20 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με «πρώτη - δευτέρα» κινούνται οι οδηγοί ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας, απο νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Τα κυκλοφοριακά προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα ΙΧ τους, καθώς τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ και Προαστιακός) θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για 24 ώρες. Κανονικά κινούνται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
   
Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Πέμπτης στην υπό κατάληψη βίλα Αμαλίας (Αχαρνών και Χέυδεν) και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει προσαγωγές. Η αστυνομική επιχείρηση γίνεται παρουσία εισαγγελέα και με την επίκληση καταγγελιών για διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι κλειστή η οδός Χέυδεν.
   
«Γιατί τον πατάτε αφού τον έχετε συλλάβει;» ρώτησε ένας 40χρονος τους αστυνομικούς που είχαν περάσει χειροπέδες σε έναν μετανάστη στον Κολωνό. Αυτή η ερώτηση ήταν αρκετή για να συλληφθεί ο 40χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΔ και πατέρας ενός παιδιού δύο ετών, ο οποίος βρέθηκε να κατηγορείται και για συνέργεια σε ληστεία.
   
Την εκτίμηση ότι «αναβαθμίζεται και αναβαπτίζεται ένας διάλογος που ξεπερνά τα ζητήματα της επικαιρότητας και αγγίζει θέματα αρχών και αξιών» μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κοινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στην επιστροφή του ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα, όσο και στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στη χώρα.
   
Μέτωπο για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που σήμερα εκπροσωπείται από τη βουλευτή Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου, συγκροτούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σχετική διαβεβαίωση φέρεται ότι παρείχε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM), Μπενζαμέν Αμπτάν, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη το Μέγαρο Μαξίμου. Το ζήτημα απασχόλησε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Κόσμος

Οι Λατινοαμερικάνοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 148 χώρες το 2011. Οι κάτοικοι του Παναμά και της Παραγουάης βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Σιγκαπούρης, της Αρμενίας και του Ιράκ που βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων. Στην 38η θέση των λιγότερο ευτυχισμένων λαών βρίσκονται οι Έλληνες.
  
 Κατηγορίες εναντίον τριών Ελβετών τραπεζιτών απήγγειλε το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, καθώς-όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση-συνωμότησαν με Αμερικανούς πελάτες προκειμένου να αποκρύψουν περισσότερα από 420 εκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων της χώρας. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές δεν έχουν προβεί μέχρι τώρα στη σύλληψη των τριών κατηγορουμένων.
   
Ο επικεφαλής Γραφείου Διπλωματικής Ασφάλειας παραιτήθηκε και τρεις ακόμη αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, μετά την επίσημη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου. Το πόρισμα της έρευνας «δείχνει» κενά στην ασφάλεια του προξενείου, που είχε ως αποτέλεσμα στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου να σκοτωθεί ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και ακόμη τρία μέλη του διπλωματικού προσωπικού.
   
Εργασία φοιτητών της σχολής Τρισδιάστατης Κινηματογραφίας NAD του Μόντρεαλ αποτελεί τελικά το βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου, μέσω του YouTube, και δείχνει έναν χρυσαετό να αρπάζει ένα παιδάκι. Τα γενικά πλάνα από το πάρκο είναι αληθινά, αλλά η πραγματικότητα σταματά κάπου εκεί. Τόσο ο χρυσαετός όσο και το παιδάκι είναι προϊόντα 3D animation και ενσωματώθηκαν εκ των υστέρων στην ταινία.
   
Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ οδηγήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο στα νότια του Καΐρου προκειμένου να υποβληθεί σε αξονική στον εγκέφαλο, μερικές ημέρες μετά τον τραυματισμό του στο λουτρό των φυλακών, ανακοίνωσαν οι Αρχές ασφαλείας.

Οικονομία

Η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, η εντεινόμενη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, η πολιτική αστάθεια και τα σενάρια εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα παρέτειναν ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών και επηρέασαν καθοριστικά τα λειτουργικές επιδόσεις της Eurobank το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση των εσόδων και οι αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις να οδηγήσουν σε ζημιές 223 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012, τις οποίες περιόρισε η συνεχιζόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Επενδυτές από το εξωτερικό για την αξιοποίηση 28 ακινήτων του Δημοσίου με την μέθοδο της πώλησης και επανεκμίσθωσης (sale & lease back) αναζητεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η έναρξη του διαγωνισμού τοποθετείται τον Φεβρουάριο και η ολοκλήρωσή του στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.
   
Την ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν χρόνια στα δικαστήρια προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του, τόνισε, δε, πως πλέον όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν θα οδηγούνται στη φυλακή.

Αθλητισμός

Στην εύνοια της τύχης ποντάρει ο Ολυμπιακός προκειμένου να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν αντίπαλο στα μέτρα του μετά την κλήρωση για την «φάση των 32» στο Europa League, η οποία θα διεξαχθεί στην Νιόν της Ελβετίας. Οι «ερυθρόλευκοι» ευελπιστούν σε μία βατή κλήρωση, προκειμένου να βρεθούν στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και με δεδομένο ότι θα μπουν στην κληρωτίδα ως «ισχυροί», δεν αποκλείεται η αντίπαλος που θα προκύψει να είναι «στα μέτρα τους».
   
Με γκολ του Παναγιώτη Κονέ στο 91' η Μπολόνια πήρε τη νίκη πρόκριση με 2-1 στην έδρα της Νάπολι, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ιταλίας. Ο Έλληνας μέσος σημείωσε γκολ για δεύτερο διαδοχικό ματς απέναντι στη Νάπολι, μετά από αυτό του περασμένου Σαββάτου για το πρωτάθλημα. Στην προημιτελική φάση του Κόπα Ιταλία προκρίθηκε η Λάτσιο, που επικράτησε στα πέναλτι με 4-1 της Σιένα στο Ολίμπικο. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 στην κανονική διάρκεια, με τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων.Ένα γκολ του Μπόρχα Βαλέρο, στο 36ο λεπτό, χάρισε στη Φιορεντίνα την πρόκριση, καθώς επέτρεψε στην ομάδα της Τοσκάνης να επικρατήσει της Ουντινέζε με 1-0 στο «Φρίουλι».
   
Με χατ τρικ του Γκέτσε η Μπορούσια Ντόρτμουντ συνέτριψε με 5-1 το Ανόβερο και πήρε εύκολα την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Γερμανίας. Πέρασαν στους «8» και οι Βόλφσμπουργκ, Στουτγάρδη και η Μπόχουμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: