17 Απριλίου, 2012

ΤΑ ΤΕΛΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ


[...] Δεν είναι μόνο η καλή προαίρεσις του Τυπικάρη να επιτρέψη αρκετές ώρες για ύπνο και ξεκούρασι, αλλά και η μέριμνά του να προλάβουν να έρθουν κι απ' τα μακρύτερα των Καρυών και του Όρους μέρη οι πατέρες για τη θεία λειτουργία της Δευτέρας της Διακαινισίμου και να λάβουν μέρος στη λιτάνευσι της θαυματουργου εικόνος του Άξιον Εστί. Γι αυτό αργά, στις 6 το πρωί δηλαδή θα σημάνουν οι καμπάνες και θα βάλη ευλογητό ο εφημέριος για τον αναστάσιμο όρθρο.

Και πάλι στο προσκήνιο και στις πρωτοβουλίες οι κελλιώτες θα έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί ολότελα δική τους θεωρούν την Θαυματουργό Εικόνα, γιατί σε κελλί έγινε το ψάλσιμο του ύμνου απ' τον Αρχάγγελο και από 'κει την μετέφεραν οι πατέρες τον ενδέκατο αιώνα στο Πρωτάτο, το κέντρο των δικαιοδοσιών και της πνευματικής αίγλης του Πρώτου, για μεγαλύτερή της τιμή και για να την προσδιορίσουν ως την πολιούχο και προστάτιδα ολοκλήρου του Αγίου Όρους.

Είναι μεγάλη η εγκαύχησις της τάξεως των κελλιωτών, γιατί εκλαμβάνουν τους εαυτούς των ως εξόχως ευνοημένους απ' την Παναγία. Κυρίως κατά την σημερινή ευκαιρία και πολύωρη λιτανεία συνεχώς θα τονίζουν και θα επαναλαμβάνουν ότι δική τους είναι η Εικόνα και ότι «δεν Την έφεραν οι Μοναστηριακοί από κανένα Μοναστήρι τους ...».

Καλή και παλαιοτάτη η παράδοσις και σεβαστή η τάξις και, επί τέλους, μια φορά το χρόνο καθιερώθηκε και τους αναγνωρίσθηκε η αποκλειστικότης και η ιδιαιτερότης της τιμής. Γιατί θέλουν να τους χαλάνε την καρδιά και τον λογισμό μερικοί ιερομόναχοι Αντιπρόσωποι Μονών τα τελευταία χρόνια διεκδικώντας συμμετοχή και παραμερίζοντάς τους κυριαρχικώ-Μοναστηριακώ δικαιώματι;

Όταν η θεία λειτουργία τελειώσει, συλλειτουργούντων όπως είπαμε μόνο των κελλιωτών, αρχίζουν οι ετοιμασίες και οι διαδικασίες της μεγάλης λιτανείας. Κάθε μας κίνησις και κάθε στάσις απ' εδώ και πέρα, και το τι θα λέμε ή θα ψάλλωμε εκάστοτε, θα είναι έγκαιρος μέριμνα του Τυπικάρη του Πρωτάτου ο οποίος τα θυμάται λόγω πείρας όλα «απ' έξω». Καλού κακού όμως έχει υπό μάλης και το Τυπικό στο οποίο τα πάντα είναι καταγεγραμμένα λεπτομερέστατα.

Πρόκειται για την εν χρήσει δερματόδετη χειρόγραφη φυλλάδα, που φέρει χρονολογία 1913 και την αρακτηριστική ένδειξη στη προμετωπίδα: «...Εκαλλιγραφήθη παρά του Ιακώβου Ιερομονάχου, Χίου, δι' επιμελείας και δαπάνης της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους».[...] [...] Αφού η λιτανεία είναι καθωρισμένη να τελήται από τότε που η θαυματουργή εικόνα μετεφέρθη και ενεθρονίσθη στον ιερό ναό του Πρωτάτου, δηλαδή τον Ι΄ αιώνα, η δε συνήθεια να υπάρχουν τυπικά στα Μοναστήρια επικρατεί αφ' ης ιστορείται αυτή αύτη η υπόστασίς των, αντιλαμβάνεται κανείς ότι και τα έτη του Τυπικού της Λιτανείας είναι της τάξεως ... χιλιετηρίδος. Τις οίδε λοιπόν ποσοστό αντίγραφο-χειρόγραφο είναι αυτό που θα κρατάη συνεχώς σήμερα στα χέρια του ο Τυπικάρης! ...

Απ' τις φωτοτυπίες αυτές του Τυπικού, παρακινηθήκαμε να παραδώσουμε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα μόνο τον διηγηματικό και εγκωμιαστικό λόγο, για να γνωσθή ευρυτέρως η ωραιότης του και το υπέροχο σε απλότητα ύφος του και η εντυπωσιακή ευλάβεια του ανωνύμου συντάκτου του προς την Παρθένο Μαρία, με την προδοκία φυσικά να ωφεληθή η ψυχή του αναγνώστου, που δεν έτυχε ή δεν της είναι δυνατόν να παρακολουθήση την πασχαλινή μας αυτή λιτανεία και να τον ακούση επιτοπίως.

.[...] Φανοί, εισοδικά, θυμιατά, λάβαρα, σημαίες, είναι ήδη στο δρόμο και θα συνοδεύουν την εικόνα σε όλη την διαδρομή. Εκτός  δε απ' τις γαλανόλευκες σημαίες, του φρονήματος των μοναχών και της αγάπης των προς την πατρίδα εκδηλωτικές, δεν θα λείψουν και οι κιτρινόμαυρες βυζαντινές με τον σταυροστεφανωμένο δικέφαλο αετό, ως ιστορική ενατένισις και ευλαβής αναφορά στη δόξα της βασιλεύουσας Πόλης και στη συγγένεια του Όρους μ' αυτήν.

Αλλά ήταν ανάγκη άραγε εξ αρχής και εκ προοιμίων να μας ιλαροπροβληματίσουν κάποιοι άσχετοι, ανίδεοι και αυταποδείκτως ανιστόρητοι νέοι; (που δεν λείπουν, παρά ταύτα, απ' το Όρος κι από τέτοιες στιγμές, και είναι πολύ παρήγορο και ελπιδοφόρο το φαινόμενο τούτο). Ευκρινέστατα τους ακούσαμε να λένε μεταξύ τους:

-Ρε σεις, νάχετε το νου σας γιατί όλοι οι καλόγεροι στ' Αγιονόρος ΑΕΚτζήδες είναι. Κι από Μοναστήρια που περάσαμε, ούτε μια σημαία δεν είδαμε του Ολυμπιακού ...

Μακάρι να το έλεγαν γι' αστείο.

.......Μπροστά μπροστά του όλου πλήθους, ένας νέος στην ηλικία μοναχός, με έκδηλη την ευδιαθεσία στο πρόσωπό του, όχι τόσο γιατί είναι πρόθυμος να τηρήση την πρόβλεψι του Τυπικού, αλλά γιατί είναι μεγάλη η κρυπτομένη μέσα του χαρά έτσι να εκδηλώση την προς την Παναγία ευλάβειά του, ολιμερίς και καθ' όλη την διαδρομή θα χτυπάη το ξυλοσήμαντρο.

Ακόμα πιο μπροστά όμως, σιωπηλός θα προπορεύεται ένας γεροδεμένος λαϊκός απ' αυτούς που εργάζονται σχεδόν μονίμως στις Καρυές, κρατώντας στα στιβαρά του χέρια το Προσκυνητάρι. Πρόκειται για ένα ξύλινο θρονοσκάμνι, συνοδευόμενο με προς τούτο ιερό κάλυμμα. Θα τα τοποθετή στο κέντρο των ναών που θα μπαίνουμε για τις προβλεπόμενες λιτές και μικροτελετές καθώς και στις άλλες καθωρισμένες υπαίθριες στάσεις, για να ενθρονίζεται η Εικόνα.

Ξεχύνεται λοιπόν αρκετός κόσμος εμπρός για να πιάνη εγκαίρως υψώματα και θέσεις για να έχη καλλίτερη και ανετώτερη της όλης λιτανείας την κατόπτευσι και ακολουθούν εν σιωπή οι περισσότεροι, την «ευχή» του Κυρίου έχοντας στο νου τους και την δέησι στη χάρι της Πανάγνου Μητρός Του εγκαρδίως απευθύνοντας.

.......Στα χέρια θα κρατούν με ευλάβεια κατά την διαδρομή την ιερή εικόνα ανά δύο, ιερομόναχοι, μοναχοί και λαϊκοί και θα αλλάζονται κάθε τόσο, όχι γιατί είναι τόσο βαριά αλλά γιατί είναι μεάλη όλων η επιθυμία να την κρατήσουν έστω και για λίγων μέτρων πορεία στα χέρια τους, «για χάρη και ευλογία».[...]

-Αυτό πού κάνει τον εορτασμό του Πάσχα ξεχωριστό στις Καρυές είναι η λιτανεία της εικόνος του «Άξιον Εστί». Μιλήστε μας γι αυτήν, π. Ιω­ακείμ.

-Την άλλη μέρα το πρωί, τη Δευτέρα του Πάσχα, εδώ στο Πρωτάτο γίνεται η λι­τανεία του «Άξιον Εστί». Γίνεται μία Λει­τουργία στην οποία λαμβάνουν μέρος μόνο οι Καρυώτες ιερείς. Κανένας μο­ναστηριακός σύμφωνα με παράδοση πού ισχύει εδώ και αιώνες τώρα. Μετά τη Λειτουργία κάποιος ιερέας κάνει τον αγιασμό και ένας άλλος κάνει την Παράκληση στην Παναγία. Στη συνέχεια παίρνουν οι ιερείς την εικόνα του «Άξιον Εστίν» και ξεκινάει μία λιτανεία η οποία κρατάει πέντε ώρες.

Είναι η λιτα­νεία, του «Άξιον Εστί», αυτής της θαυματουργής εικόνας του Άγιου Όρους. Στη λιτανεία προηγούνται τα λάβαρα, τα εξαπτέρυγα, η σημαία και η εικόνα της Παναγίας πού κατά τη λιτανευτική πο­ρεία της βρίσκεται κάτω από μία πολύ­χρωμη μεγάλη ομπρέλα. Παρευρίσκεται ο Δεσπότης, με τους αντιπροσώπους των μοναστηριών του Αγίου Όρους, και με τους ιερείς πού κρατούν την εικόνα. Την εικόνα της Παναγίας στην αρχή τη μεταφέρουν οι ιερείς και στη συνέχεια την παίρνουν οι μοναχοί και μετά τους μοναχούς οι λαϊκοί.

Η λιτανεία περνάει από τα κονάκια των Μονών, από την Ι. Μ. Κουτλουμουσίου, από παλαιά μονύδρια, μέσα σε μία θαυμάσια φύση. Σε κάθε Κονάκι, σε κάθε κελλί, λέμε το Ευαγγέλιο του Αγίου πού τιμάται, γίνεται αίτηση υπέρ υγείας του Καθηγουμένου ή του Γέροντος του κελλιού ή της Μονής και στη συνέχεια υπάρχουν κεράσματα από τους οικείους μοναχούς. Αυγό, τυρί, ψωμί, κρασί, σε κάθε Κονάκι, σε κάθε στάση πού κάνει η Παναγία. Μετά από μία μεγάλη περιοδεία μέσα στο δάσος και στα Κονάκια φτάνει η λι­τανεία στο κτήριο της Ι. Κοινότητος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον Ι. Ν. του Πρωτάτου, για την τελευταία δέηση υπέρ υγείας του Πρωτεπιστάτου, των συνεπιστατών του και των μελών της Ι. Κοινότητος στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ακολούθως κατεβαίνουμε στο Πρωτάτο, όπου γίνεται η απόλυση της λιτανείας.

-Ποιο είναι το νόημα μιας τόσο μεγάλης λιτανείας, π. Ιωακείμ, και ενός τόσου μεγάλου κόπου αμέσως μετά την κούραση της Μ. Εβδομάδος;

-Εμείς έχουμε πάρει την ανάσταση, έχουμε πάρει το φως, έχουμε πάρει το μήνυμα, τη χαρά, και τη μεταδίδουμε στη φύση. Περνάει ό ιερέας και αγιάζει όλη τη φύση και ψέλνουμε τον κανόνα της Αναστάσεως σε όλη τη λιτανεία με κέφι, με διάθεση, χωρίς κόπωση, στον ήλιο, στη βροχή, ό,τι καιρό κι αν κάνει. Είναι τόση μεγάλη ή χαρά πού τη βγάζουμε από τον εαυτό μας και τη δίνουμε στη φύση. Όλα μαζί, φύση, κτίση, ουρα­νός, γη, άνθρωποι, μοναχοί, τα πάντα, όλα μαζί εορτάζουμε την Ανάσταση. Και απολαμβάνουν ακριβώς αυτό το μήνυ­μα. Και όλη την επόμενη εβδομάδα χτυπάνε οι καμπάνες του Πρωτάτου χω­ρίς να είναι ή ώρα κατάλληλη.

Χτυπάνε οι καμπάνες χαρμόσυνα, αναστάσιμα, και έτσι το μήνυμα φτάνει παντού. Είναι αλήθεια φυσικά ότι ή Μεγάλη Σαρακοστή είναι πολύ κοπιαστική διότι είναι ή εποχή πού κάνουμε τις περισσό­τερες δουλειές. Στα κτήματα, στα δέ­ντρα, πρέπει να σκάψουμε, να καλλιερ­γήσουμε. Είναι ή περίοδος πού είμαστε πολλές ώρες στην εκκλησία, είναι ή νη­στεία, ή μελέτη. Έτσι αυτό πού είπα προηγουμένως, ότι δίνουμε τον εαυτό μας ολόκληρο, παίρνουμε, τέτοια απο­ζημίωση μετά, είναι τέτοια ή χαρά, τέ­τοιο δώρο πού μας δίνει ό Θεός, πού τε­λικά ισορροπούμε.

Ο κόπος από όλα αυτά βέβαια στη συ­νέχεια είναι πολύ μεγάλος, ώστε την πρώτη βδομάδα του Πάσχα ή κούραση να μας καταβάλει σωματικά. Όμως μέσα μας έχουμε τόση πολλή ευτυχία πού δεν κρύβεται αυτό, και στα πρόσωπα των μοναχών, στο χαιρετισμό, στα πάντα. Την εβδομάδα της Διακαινησίμου οι μοναχοί κάνουν επισκέψεις από το ένα μο­ναστήρι στο άλλο, υπάρχει ένα ελεύθε­ρο, λίγο άνετο πρόγραμμα, μέχρι να επανέλθουμε πάλι στα ίδια, την Κυριακή του Θωμά.

Μια λιτανεία-αποθέωση της βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, αφιερωμένη στον αγιασμό της φύσης. Μετά τη θεία λειτουργία, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, σχηματίζεται πομπή, στην κορυφή της οποίας τίθενται μεγάλοι σταυροί και η σημαία, ακολουθούν τα εξαπτέρυγα και τα τάλαντα, ενώ έπονται η ηγεσία της αγιορείτικης πολιτείας, επίσημοι κοσμικοί, μοναχοί και εκατοντάδες προσκυνητές.

Έξι ολόκληρες ώρες διαρκεί η περιφορά, διάστημα κατά το οποίο οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και οι βυζαντινές μελωδίες πλημμυρίζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό. Η λιτανεία περνάει από τα κονάκια και τα κελλιά των μοναχών οι οποίοι υποδέχονται την εικόνα με τιμές και παράλληλα προσφέρουν εδέσματα, τυρί και κρασί για να κεραστούν οι επισκέπτες του Αγίου Όρους.

Λιτανείες γίνονται και σε κάθε μοναστήρι τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα μετά το Πάσχα. Για παράδειγμα την 3η ημέρα του Πάσχα στη Μονή Κουτλουμουσίου γίνεται η λιτάνευσις της εικόνας της Φοβεράς Προστασίας από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου ανταποδίδει την επίσκεψη του "Άξιον Εστίν", που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, την πρώτη από την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος. Κύριο αντικείμενο της τηλεφωνικής συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Διεξοδική αναφορά έγινε στα πέντε σημεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε ο κ. Βενιζέλος στον κ. Μπαρόζο.

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο λιμάνι του Πειραιά και τα οποία τα ξημερώματα της Τρίτης έγιναν στόχος εμπρηστών.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται την Τρίτη ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με την οποία ο πρώην υπουργός, που βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κρίθηκε προφυλακιστέος. Εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθούν και οι τρεις συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού.

Εννέα υποκαταστήματα του ΙΚΑ φέρεται να έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελέγχων που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για τυχόν χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων-«μαϊμού», όπως στην περίπτωση της απάτης, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ Καλλιθέας.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, με την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των ονομάτων.

Κόσμος

Κάθε άλλο παρά θετικά είναι τα μηνύματα για την τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι το καθεστώς Άσαντ δεν εφαρμόζει τους όρους της εκεχειρίας και αγνοεί τις πρόνοιες του σχεδίου έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχώρησε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τεχεράνη ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν, λόγω των διπλωματικών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, έστειλαν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλώσεις για το θέμα έκαναν τόσο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Βίλι Σόντελ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Επίσης, για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων πιέζουν αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Νωρίτερα απ' ότι είχε προγραμματιστεί θα αποχωρήσουν οι Αυστραλοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ. Μιλώντας στην Καμπέρα, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον επόμενο μήνα, η Γκίλαρντ είπε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει εντός του έτους και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 -χρονιά εκλογών για την Αυστραλία. Βάσει του προηγούμενου σχεδιασμού, η αποχώρηση των Αυστραλών στρατιωτών θα ολοκληρωνόταν το 2104.

Στις 4 ποσοστιαίες μονάδες -από 11 που ήταν πριν ένα μήνα- έχει μειωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, αφότου ο δεύτερος κατέστη ο πιθανότερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Σε τηλεφωνική έρευνα που έγινε, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε ποσοστό 47% έναντι 43% του Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις αρχές Μαρτίου, ο Ομπάμα συγκέντρωνε 52% και ο Ρόμνεϊ 41%.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην κεντρική περιοχή της Χιλής. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, προς το παρών δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές. Όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 48 χιλιομέτρων βόρειο-βορειοανατολικά του Βαλπαραΐσο και 116 χλμ. βορειοδυτικά του Σαντιάγο. Το εστιακό βάθος υπολογίσθηκε στα 25,9 χιλιόμετρα.

Οικονομία

«Βροχή» από φοροραβασάκια έρχεται για τους φορολογουμένους έπειτα από τις εκλογές, καθώς μετά τον Μάιο θα αρχίσουν να καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο τα ειδοποιητήρια των έκτακτων εισφορών, των φόρων ακινήτων, αλλά και ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος μετά τη μείωση του αφορολογήτου σε 5.000 ευρώ και τη συρρίκνωση των φοροαπαλλαγών, θα είναι υψηλότερος.

Η Ιαπωνία πρόκειται να διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, συμπεριλαμβανομένης και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά. Επενδυτές από το Λίβανο, την Κορέα, το Ισραήλ και άλλες χώρες φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για την έκταση του Ελληνικού, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν ασιατικοί, αλλά και ευρωπαϊκοί όμιλοι.

Αθλητισμός

Μετά από 19 χρόνια στα γήπεδα, ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στις 13 Μαΐου στην αναμέτρηση της Εστουδιάντες στην αναμέτρηση με τη Γοδόι Κρους.

Ο Νίκος Γεωργέας προπονήθηκε κανονικά τη Δευτέρα του Πάσχα και συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για να ξεκινήσει βασικός στο ματς της Τετάρτης με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο Φαμπιάν Βάργκας, για τον οποίο εκφράζεται μεγάλη ικανοποίθηση. Αντιθέτως, ο Γιάννης Κοντοές έκανε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, καθώς επίσης και οι Αντώνης Ρίκκας, Δημήτρης Σιαλμάς. Η προπόνηση της Τρίτης είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων.

Την ανανέωση του συμβολαίου του Σωκράτη Παπασταθόπουλου με τη Βέρντερ Βρέμης προανήγγειλε ο τεχνικός διευθυντής της γερμανικής ομάδας, Κλάους Αλοφς.


ΤΟ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ



Κανένας φυσικά δεν μπορεί να πιστέψει, εκτός αν είναι απόλυτα ηλίθιος, ότι με την σύλληψη και κράτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ημέρα Τετάρτη, 11 Απριλίου, πρόκειται για πρόθεση της κυβέρνησης και του κρατούντος πολιτικού συστήματος, επιτέλους να επικρατήσει διαφάνεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά κάποιοι ένοχοι για διαφθορά. Κι’ αυτό μετά από 38 έτη συνεχούς και συνεπούς διαφθοράς το οποίο εφάρμοσε και εξέθρεψε το ίδιο με πρωτεργάτη τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ποιον άλλον!!!

Θα αποτελούσε πρωταπριλιάτικο αστείο, αν ήταν πρωταπριλιά.

Πολλές ερμηνείες δόθηκαν πέραν τούτου, που άλλες μπορεί να ευσταθούν στο σύνολό τους, άλλες εν μέρει.

Όμως θα βάλω μια διάσταση της περίπτωσης Άκη, που δεν έθιξε κανείς έως τώρα και για μένα αποτελεί την ουσία του προβλήματος που σχετίζεται με τον Άκη.

Επειδή με τον Άκη ξεκινήσαμε στο Μόναχο μαζί με κάποιους άλλους συντρόφους στην ίδρυση του ΠΑΚ το 1968, αμέσως μετά την αναγγελία από τον Ανδρέα Παπανδρέου της πρώτης διακήρυξης του ΠΑΚ και επειδή επιπλέον αγωνιστήκαμε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μαζί και έως την παραίτησή μου από το ΠΑΣΟΚ το 1977, είμαι σε θέση να ξέρω κάποια πράγματα που δεν τα γνωρίζουν άλλοι.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος καθ’ όλη τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα δεν είχε περιουσιακά στοιχεία και ήταν αδιάφθορος. Αυτά που απέκτησε μετά τη μεταπολίτευση οφείλονται απεναντίας στη διαφθορά στην οποία εντάχτηκε και ως ο πιο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, έγινε και από τους κορυφαίους διεφθαρμένους του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ο μόνος. Η ιεράρχηση της διαφθοράς ξεκινάει από το κορυφαία στελέχη του εκάστοτε ΠΑΣΟΚ και προχωράει προς τα κάτω, προς τη βάση, όπως λέγαμε στα «παλιά τα χρόνια»!

Πολλοί πονηροί φυσικά κατάφεραν να κρυφτούν στο γενικό κλεπτοκρατικό πολιτικό σύστημα που βασιλεύει έως σήμερα κι’ ένας «θεός» ξέρει πόσο ακόμη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε στον άμεσο περίγυρό του απατεώνες, καιροσκόπους, τυχοδιώκτες και καριερίστες. Αυτούς επέλεξε και τους άλλους κατέβασε από το «τραίνο» ή κατέβηκαν μόνοι τους, όταν διαπίστωσαν το νόημα της «αλλαγής».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν διέθετε επί πλέον δική του συγκρότηση και προσωπικότητα. Ήταν ετεροπροσδιοριζόμενος. Φυσικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που τον είχε κοντά του γι’ αυτό το λόγο.

Από την εποχή του ΠΑΚ που αποδέχτηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου τον διορισμό του, με τον οποίο ο υποφαινόμενος διαφωνούσε, έως την όλη διαδρομή του που ποτέ δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση στον Ανδρέα Παπανδρέου. Γνωστό είναι το αστείο, που αποδίδει απόλυτα την πραγματικότητα: «Τι ώρα είναι Άκη;» ρωτάει ο Ανδρέας και η απάντηση του Άκη: Ό,τι πεις Ανδρέα»!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διέφθειρε και τον Άκη και την νεολαία του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ ολόκληρο και όλο τον ελληνικό λαό.

Γιατί τα λέω όλα αυτά. Για να πω τούτο και εδώ θέλω να καταλήξω.

Ο πανούργος Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία και το δικό του πολιτικό τζάκι. Είναι υποχρεωμένος να εξαφανίσει μεθοδικά και προγραμματισμένα με ότι έχει σχέση με παπανδρεϊσμό και Σημιτισμό.

Ξεκινάει από τον Άκη και έπεται συνέχεια.

Βασικά η σύλληψη και κράτησή του αποτελεί συμβολισμό. Μέσω του Άκη αρχίζει και ξηλώνει το μύθο του Ανδρέα Παπανδρέου και της δυναστείας Παπανδρέου. Θέλει να μη τον αμφισβητεί κανένας και αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν σβήσει στα μάτια των στελεχών, μελών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ η αίγλη του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ, που εκφράζει και προσωποποιεί ο Ανδρέας Παπανδρέου και εν μέρει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ως γόνος της δυναστείας και ο Άκης ως παπανδρεϊκό σύμβολο.

Ας θυμηθούμε ότι ο Κώστας Σημίτης έβαλε στην πάντα σχεδόν όλους τους ανδρεοπαπανδρεϊκούς, εκτός από τα καθαρά λαμόγια, που δεν θα του πρόβαλαν αντίσταση. Ο Γιώργος ακολούθησε την ίδια μέθοδο για τον Σημίτη. Το ίδιο πράττει τώρα και ο Βενιζέλος. Η πρακτική είναι δοκιμασμένη, αποτελεσματική και γι’ αυτό η παραμένει η ίδια.

Θέλει να δείξει ότι γυρίζει σελίδα. Ξεκινάει μια καινούργια εποχή για το τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. το παρελθόν σβήνει μονοκονδυλιάς. Δεν υπήρξε. Μ’ ένα συγγνώμη τελείωσε.

Πονηρός και πανούργος ο δικολάβος που κάνει το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο. Θα το χάψει ο διεφθαρμένος λαός, πιστεύει. Δεν έχει και άδικο. Ο δικομματισμός θα σαρώσει πάλι, παρ’ όλα τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Εξάλλου υπάρχουν και τα γνωστά αναχώματα και για το ΠΑΣΟΚ και για τη Νέα Δημοκρατία. Το σύστημα τα έχει μελετήσει όλα και έχει επεξεργαστεί όλα τα σενάρια, ώστε να μη του φύγει τίποτε και όλα να είναι υπό έλεγχο.

Φυσικά αποτελεί παράλληλα και προεκλογικό τρικ για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, κυρίως των κομμάτων εξουσίας, που θέλει να δείξει ένα άλλο πρόσωπο από το βρικολακιασμένο που έχει.

Λες και τώρα ανακάλυψαν τη διαφθορά και θα την καταπολεμήσουν. Ποιοι; Αυτοί που την δημιούργησαν και την εξέθρεψαν και την γιγάντωσαν. Αυτοί που θέλουν να μας σώσουν αφού μας βάλουν στον τάφο, χωρίς ανάσταση.

Τελικά μην αμφιβάλετε θα προχωρήσουμε στο Γολγοθά, αλλά ανάσταση δε θα ζήσουμε.

Το σύστημα είναι πεπεισμένο ότι είμαστε ηλίθιοι (για να μη πω τίποτε χειρότερο) και αξίζουμε να πάθουμε περισσότερα γι’ αυτό που είμαστε!

Η απόδειξη θα έρθει στις 6 Μαΐου.

Μερικοί φυσικά, μέσα στα χαλάσματα και τον όλεθρο, θα θριαμβολογούν γιατί αύξησαν κατά τι τα εκλογικά ποσοστά τους.

Όμως το σύστημα, σύστημα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17/4/2012


Γεγονότα

1521: Ο γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους, αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία.

1822: Οι Οθωμανοί απαγχονίζουν στην Αδριανούπολη τον πρώην Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο και άλλους κληρικούς και λαϊκούς. Την ίδια ημέρα σφάζουν 25 Έλληνες στον Αίνο της Θράκης.

1897: Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ατιμωτικό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Των ελληνικών δυνάμεων ηγείται ο ταξίαρχος Σμολένσκης.

1947: Ο γ.γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει ως στόχο του κόμματός του την κατάληψη της Μακεδονίας και τη δημιουργία «ελεύθερης περιοχής».

1960: Περιοδεύοντας στην Αγγλία, ο 21χρονος αμερικανός ρόκερ Έντι Κόχραν σκοτώνεται, όταν το ταξί στο οποίο επιβαίνει μαζί με τη συνθέτρια Σάρον Σίλεϊ και τον τραγουδιστή Τζιν Βίνσεντ προσκρούει σε κολόνα φωτισμού στα περίχωρα της πόλης Τσίπενχαμ. Ο οδηγός του ταξί Τζορτζ Μάρτιν θα καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών την οποία θα εκτίσει, χρηματική ποινή 50 λιρών και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 15 χρόνια. Ο Κόχραν απολάμβανε την επιτυχία του τραγουδιού του Three Steps to Heaven.

1996: Ο Παναθηναϊκός ηττάται από τον Άγιαξ με 3-0 στο ΟΑΚΑ και αποκλείεται από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο αγώνα είχε νικήσει τον μεγάλο του αντίπαλο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ με 1-0, σταματώντας ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


Γεννήσεις

1820: Αλεξάντερ Καρτράιτ, αμερικανός βιβλιοπώλης, πυροσβέστης και αθλητικός παράγοντας. Ίδρυσε τον σύλλογο Knickerbocker Base Ball Club και διατύπωσε τους επίσημους κανονισμούς του μπέιζμπολ. (Θαν. 12/7/1892)

1863: Κωνσταντίνος Καβάφης, ποιητής. (Θαν. 29/4/1933)  [Αποφθέγματα]

1910: Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας, πολιτικός και συγγραφέας. (Θαν. 2/1/1990)

Θάνατοι

1790: Βενιαμίν Φραγκλίνος, αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης. (Γεν. 6/1/1706)  [Αποφθέγματα]

2003: Γιάννης Λάτσης, εφοπλιστής. (Γεν. 14/9/1910)

2010: Αλεχάντρο Ρομπάινα, κουβανός καπνοπαραγωγός, ο διασημότερος παραγωγός πούρων της Κούβας και ο μοναδικός καπνοκαλλιεργητής της χώρας με εταιρεία που έφερε το όνομά του (Vegas Robaina). (Γεν. 20/3/1919)