17 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, την πρώτη από την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος. Κύριο αντικείμενο της τηλεφωνικής συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Διεξοδική αναφορά έγινε στα πέντε σημεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε ο κ. Βενιζέλος στον κ. Μπαρόζο.

Σοβαρές ζημιές υπέστησαν τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο λιμάνι του Πειραιά και τα οποία τα ξημερώματα της Τρίτης έγιναν στόχος εμπρηστών.

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται την Τρίτη ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με την οποία ο πρώην υπουργός, που βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κρίθηκε προφυλακιστέος. Εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθούν και οι τρεις συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού.

Εννέα υποκαταστήματα του ΙΚΑ φέρεται να έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελέγχων που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για τυχόν χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων-«μαϊμού», όπως στην περίπτωση της απάτης, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ Καλλιθέας.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, με την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των ονομάτων.

Κόσμος

Κάθε άλλο παρά θετικά είναι τα μηνύματα για την τήρηση της εκεχειρίας στη Συρία. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι το καθεστώς Άσαντ δεν εφαρμόζει τους όρους της εκεχειρίας και αγνοεί τις πρόνοιες του σχεδίου έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχώρησε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τεχεράνη ότι οι κυρώσεις δεν πρόκειται να αρθούν, λόγω των διπλωματικών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, έστειλαν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλώσεις για το θέμα έκαναν τόσο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Βίλι Σόντελ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Επίσης, για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων πιέζουν αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Νωρίτερα απ' ότι είχε προγραμματιστεί θα αποχωρήσουν οι Αυστραλοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ. Μιλώντας στην Καμπέρα, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον επόμενο μήνα, η Γκίλαρντ είπε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει εντός του έτους και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 -χρονιά εκλογών για την Αυστραλία. Βάσει του προηγούμενου σχεδιασμού, η αποχώρηση των Αυστραλών στρατιωτών θα ολοκληρωνόταν το 2104.

Στις 4 ποσοστιαίες μονάδες -από 11 που ήταν πριν ένα μήνα- έχει μειωθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, αφότου ο δεύτερος κατέστη ο πιθανότερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Σε τηλεφωνική έρευνα που έγινε, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε ποσοστό 47% έναντι 43% του Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που διεξήχθη στις αρχές Μαρτίου, ο Ομπάμα συγκέντρωνε 52% και ο Ρόμνεϊ 41%.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην κεντρική περιοχή της Χιλής. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, προς το παρών δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές. Όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 48 χιλιομέτρων βόρειο-βορειοανατολικά του Βαλπαραΐσο και 116 χλμ. βορειοδυτικά του Σαντιάγο. Το εστιακό βάθος υπολογίσθηκε στα 25,9 χιλιόμετρα.

Οικονομία

«Βροχή» από φοροραβασάκια έρχεται για τους φορολογουμένους έπειτα από τις εκλογές, καθώς μετά τον Μάιο θα αρχίσουν να καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο τα ειδοποιητήρια των έκτακτων εισφορών, των φόρων ακινήτων, αλλά και ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος μετά τη μείωση του αφορολογήτου σε 5.000 ευρώ και τη συρρίκνωση των φοροαπαλλαγών, θα είναι υψηλότερος.

Η Ιαπωνία πρόκειται να διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, συμπεριλαμβανομένης και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά. Επενδυτές από το Λίβανο, την Κορέα, το Ισραήλ και άλλες χώρες φέρονται ως ενδιαφερόμενοι για την έκταση του Ελληνικού, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν ασιατικοί, αλλά και ευρωπαϊκοί όμιλοι.

Αθλητισμός

Μετά από 19 χρόνια στα γήπεδα, ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στις 13 Μαΐου στην αναμέτρηση της Εστουδιάντες στην αναμέτρηση με τη Γοδόι Κρους.

Ο Νίκος Γεωργέας προπονήθηκε κανονικά τη Δευτέρα του Πάσχα και συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για να ξεκινήσει βασικός στο ματς της Τετάρτης με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο Φαμπιάν Βάργκας, για τον οποίο εκφράζεται μεγάλη ικανοποίθηση. Αντιθέτως, ο Γιάννης Κοντοές έκανε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, καθώς επίσης και οι Αντώνης Ρίκκας, Δημήτρης Σιαλμάς. Η προπόνηση της Τρίτης είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων.

Την ανανέωση του συμβολαίου του Σωκράτη Παπασταθόπουλου με τη Βέρντερ Βρέμης προανήγγειλε ο τεχνικός διευθυντής της γερμανικής ομάδας, Κλάους Αλοφς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: