστα, επικρατώντας της Αταλάντα με 3-1. Από την πλευρά της, η Μίλαν υποδέχθηκε στο Σαν Σίρο την υποβιβασμένη Νοβάρα και επικράτησε 2-1, χάρη σε γκολ του Φίλιπο Ιντζάγκι στο 82΄. Η Ουντινέζε νίκησε στο «νήμα» τη Λάτσιο και θα παίξει στους προκριματικούς του τσάμπιονς λιγκ, ενώ η Λέτσε ακολούθησε τις Νοβάρα και Τσεζένα στη Β΄ Εθνική.

Το φράγμα των 100 βαθμών σε μια περίοδο στην Primera Division έσπασε η Ρεάλ Μαδρίτης! Οι «μερένχες» νίκησαν 4-1 τη Μαγιόρκα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στην 38η και τελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος και έκαναν νέο ρεκόρ βαθμών, καταρρίπτοντας τους 99 της Μπαρτσελόνα το 2009-10. Στη Β' κατηγορία υποβιβάστηκαν οι Σανταντέρ, Χιχόν και Βιγιαρεάλ.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα υποστήριξε ότι ο Παναθηναϊκός νίκησε επειδή έκανε γκολ τις ευκαιρίες του, ενώ ο Λάσλο Μπόλονι στάθηκε λίγο στη φάση του πέναλτι και τόνισε πως ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται βοήθεια για να πάρει αγώνες. Επεισόδιο μεταξύ Γόντικα και οπαδού.




Δεν υπάρχουν σχόλια: