16 Δεκεμβρίου, 2012

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ 401 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Σε έναν χώρο πολιτισμού στο κέντρο τη Αθήνας αποφάσισε να μετατρέψει η Εκκλησία της Ελλάδος τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια του παλαιού 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, επί της οδού Δεινοκράτους, στο Κολωνάκι. Η αξιοποίηση του οικοπέδου όπου βρίσκονται τα διατηρητέα κτίρια είχε αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής και της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας που σχεδίασε την ανέγερση ξενοδοχείου.  

Τελικά, η Εκκλησία της Ελλάδος μπροστά στις αντιδράσεις και τις σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας αποφάσισε την συνολική αναβάθμιση του χώρου με την ανακαίνιση των πιο σημαντικών αρχιτεκτονικά κτηρίων του τα οποία αναμένεται να στεγάσουν ένα σύγχρονο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης καθώς και τη Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Συνόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά επτά κτίρια έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία και διατηρητέα από τα υπουργεία Άμυνας και Περιβάλλοντος.

Χθες εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η μελέτη που υπέβαλε η Εκκλησία της Ελλάδος για την επισκευή, ενίσχυση, διαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης των τριών κτιρίων. Τα τρία κτίρια στα οποία στεγάζονταν κλινικές του νοσοκομείου βρίσκονται επί της οδού Ιατρίδου και επί της οδού Σουηδίας. Σήμερα παραμένουν κλειστά και διατηρούνται σε κακή κατάσταση. Η Εκκλησία της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Η ανάπτυξη του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείο Αθηνών ξεκίνησε με την ανέγερση των πρώτων κτηρίων το 1877 και συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τέταρτο του 20 αιώνα. Στις εγκαταστάσεις του νοσηλεύτηκαν χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες των Βαλκανικών πολέμων, του Μακεδονικού μετώπου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Ελληνοϊταλικού και Ελληνογερμανικού πολέμου και των επιχειρήσεων του 1944-1949.

Από το 1971 πέρασε στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέχρι το 2005 τα κτίρια του φιλοξένησαν δύο σχολές Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και ένα ναό. Σήμερα, σε δύο από τα κτίρια του παλαιού νοσοκομείου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί η Ναοδομία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: