09 Μαΐου, 2012

ΕΓΙΝΕ Η ΤΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΚΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.



Παρότι η ταφή της έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, εκατοντάδες Κρητικοί είπαν το «ύστατο χαίρε» στη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς η σορός της είχε εκτεθεί από την Τρίτη για λαϊκό προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα Χανίων. 

Στις 2 μετά το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος έψαλε το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Άντεξε, μέχρι τέλος, τις δυσκολίες της ζωής. Ο Θεός ας δίνει υγεία, δύναμη, έμπνευση, στην οικογένεια της και ας αναπαύσει την ψυχή της».

Η εγγονή της, Αλεξία Μπακογιάννη αποχαιρέτισε με δάκρυα τη γιαγιά της. «Ήταν η σιγουριά και η ασφάλεια μας. Πάντα, ήταν εδώ κοντά μας, μας περίμενε. Με τον παππού μου, ερωτευμένη, αιώνια, μαζί του. Δεν τον άφηνε ποτέ», είπε. 

Κατά την έξοδο της σορού από τον ιερό ναό, οι παριστάμενοι άρχισαν να χειροκροτούν. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, φορώντας σκούρα γυαλιά και υποβασταζόμενος, και τα παιδιά της, η Ντόρα, η Αλεξάνδρα, η Κατερίνα, ο Κυριάκος ακολουθούσαν. Η οικογένεια είχε εκφράσει την επιθυμία να μην κατατεθούν στέφανα και τα χρήματα να δοθούν για τις ανάγκες των συσσιτίων της Μητρόπολης Κυδωνίας- Αποκορώνου. 

Έξω από τον ιερό ναό της Αγίας Μαγδαληνής, υπήρχε βιβλίο συλλυπητηρίων ενώ η αυλή της εκκλησίας και το εσωτερικό της ήταν στολισμένα με λουλούδια.
 ____________________

Της Εξοδίου Ακολουθίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου εχθές προΐστατο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 16η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ.

Ελληνική, κοινόβια Ιερά Μονή, γιορτάζει
του αγίου Γεωργίου, στις 23 Απριλίου
Βρίσκεται στή ΝΔ. παραλία της χερσονήσου, κοντά στη θάλασσα και ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Αγίου Παντελεήμονος. Ιδρύθηκε πιθανότατα στο τέλος του 10ου αιώνα από τον όσιο Ξενοφώντα, σύγχρονο και γνωστό του αγίου Αθανασίου της Λαύρας, του οποίου μάλιστα τον αδελφό Θεόδωρο θεράπευσε ο άγιος Αθανάσιος στον Μυλοπόταμο. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τις νεώτερες επεμβάσεις διατηρήθηκαν στη μονή τα παλαιότερα τμήματα της. Από έγγραφα της μονής πληροφορούμαστε ότι στον 11ο αιώνα έγινε μοναχός ο μέγας δρουγγάριος (ναύαρχος) του αυτοκράτορα Νικηφόρου Γ’ του Βοτανειάτη, Συμεών, ο οποίος φρόντισε για την επανακατασκευή των κτηρίων και του ναού.

Σύντομα όμως ξέσπασαν ταραχές εξαιτίας των «αγένειων», με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από το Όρος ο Συμεών και η συνοδεία του και μόνο με τη μεσολάβηση του αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ Κομνηνού αποκαταστάθηκε η τάξη και ανέλαβε την ηγουμενία ο Συμεών (1083). Η μονή φαίνεται ότι συνέχισε να βρίσκεται σε ακμή στους επόμενους αιώνες και στο Γ’ Τυπικό του Αγίου Όρους κατέχει την 8η θέση ανάμεσα στις 25 μονές που αναφέρονται. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ευεργετήθηκε από Σέρβους και Βλάχους ηγεμόνες. Το 1784 μετατράπηκε σε κοινόβιο, πρώτη από τις άλλες μονές, οι οποίες συνέχισαν για λίγο την ιδιόρρυθμη ζωή, αλλά σύντομα ακολούθησαν το παράδειγμά της. Στο τέλος του 18ου αιώνα επεκτάθηκε ο περίβολος της μονής και στον νέο περίβολο οικοδομήθηκε ευρύχωρο το νέο καθολικό. Το 1817 κάηκε ένα τμήμα της μονής και την ανακαίνιση του ανέλαβε ο πρώην Σαμακοβίου Φιλόθεος.

    
Το νέο καθολικό άρχισε να χτίζεται το 1809  και τελείωσε το 1819, χωρίς να τοιχογραφηθεί, εκτός από ελάχιστα τμήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μαρμάρινο τέμπλο του ναού και η συλλογή φορητών εικόνων που φυλάγονται προσωρινά σ’ αυτόν. Το παλαιό καθολικό, πιθανότατα από τον 10ο -11ο αιώνα, βρίσκεται  μέσα  στον  παλαιό  περίβολο. Η αρχική μορφή του ήταν διαφορετική και φαίνεται ότι οι χοροί, καθώς και ένα τμήμα της λιτής, προστέθηκαν αργότερα (16ος αιώνας). Στα νότια του κυρίως ναού βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Η θύρα που οδηγεί από το παρεκκλήσι αυτό προς τον ναό ανοίχτηκε πολύ μεταγενέστερα, καταστρέφοντας μάλιστα και τις τοιχογραφίες που σκέπαζαν τους τοίχους του. 

Το παλαιό καθολικό τοιχογραφήθηκε το 1544 από τον ζωγράφο Αντώνιο, η λιτή το 1564 και ο εξωνάρθηκας το 1637. Από τον εξωνάρθηκα λίγα σκαλοπάτια οδηγούν στην τράπεζα, η οποία είναι ενσωματωμένη στη δυτική πτέρυγα. Είναι κατάγραφη από τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, οι οποίες διατηρήθηκαν μαυρισμένες, ίσως από την κακή μεταχείριση του χώρου στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης. Τελευταία, το έργο της προστασίας και αποκατάστασης του μνημείου ανέλαβε η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εντύπων και 555 χειρόγραφα. Η φιάλη, νότια του νέου καθολικού, οικοδομήθηκε το 1901 και το κωδωνοστάσιο το 1864.
    
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μονή διατηρείται ο αρχαίος υδρόμυλος, ο οποίος λειτουργούσε μέχρι τελευταία. Από τα κειμήλια της μονής ιδιαίτερα γίνεται λόγος για τις δύο μεγάλες ψηφιδωτές εικόνες (Άγιος Γεώργιος- Άγιος Δημήτριος) και ένα μικρό ανάγλυφο  εικονίδιο  της  Μεταμορφώσεως.

Εξάρτημα της μονής είναι:
Η ελληνική ιδιόρρυθμη Σκήτη του Ευαγγελισμού, που βρίσκεται μια ώρα περίπου ανατολικά της μονής. Αποτελείται από 22 καλύβες και τον Κυριακό ναό, ο οποίος χτίστηκε το 1760 και τοιχογραφήθηκε το 1780. Η μονή κατοικείται σήμερα από 45 μοναχούς περίπου.


ΚΑΘΟΛΙΚΟ Ι.Μ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει την πολιτική της σταθερότητα χωρίς παρεμβάσεις, ζητεί η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη τόσο με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο όσο και με γραπτή δήλωσή της στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Δαμανάκη τονίζει την ανάγκη «να δει η Επιτροπή πέρα από το Μνημόνιο», λαμβάνοντας υπόψη πως ο ελληνικός λαός με την πρόσφατη ετυμηγορία του αποδοκίμασε τη μέχρι τώρα πορεία και την ύφεση.

Μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα για τα εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ που φέρει τον τίτλο «η λαϊκή εξέγερση ξεκίνησε στην Ευρώπη», έστειλε ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς της Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν. Ο κ. Μελανσόν αναφέρει ότι ο ελληνικός λαός καταψήφισε τις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς δηλώνει, επίσης, εξοργισμένος για το ποσοστό της Χρυσής Αυγής.

Τις επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων θα συνεχίσει σήμερα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρώτη συνάντηση θα γίνει το απόγευμα με τον Πάνο Καμμένο και θα ακολουθήσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της ΝΔ με μία σκληρή δήλωση την Τρίτη έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα της συνεργασίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε μία «ουσιαστική συνάντηση» με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που έφεραν οι εκλογές της 6ης Μαΐου είχαν και επιπτώσεις στην σύνθεση της Βουλής στις περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά και Αττικής με αρκετά νέα πρόσωπα να εισέρχονται στη Βουλή και άλλα, μεταξύ τους και πρώην υπουργοί, να μην διαβαίνουν τελικά το κατώφλι της.

«Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα καταγγείλει το μνημόνιο και θα επιδιώξει την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε, το απόγευμα της Τρίτης, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο.

Κόσμος

Τα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία έπληξαν μέχρι και τις δημόσιες αργίες στην χώρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλειφθούν τέσσερις από τις συνολικά 14 αργίες στη χώρα. Δύο θρησκευτικά φεστιβάλ και άλλες δύο αργίες «παγώνουν» για πέντε χρόνια από το 2013.

Στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος, ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι αυξάνεται η πιθανότητα να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παραδέχονται ότι μία αλλαγή πολιτικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εντός της ΕΕ είναι απαραίτητη.

Ένας άνδρας που είχε στείλει η Αλ Κάιντα της Υεμένης για να πραγματοποιήσει επίθεση σε αμερικανικό αεροσκάφος, ήταν στην πραγματικότητα διπλός πράκτορας, αναφέρουν αμερικανικές πληροφορίες. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο επίδοξος βομβιστής καμικάζι εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και είχε σταλεί στην Υεμένη, προκειμένου να εισχωρήσει στην Αλ Κάιντα που δρα στην περιοχή. Παραλαμβάνοντας τη συσκευή, την παρέδωσε σε αξιωματούχους της CIA και της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας φρουρός σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής ανάμεσα σε ενόπλους και τους φύλακες του πρωθυπουργικού γραφείου στην Τρίπολη της Λιβύης, ανέφεραν οι Αρχές της χώρας. Μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, το τέλος της εμφύλιας σύγκρουσης και το τέλος της επέμβασης του ΝΑΤΟ, η Λιβύη αγωνίζεται να ορθοποδήσει αλλά η διατήρηση της ασφάλειας στη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ένοπλοι που τραυμάτισαν τον διευθυντή εταιρείας πυρηνικής τεχνολογίας ενδέχεται να είναι μέλη ριζοσπαστικής μαρξιστικής-λενινιστικής ομάδας ή αναρχικοί που συνδέονται με την οικολογική τρομοκρατία, εκτιμά η ιταλική αστυνομία η οποία αναμένει πάντως και την ανάληψη ευθύνης.

Οικονομία

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναμένεται να προχωρήσει αυτό τον μήνα σε υποβαθμίσεις περισσότερων από 100 ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού γι' αυτές και να τις εξαναγκάσει να περιορίσουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Eλέγχους σε 56 φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων είναι ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νοσοκομεία και ΑΕΙ, προγραμματίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αντικείμενο τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους προς τρίτους. Στους 56 φορείς περιλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αρνητικό το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους δείκτες να υποχωρούν με φόντο την ανησυχία για την Ευρωζώνη. Κάτω από τις 13.000 ο Dow Jones, σε χαμηλό μήνα και ο S&P500.

Αθλητισμός

Σε λάθος αγώνα άναψε τις μηχανές της στο φουλ η Λϊβερπουλ, η οποία πέτυχε μεγαλειώδη νίκη με 4-1 επί της Τσέλσι. Οι «κόκκινοι» πήραν εκδίκηση από τους «μπλε» για την ήττα τους στον τελικό του Κυπέλλου. Μοιραίος των Λονδρέζων ήταν ο Τζον Τέρι, που από δικό του λάθος ξεκίνησαν οι φάσεις για τα τρία πρώτα γκολ των νικητών.

Ο Ρικάρντο Φατί αρνείται να αποσύρει την προσφυγή του κατά της ΠΑΕ Αρης, αφού για να συμβεί αυτό που του ζητήθηκε, ζητά από τους «κίτρινους» να του καταβάλουν το 40% των οφειλών τους.

Εκπρόσωποι της τουρκικής Καϊσερίσπορ και της ρωσικής Κούμπαν Κράσνονταρ βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Περιστέρι για να παρακολουθήσουν τον Γιώργο Φωτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσσήνιο μέσο του ΠΑΟΚ παρακολούθησαν ο προπονητής του τουρκικού συλλόγου, Σότα Αρβελάτζε, που συνοδευόταν από μάνατζερ, αλλά και σκάουτερ του ρωσικού συλλόγου


Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Oι Έλληνες έγραψαν ιστορία. Βροντοφώναξαν ΟΧΙ στο μνημόνιο, απέδειξαν ότι ο ριζοσπαστισμός τους είναι εδώ. Οι Έλληνες, «τελείωσαν» το βδελυρό ΠΑΣΟΚ της ρεμούλας, της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, της εξουσιομανίας, του ωχαδερφισμού και της υποτέλειας στα ξένα κέντρα αποφάσεων. Οι Έλληνες, μπορεί να έδωσαν μια αβάντα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη, ενισχύοντας τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έβαλαν «όρια» στον αριστερό ριζοσπαστισμό, ενώ με την ενίσχυση της ΧΑ, έδωσαν κι ένα μήνυμα ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Η ΝΔ, πλήρωσε την απόφαση κάποιων ανεκδιήγητων συστημικών, με δεσμούς με «ευρωατλαντικά» κέντρα, για συμμετοχή σε μια φιλομνημονιακή κυβέρνηση, απόφαση που συνιστά προδοσία των κεντροδεξιών & δεξιών ψηφοφόρων.

Στην ουσία, με μια κίνηση την οποία επέβαλαν ξένα κέντρα, υποσχόμενα στη ΝΔ την πρωτοκαθεδρία στις πολιτικές εξελίξεις, η ηγεσία του κόμματος το έθεσε στο περιθώριο, διαλέγοντας να συνταχθεί με τα συμφέροντα και όχι με τον κόσμο. Κάποιος θα έπρεπε να είχε πει στα τζάκια της ΝΔ, ότι ο κόσμος εδώ και καιρό είχε αποφασίσει να χειραφετηθεί και να πάρει στα χέρια του την κατάσταση. Και έχουν ακόμα το θράσος και μιλάνε για το κόμμα τους, αποκαλώντας το πυλώνα σταθερότητας...Το έθνος, αντέδρασε στην άνευ όρων παράδοση της χώρας μας στους τοκογλύφους. Και διένειμε την ψήφο του στα αντιμνημονιακά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς, πρωταγωνιστώντας μάλιστα σε ένα τσουνάμι αλλαγών, το οποίο θα πλημμυρίσει την Ευρώπη, που στροβιλίζεται όλο και πιο δυνατά στη δίνη της κρίσης.

Ναι, υπάρχουν στοιχεία παραδοξότητας στη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων. Όμως, αυτά έχουν ένα χαρακτηριστικό, το οποίο το αντιλαμβάνονται όλοι, πλην των (μειοψηφικών πλέον) ΝΔ & ΠΑΣΟΚ. Ο Έλληνας, ριζοσπαστικοποιείται, αντιδρά, σηκώνεται από τον καναπέ, δείχνει με εμφατικό τρόπο την περιφρόνησή του στους φορείς του ξεθωριασμένου και ηθικά ξοφλημένου δικομματισμού. Που όχι μόνο δεν πήρε το μήνυμα, αλλά προκειμένου να διασώσει τα προνόμιά του, μιλά για «άκρα», λέει ότι «δεν θα αφήσει» την Ελλάδα να εκτροχιαστεί από την ευρωπαϊκή της πορεία και να βγει από το ευρώ. Με λίγα λόγια, ταύτιση με το ευρωπαϊκό γραφειοκρατικό κατεστημένο και ουχί με το λαό.

Ναι, έρχονται δύσκολες μέρες. Το σύστημα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει αποπνικτικές συνθήκες, συνθήκες χάους και «αδιεξόδου». Και αυτό, για να τρομάξει τον κόσμο. Μπαίνουμε, με λίγα λόγια, στην τροχιά της (επαπειλούμενης) προβοκάτσιας. Με μια διαφορά: ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει. Ο κόσμος με την μαχητική παρουσία του, κόβει τις διόδους όλων όσων παίζουν παίγνια στην πλάτη του. Ο κόσμος ψηφίζει με άλλα κριτήρια. Ο κόσμος σκέφτεται περισσότερο. Το χαμηλό ποσοστό του αγαπημένου παιδιού των δημοσκόπων, της ΔΗΜΑΡ, της «πρόθυμης» συστημικής αριστεράς και η στάση των εκπροσώπων της στα πάνελ (έφτασαν στο σημείο να «επαινούν» τη δήλωση του ηττημένου Αντώνη Σαμαρά), λέει πολλά. Ο κόσμος, τους πήρε χαμπάρι όλους ή για την ακρίβεια, σχεδόν όλους. Ο κόσμος πήρε την τύχη του στα χέρια του.

Κοιτάξτε γύρω σας. Ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει με πολύ γοργούς ρυθμούς. «Κακές» ιδεολογίες, δεξιές και αριστερές, απενοχοποιούνται (όπως έχει συχνά συμβεί στην ευρωπαίκή ιστορία), ενώ οι Έλληνες ζητούν περισσότερο ανορθολογισμό και λιγότερο ορθολογισμό. Ζητούν περισσότερη ευαισθησία και όραμα και λιγότερη διαχείριση. Απορρίπτουν τους λογιστές και τους δήθεν τεχνοκράτες και ζητά οραματιστές και μπροστάρηδες, τύπους που δεν θα διστάσουν να γίνουν αυθάδεις με το σύστημα και να μιλήσουν στο κατεστημένο με θράσος. Οι yesmen και όσοι λειτουργούν με τη λογική «τι θα πει ο Ευρωπαίος ομόλογός μου», θα πάνε σπίτι τους. Αν διανοηθούν, δε, να μετέλθουν «κόλπων» για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, θα περιθωριοποιηθούν πολιτικά και κοινωνικά, εντελώς.

Και κάτι τελευταίο, για να τελειώνουμε με το παραμύθι του ευρώ και της ΕΕ: η Ευρώπη, ή τουλάχιστον η δική μας Ευρώπη και πιστεύουμε η Ευρώπη των πολλών, είναι η Europa Nostra και ουχί η Ευρώπη των Λουξεμβούργιων τεχνοκρατών ή των αποστεωμένων και άνευ εθνικής συνείδησης και δήθεν «κοσμοπολιτών» υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η Ευρώπη του Χριστού, των εθνικών αξιών, του δικαίου, του ουμανισμού, της κοινωνικής ευαισθησίας και της υψηλής αισθητικής. Δηλαδή, ό,τι δεν μπορούν σήμερα να εκφράσουν οι γελοίοι ορθολογιστές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της αλωμένης από τους νεοφιλελεύθερους, αστικής (πλέον) κεντροδεξιάς, η οποία έχει χάσει τον φιλολαϊκό & φιλοαγροτικό της χαρακτήρα.

Δυστυχώς, από τις δηλώσεις κάποιων, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι θιασώτες του μνημονίου δεν πήραν το μήνυμα. Θα κοστίσει σε πολλούς από εμάς, αλλά θα το πάρουν. Δεν θα γονατίσουμε εμείς για να διατηρήσουν αυτοί τα προνόμιά τους και το «δικαίωμα» να μας εξουσιάζουν και να ορίζουν τις τύχες μας. Θα γονατίσουν αυτοί. Κι ας προσφύγουν πάλι στην κάλπη και ας βγάλουν τα ΜΑΤ των πραιτοριανών στους δρόμους, όπως έκαναν οι ΠΑΣΟΚοι την 28η Ιουνίου 2011. Ναι, δεν ξεχνιούνται τα όσα έγιναν. Εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες από τη «σοσιαλιστική» βία. Χιλιάδες είναι όσοι γονάτισαν από την πολιτική του καλού αγωγού των συμφερόντων του Σόρος και της Goldman Sachs, του ΠΑΣΟΚ της ρεμούλας και της εξουσιαστικής βρωμιάς και δυσωδίας. Ναι, είναι δύσκολες οι μέρες μπροστά μας. Όμως, η ευχαρίστηση του ελληνικού κόσμου για την τιμωρία των απολογητών του μνημονίου, είναι δεδομένη. Όπως είναι δεδομένη και η επιστροφή της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Πλέον, πνέει άνεμος αλλαγής. Και αυτό, θα το καταλάβουν θέλουν δεν θέλουν, οι λακέδες του συστήματος.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ.

Την Τετάρτη, μετά την Κυριακή του Παραλύτου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τελεί τη Δεσποτική εορτή της Μεσοπεντηκοστής. Το όνομά της, η μεγάλη αυτή εορτή, το οφείλει στο γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ της Ανάστασης και της Πεντηκοστής. Τελείται είκοσι πέντε μέρες μετά την εορτή της Ανάστασης και είκοσι πέντε πριν από αυτήν της Πεντηκοστής. Αποτελεί, δηλαδή, ένα ενδιάμεσο σταθμό. Ως εκ τούτου συνδυάζει τα Αναστάσισμα πράγματα με γεγονότα της Πεντηκοστής, αλλά και μας προϊδεάζει για την εορτή της Ανάληψης του Κυρίου. Αυτή τη συσχέτιση προσδιορίζει και το πρώτο τροπάριο του Εσπερινού της εορτής:

«Πάρεστιν η μεσότης ημερών των εκ σωτηρίου αρχομένων εγέρσεως Πεντηκοστή δέ τη θεία σφραγιζομένων καί λάμπει τάς λαμπρότητας αμφοτέρωθεν έχουσα καί ενούσα τάς δύο καί παρείναι τήν δόξαν προφαίνουσα της δεσποτικης αναλήψεως σεμνύνεται».

Κύριο σημείο αναφοράς κατά την εορτή της Μεσοπεντηκοστής είναι η Σοφία του Θεού, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι η Σοφία και η ζώσα Βουλή του Θεού Πατέρα. Η εν λόγω εορτή αποτελούσε μεγάλο γεγονός για την Κωνσταντινούπολη, γιατί κατά την ημέρα αυτή πανηγύριζε ο Ναός της του Θεού Σοφίας. Τον λαμπρό χαρακτήρα της παλαιάς αυτής εορτής διασώζουν τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με αναγνώσματα, σπουδαία τροπάρια, κανόνες και έργα μεγάλων υμνογράφων όπως του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, καθώς και ο παρατεταμένος εορτασμός της, επί οκτώ ημέρες, κατά τον τύπο των μεγάλων εορτών της Εκκλησίας.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9/5/2012



Γεγονότα

328: Ο διάκονος Αθανάσιος, μετέπειτα Άγιος Αθανάσιος, εκλέγεται Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

1364: Οι Βενετοί καταστέλλουν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Πρόκειται για αποστασία των Βενετών φεουδαρχών του νησιού, που αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους στη Μητρόπολη και ζήτησαν τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού.

1886: Τμήματα του ελληνικού στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις» εισβάλλουν στην Τουρκία από τα Θεσσαλικά σύνορα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στη νέα κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Δεν θα καταφέρουν τίποτα και τρεις μέρες αργότερα συνάπτεται ανακωχή.

1908: Φρικιαστικό έγκλημα στον Πειραιά. Η γιαγιά Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το νόθο παιδί της κόρης της, ενώ αυτή βρίσκεται στο κρεβάτι του τοκετού, το βάζει στο τσουκάλι, το βράζει κι έπειτα το πετά.

1948: Ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα θα βρεθεί δολοφονημένος, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Μάρκο Βαφειάδη.

1974: Ο νεαρός Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίζεται σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο γράφει στο περιοδικό Rolling Stone: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν».

Γεννήσεις

1837: Άνταμ Όπελ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Θαν. 8/9/1895)

1874: Χάουαρντ Κάρτερ, βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. (Θαν. 2/3/1939)

1883: Χοσέ Ορτέγα Υ Γκάσετ, ισπανός φιλόσοφος. (Η εξέγερση των Μαζών) (Θαν. 18/10/1955)

Θάνατοι

1978: Άλντο Μόρο, ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 23/9/1916)

2009: Ευγένιος Σπαθάρης, καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών. (Γεν. 2/1/1924)

2010: Λένα Χορν, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, ηθοποιός και χορεύτρια. (Γεν. 30/6/1917)