14 Μαΐου, 2012

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ» - ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ»

Δραματικοί ήταν οι διάλογοι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό Μέγαρο, με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευαγγελο Βενιζέλο να ασκουν έντονες πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δήλωνε ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Οπως αναφέρουν πηγές από την Ιπποκράτους, η δραματική συνεδρίαση ξεκίνησε με τον κ. Παπούλια να δηλώνει ότι θα κάνει κάθε τι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς αυτό απαιτούν οι ανάγκες της χώρας, ενώ αμέσως μετά διάβασε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς το σημείωμα του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, για την οικονομία.

Η συζήτηση στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο θέμα των ομολόγων αγγλικής έδοσης, με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει ότι έχει αρνητική προδιάθεση και ότι δεν θέλει να πληρωθούν, προκειμένου  «να είμαστε αξιοπιστοι απέναντι σ' αυτούς που μπήκαν στο PSI». Οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας, πάντως, εν προκειμένω δεν πήραν θέση και δήλωσαν πως περιμένουν τη θέση του κ. Παπαδήμου. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε ότι απαιτείται μια σειρά νομικών κινήσεων για να καταστεί αυτό δυνατό, κάτι το οποίο είναι εφικτό στη μιάμιση μέρα που απομένει. Εξήγησε, επίσης, ότι «θα είναι πιστωτικό γεγονός default αλλά όχι cross default (γενικό).  Θα είναι default μόνο για τα συγκεκριμένα ομόλογα», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπήκε στα CACS γιατί ήταν ξένου δικαίου, είχαν ISIN».

Μάλιστα, διευκρίνισε πώς «έχουμε να τα πληρώσουμε, δεν είναι θέμα έλλειψης χρημάτων, πολιτικό και ηθικό είναι το θέμα και ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες για όλους». Σε ότι αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Βενιζελος ανέφερε πως το κόμμα του υιοθετεί την πρόταση Κουβέλη προκειμένου να είναι ευθυγραμμισμένοι, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα ο οποίος φέρεται να ρώτησε «γιατί δεν κάνετε συγκυβέρνηση μόνοι σας και εμείς να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αφού συγκεντρώνετε 168 έδρες;» Η απάντηση ήρθε δια στόματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος και του εξήγησε πως είναι θέμα κατανομής ευθύνης.

Σχετικά με το αν προταθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. στον κ. Τσίπρα να δώσει  ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση η οποία θα συγκροτείται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΡ, από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απαντούν, ότι ούτε ο κ. Βενιζέλος, αλλλά ούτε και ο κ. Σαμαράς αρνούνται κάτι τέτοιο. Ερωτηματικό, εν προκειμένω, παραμένει η στάση του κ. Κουβέλη.

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας, εξέφρασε ενστάσεις επί της συνταγματικότητας της στάσης ψήφου ανοχής, που σημαίνει ψήφο αποχής επί της ουσίας. Απαντώντας του ο κ. Βενιζέλος του εξήγησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ερμηνείες των άρθρων 84 κ 37 που προβλέπουν απολύτως την ψήφο ανοχής. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών παρέθεσε σε  πολύ ευγενικό ύφος τους πέντε άξονες της πολιτικής του, ενώ ισχυρίστηκε ότι «απονομιμοποιήθηκε», για να λάβει την απάντηση από τον κ. Βενιζέλο, ότι «εγώ μιλώ για νομιμοποίηση γι' αυτό σε θέλω στην κυβέρνηση».

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας μίλησε για αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών, για το οποιο έλαβε την απάντηση «χαίρω πολύ, ο Ολάντ μιλά γι' αυτό», του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, φέρεται να αναρωτήθηκε τί θα γίνει σε περίπωση που υπάρξει ανθρωπιστική κρίση, στο οποίο ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε λέγοντας πως οι υπόλοιποι για αυτό ακριβώς παλεύουν, για να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση. Μάλιστα, όπως διατείνονται από την Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με την συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων. Σε ερώτηση, πάντως, σχετικά με το αν δεχθεί να συμμετέχει ο Πάνος Καμμένος στην κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι, προς το παρόν, δεν θέλουν να προκαταλάβουν την απάντηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οπως ισχυρίζονται πάντως άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με την όλη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών, αναδεικνύονται και οι ευθύνες του καθενός. Ερωτώμενοι γιατί δεν κάνουν συγκυβέρνηση αφού αριθμητικά υπάρχει η δυνατότητα και λένε ότι είναι καταστροφική η άλλη πορεία, διατείνονται ότι «τα εύκολα και οι τσάμπα μαγκιές τελείωσαν». «Για να μας λέει ο Τσίπρας ότι είμαστε κυβέρνηση μνημονιακών και αυτός είναι ο αντιμνημονιακός;»

Οι ίδιοι κύκλοι, αναφερόμενοι στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εφεξής ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν πόσο μπορεί να διαρκέσει, καθώς δεν ορίζεται επακριβώς από το Σύνταγμα. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον, ενώ στο χέρι του προέδρου είναι να συγκαλέσει τριμερή, τετραμερή ή και πενταμερή σύσκεψη. Ωστόσο, ισχυρίζονται ότι δεν είναι καταστροφικό η χώρα να πάει ξανά σε εκλογές, αφού, ως γνωστόν, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: