04 Δεκεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπό, ο οποίος επισκέφθηκε 11 κέντρα κράτησης. Ο Φρανσουά Κρεπό καταλόγισε ευθύνες και στην ΕΕ, για το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται να μεταβαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ βρήκε απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης, θεωρώντας απάνθρωπη τη στέρηση ελευθερίας για ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα.
   
Στην κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου έχει προχωρήσει από το πρωί η Ομοσπονδία των εργαζομένων αντιδρώντας στο ενδεχόμενο να απολυθούν από το Ίδρυμα οι 500 εργαζόμενοι που το 2010 επέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα και τελικά με το Ν. 3899/2010 τοποθετήθηκαν στον ασφαλιστικό φορέα.
   
Σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει και στο Μέγαρο Μαξίμου η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να ιδρύσει τη ΡΙΚΣΣΥ και η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό διότι με το ΠΑΣΟΚ να αριθμεί πλέον 25 βουλευτές, αρχίζουν να διαγράφονται ισορροπίες θρίλερ στη Βουλή. Αν και η κυβέρνηση στηρίζεται θεωρητικά στους 167 βουλευτές της τρικομματικής συμμαχίας, πρακτικά οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν αποφασιστικά στη Βουλή το Μνημόνιο ΙΙΙ είναι πλέον 150.
   
Τη συνέχιση των καταλήψεων δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων έως και την Πέμπτη αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, η έμφαση θα δοθεί στις καταλήψεις των γραφείων Προσωπικού προκειμένου να μην αποσταλούν διαπιστωτικές πράξεις για διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Για την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει διαδοχικές στάσεις εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στους δήμους, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πορεία των εργαζομένων προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
   
Από την αρχή ξαναγράφεται το φορολογικό νομοσχέδιο με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα αρχικά σχέδια του οικονομικού επιτελείου. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συγκαλεί εκτάκτως σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία και τους καθ' ύλην αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να καταρτισθεί ένα φορολογικό σχέδιο με «μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά», όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του.

Κόσμος

 Την παραίτησή της αναγκάστηκε να υποβάλλει μία αεροσυνοδός της εταιρείας Cathay Pacific, όταν «ομολόγησε» στο Facebook ότι ήθελε να πετάξει καφέ στο πρόσωπό της μικρότερης κόρης του ανατραπέντος πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα, η οποία ταξίδευε στα τέλη Νοεμβρίου για το Χονγκ Κονγκ.
    
Μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ που «συνέλεγε πληροφορίες» στον ιρανικό ενάεριο χώρο υποστηρίζει ότι «σταμάτησε» η Τεχεράνη. Όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Fars, πρόκειται για αεροσκάφος τύπου ScanEagle.

Την έγκρισή τους αναμένεται να δώσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στο αίτημα της Τουρκίας για ανάπτυξη συστημάτων Patriot στη μεθόριό της με τη Συρία για ενίσχυση της αεράμυνάς της. Οι χώρες που αναμένονται να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα συστήματα είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία - οι δύο τελευταίες μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν την απόφαση από τα κοινοβούλιά τους. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες το θέμα της Συρίας με φόντο τις «αντεγκλήσεις» Ουάσινγκτον και Δαμασκού για το ενδεχόμενο χρήσης του συριακού χημικού οπλοστασίου στον εμφύλιο.
   
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να ανοίξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Πάγια θέση του Ισραήλ είναι να μην επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, εκτίμηση που είναι αρκετά διαδεδομένη. Η Γενική Συνέλευση εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στη σχεδιάζομενη συνδιάσκεψη του Ελσίνκι για τα πυρηνικά στη Μέση Ανατολή, η οποία όμως έχει ακυρωθεί.
   
Ο τυφώνας Μπόφα, ο ισχυρότερος που έχει χτυπήσει φέτος τις Φιλιππίνες, έχει εξαπολύσει όλη του τη δύναμη στο νότιο τμήμα της χώρας, προκαλώντας πλημμύρες και διακοπές ρεύματος και απομακρύνοντας περίπου 41.000 κατοίκους από τα σπίτια τους στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Μέχρι στιγμής, ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του.

Οικονομία

Ο τρόπος καταβολής του εφάπαξ στους ασφαλισμένους του Δημοσίου θα απασχολήσει σήμερα Τρίτη τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας.
   
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό το πρίσμα των επιπτώσεων του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων αναμένεται να εξετασθεί την Πέμπτη σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Αφού υπάρξει η σχετική διαβούλευση, την Πέμπτη και την Παρασκευή οι τράπεζες θα συγκαλέσουν έκτακτα Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή μη στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
   
Πλήθος στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αλλά και έμπειρα στελέχη προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κανονικά έληγε σήμερα, αλλά λόγω τους αυξημένους ενδιαφέροντος παρατάθηκε για τη προσεχή Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Αθλητισμός

Τα τέρματα του Έμπερτ στο 2' και του Γκονζάλες στο 12', ήταν αρκετά για τη Βαγιαδολίδ ώστε να φύγει με τη νίκη από την έδρα της Σεβίλλης της οποίας επικράτησε με 2-1 (μείωσαν με αυτογκόλ του Μανούτσο στο 50' οι γηπεδούχοι), στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Primera Division.
   
Άνετη νίκη πέτυχε η Νιούκαστλ με 3-0 επί της Γουϊγκαν, βελτιώνοντας αισθητά τη βαθμολογική της θέση. Η αποβολή του Φιγκερόα στο 12' έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των "ανθρακωρύχων" που έφτασαν στη νίκη με δύο γκολ του Ντεμπά Μπα (13' πεν., 21') και ένα του Μπιγκιριμανά (71'). Με το ματς αυτό ολοκληρώθηκε η 15η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ.
   
Ο Έβαλντ Λίνεν τόνισε ότι η νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν πολύ σημαντική για την ΑΕΚ αφού πλησίασε τις άλλες ομάδες που βρίσκονται στην ουρά της βαθμολογίας, ενώ αναφέρθηκε και στο επεισόδιο με τον Κατίδη, τονίζοντας ότι δεν του άρεσε η συμπεριφορά του. Από την πλευρά του, ο τεχνικός του ΠΑΣ, Γιάννης Χριστόπουλος είπε ότι αυτή ήταν η χειρότερη εμφάνιση της ομάδας του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: