09 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει την πολιτική της σταθερότητα χωρίς παρεμβάσεις, ζητεί η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη τόσο με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο όσο και με γραπτή δήλωσή της στη συνεδρίαση του κολεγίου των Επιτρόπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία Δαμανάκη τονίζει την ανάγκη «να δει η Επιτροπή πέρα από το Μνημόνιο», λαμβάνοντας υπόψη πως ο ελληνικός λαός με την πρόσφατη ετυμηγορία του αποδοκίμασε τη μέχρι τώρα πορεία και την ύφεση.

Μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα για τα εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ που φέρει τον τίτλο «η λαϊκή εξέγερση ξεκίνησε στην Ευρώπη», έστειλε ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς της Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν. Ο κ. Μελανσόν αναφέρει ότι ο ελληνικός λαός καταψήφισε τις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς δηλώνει, επίσης, εξοργισμένος για το ποσοστό της Χρυσής Αυγής.

Τις επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων θα συνεχίσει σήμερα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρώτη συνάντηση θα γίνει το απόγευμα με τον Πάνο Καμμένο και θα ακολουθήσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της ΝΔ με μία σκληρή δήλωση την Τρίτη έκλεισε ουσιαστικά την πόρτα της συνεργασίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε μία «ουσιαστική συνάντηση» με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που έφεραν οι εκλογές της 6ης Μαΐου είχαν και επιπτώσεις στην σύνθεση της Βουλής στις περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά και Αττικής με αρκετά νέα πρόσωπα να εισέρχονται στη Βουλή και άλλα, μεταξύ τους και πρώην υπουργοί, να μην διαβαίνουν τελικά το κατώφλι της.

«Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα καταγγείλει το μνημόνιο και θα επιδιώξει την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε, το απόγευμα της Τρίτης, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο.

Κόσμος

Τα μέτρα λιτότητας στην Πορτογαλία έπληξαν μέχρι και τις δημόσιες αργίες στην χώρα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλειφθούν τέσσερις από τις συνολικά 14 αργίες στη χώρα. Δύο θρησκευτικά φεστιβάλ και άλλες δύο αργίες «παγώνουν» για πέντε χρόνια από το 2013.

Στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος, ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι αυξάνεται η πιθανότητα να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παραδέχονται ότι μία αλλαγή πολιτικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και εντός της ΕΕ είναι απαραίτητη.

Ένας άνδρας που είχε στείλει η Αλ Κάιντα της Υεμένης για να πραγματοποιήσει επίθεση σε αμερικανικό αεροσκάφος, ήταν στην πραγματικότητα διπλός πράκτορας, αναφέρουν αμερικανικές πληροφορίες. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο επίδοξος βομβιστής καμικάζι εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και είχε σταλεί στην Υεμένη, προκειμένου να εισχωρήσει στην Αλ Κάιντα που δρα στην περιοχή. Παραλαμβάνοντας τη συσκευή, την παρέδωσε σε αξιωματούχους της CIA και της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας φρουρός σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής ανάμεσα σε ενόπλους και τους φύλακες του πρωθυπουργικού γραφείου στην Τρίπολη της Λιβύης, ανέφεραν οι Αρχές της χώρας. Μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, το τέλος της εμφύλιας σύγκρουσης και το τέλος της επέμβασης του ΝΑΤΟ, η Λιβύη αγωνίζεται να ορθοποδήσει αλλά η διατήρηση της ασφάλειας στη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οι ένοπλοι που τραυμάτισαν τον διευθυντή εταιρείας πυρηνικής τεχνολογίας ενδέχεται να είναι μέλη ριζοσπαστικής μαρξιστικής-λενινιστικής ομάδας ή αναρχικοί που συνδέονται με την οικολογική τρομοκρατία, εκτιμά η ιταλική αστυνομία η οποία αναμένει πάντως και την ανάληψη ευθύνης.

Οικονομία

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναμένεται να προχωρήσει αυτό τον μήνα σε υποβαθμίσεις περισσότερων από 100 ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού γι' αυτές και να τις εξαναγκάσει να περιορίσουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Eλέγχους σε 56 φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων είναι ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νοσοκομεία και ΑΕΙ, προγραμματίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αντικείμενο τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους προς τρίτους. Στους 56 φορείς περιλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αρνητικό το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους δείκτες να υποχωρούν με φόντο την ανησυχία για την Ευρωζώνη. Κάτω από τις 13.000 ο Dow Jones, σε χαμηλό μήνα και ο S&P500.

Αθλητισμός

Σε λάθος αγώνα άναψε τις μηχανές της στο φουλ η Λϊβερπουλ, η οποία πέτυχε μεγαλειώδη νίκη με 4-1 επί της Τσέλσι. Οι «κόκκινοι» πήραν εκδίκηση από τους «μπλε» για την ήττα τους στον τελικό του Κυπέλλου. Μοιραίος των Λονδρέζων ήταν ο Τζον Τέρι, που από δικό του λάθος ξεκίνησαν οι φάσεις για τα τρία πρώτα γκολ των νικητών.

Ο Ρικάρντο Φατί αρνείται να αποσύρει την προσφυγή του κατά της ΠΑΕ Αρης, αφού για να συμβεί αυτό που του ζητήθηκε, ζητά από τους «κίτρινους» να του καταβάλουν το 40% των οφειλών τους.

Εκπρόσωποι της τουρκικής Καϊσερίσπορ και της ρωσικής Κούμπαν Κράσνονταρ βρέθηκαν τη Δευτέρα στο Περιστέρι για να παρακολουθήσουν τον Γιώργο Φωτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσσήνιο μέσο του ΠΑΟΚ παρακολούθησαν ο προπονητής του τουρκικού συλλόγου, Σότα Αρβελάτζε, που συνοδευόταν από μάνατζερ, αλλά και σκάουτερ του ρωσικού συλλόγου


Δεν υπάρχουν σχόλια: