17 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κρύο, βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη η ορατότητα ήταν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας περιορισμένη στην πόλη. Το θερμόμετρο το πρωί έδειξε 9 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με χαμηλές θερμοκρασίες και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία. Ο υδράργυρος, σε αντίθεση με τις τελευταίες μέρες, διατηρείται πάνω από το μηδέν, καταγράφοντας την χαμηλότερη τιμή του στη Φλώρινα στους 2 βαθμούς.
   
Στην ενίσχυση της ανάπτυξης αναμένεται να επικεντρώσει η κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις της και ακριβώς αυτό το μήνυμα θέλει να στείλει ο Αντ.Σαμαράς τόσο μέσω της συνάντησης που θα έχει με εκπροσώπους πολυεθνικών όσο και μέσω της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την Τρίτη. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διαμηνύσει ότι, με δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση στρέφεται στην προσέλκυση επενδύσεων, στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στη συνάντηση των «3» αναμένεται να τεθεί και το θέμα του ανασχηματισμού.
   
Σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα συνεδριάζουν στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Διοικούσα Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του κόμματος με θέμα την οργάνωση του συνεδρίου. Θύελλα στο κόμμα έχει προκαλέσει η εμπλοκή του ονόματος του Γ.Βουλγαράκη στους Ανεξάρτητους Έλληνες και η μυστική συνάντηση που φέρεται να είχε πριν από περίπου ένα μήνα στη Βουλιαγμένη με τον Πάνο Καμμένο.
   
Στο Σάο Πάολο βρίσκεται τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βραζιλία και την Αργεντινή από τις 15 έως τις 27 Δεκεμβρίου. Σήμερα, Δευτέρα, πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Εργαζομένων, καθώς και με τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων.
   
Την πλήρη εξομοίωση από 1η Ιανουαρίου 2013 των αποδοχών περίπου 120.000 εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βάσει της εγκυκλίου, οι περικοπές των αμοιβών κυμαίνονται στο 25%, ενώ η οροφή βρίσκεται στα 2.200 ευρώ μεικτά για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 35 χρόνια υπηρεσίας.

Κόσμος

Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν έκανε η εγκυμονούσα Κέιτ Μίντλετον, η οποία βρέθηκε στην τελετή της απονομής του βραβείου της αθλητικής προσωπικότητας της χρονιάς στον ποδηλάτη Μπράντλεϊ Ουίκινς. Η δούκισσα του Κέμπριτζ που φορούσε ένα μακρύ πράσινο φόρεμα, ήταν αυτή που παρέδωσε το τρόπαιο στον 32χρονο χρυσό ολυμπιονίκη και νικητή του Γύρου της Γαλλίας.Η εμφάνιση-έκπληξη της Κέιτ έγινε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες, σύμφωνα με φήμες, θα περάσει στο πατρικό της σπίτι με τους γονείς της και όχι με την βασιλική οικογένεια.
   
Τουλάχιστον 10 μικρά κορίτσια, ηλικίας εννιά έως έντεκα ετών, σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν όταν εξερράγη νάρκη στο ανατολικό Αφγανιστάν. Τα κορίτσια μάζευαν καυσόξυλα, όταν ένα από αυτά χτύπησε κατά λάθος τη νάρκη με ένα τσεκούρι.
   
Μεγάλος νικητής στις εκλογές της Ιαπωνίας αναδείχθηκε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LPD, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία μετά από τρία χρόνια, με στόχο να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση και να αντισταθούν διπλωματικά στην ακμάζουσα Κίνα. «Κερδίσαμε περισσότερες έδρες από αυτές που περιμέναμε. Έχουμε πολύ μεγάλες ευθύνες» είπε ο ηγέτης του LPD, Σίνζο Άμπε.
   
Κοντά στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στο Κονέκτικατ βρέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μίλησε σε μία συγκινητική επιμνημόνηση δέηση για τους 26 νεκρούς που άφησε πίσω του πριν αυτοκτονήσει ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα. Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι η χώρα δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τα παιδιά της και υποσχέθηκε τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει μία προσπάθεια για να μειωθεί η βία στις ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να το ανεχόμαστε πια αυτό. Οι τραγωδίες αυτές πρέπει να σταματήσουν. Και για να τις τελειώσουμε, πρέπει να αλλάξουμε» δήλωσε.
   
Συριακά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Κυριακή τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άτομα σύμφωνα με πληροφορίες από αντικαθεστωτικές πηγές στην πρωτεύουσα της χώρας. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς εντός της Συρίας ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατευτεί ο παλαιστινιακός λαός στη Συρία.

Οικονομία

Οι Ευρωπαίοι πρέπει «να εργασθούν σκληρότερα», εάν θέλουν να διαφυλάξουν τα κοινωνικά τους κεκτημένα, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στους Financial Times.
   
Μεγάλη αύξηση των ληξιπρόθεσμων και ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο σημειώθηκε το 2011, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ η αυξητική τάση συνεχίστηκε και εφέτος λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.
   
Αρχίζει τις επόμενες ημέρες κι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, η αξιολόγηση 188 επενδυτικών προτάσεων στους τομείς των υδατοκαλλιεργειών και της μεταποίησης & εμπορίας αλιευτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (ΕΠΑΛ), στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών έχουν υποβληθεί 120 αιτήματα για τη χρηματοδότηση σχεδίων ύψους 79,825 εκατ. ευρώ και στον κλάδο μεταποίησης & εμπορίας αλιευτικών προϊόντων 68 αιτήματα, ύψους 59,67 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

Η ήττα και μάλιστα με το βαρύ 3-0 από τη Βέροια φυσικά και δεν είναι ένα αποτέλεσμα που μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί στον Παναθηναϊκό. Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστεί ότι φέτος οι «πράσινοι» έχουν ηττηθεί και από τους τρεις νεοφώτιστους της Σούπερ Λίγκα, τότε εύκολα είναι κατανοητό ότι δεν πρόκειται ούτε για διαφορά μπάτζετ, ούτε ποιότητας παικτών. Αυτή είναι και η αιτία που ο Γιάννης Αλαφούζος φέρεται να είναι έξαλλος με τους παίκτες, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν από πολύ μικρή μερίδα φιλάθλων κατά την άφιξη της ομάδας στο αεροδρόμιο. Εξελίξεις με Πετρόπουλο...
   
Τριπλέτα κορυφής έχουμε από το βράδυ της Κυριακής στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς η Παρί Σεν Ζερμέν επικράτησε στο μεγάλο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής με 1-0 της Λιόν και την «έπιασε» στους 35 βαθμούς, όσους έχει και η Μαρσέιγ.
   
Αποδίδοντας κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο, η Γιουβέντους επικράτησε άνετα της Αταλάντα με 3-0 και παρέμεινε στην κορυφή του καμπιονάτο, μετά από 17 αγωνιστικές. Πολύ εύκολα όπως δείχνει και το τελικό σκορ, η Φιορεντίνα επικράτησε της Σιένα, σε αναμέτρηση για την 17η αγωνιστική του Campionato. Με αυτή τη νίκη οι Βιόλα έφτασαν τους 32 βαθμούς και παραμένουν στην κούρσα των θέσεων που οδηγούν στο Champions League. Αντίθετα η Σιένα παραμένει ουραγός με 11 βαθμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: