19 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για την εφαρμογή του σχεδίου για τη διαθεσιμότητα. Σήμερα, Δευτέρα, λήγει η πενθήμερη προθεσμία που είχαν οι διευθύνσεις προσωπικού για να αποστείλουν τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύει ότι οι κατάλογοι των 2.000 υπαλλήλων έχουν ήδη καταρτιστεί και απομένει η διασταύρωση στοιχείων, την ώρα που οι δήμοι αρνούνται να στείλουν τις λίστες και η ΠΟΕ - ΟΤΑ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της με γενικό μπλακ άουτ και καταλήψεις στις δημοτικές υπηρεσίες.
   
Με επιπλέον φόρους θα επιβαρύνονται οι δημότες σε περίπτωση κακοδιαχείρισης των δήμων, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και βάσει των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης κατά 10% στους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους του δήμου και εφόσον δεν συμμορφωθεί μετά τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου εντός εξαμήνου, τότε θα υπάγεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Εκεί υπάρχει ενδεχόμενο να απαιτηθεί επιβολή επιπλέον τοπικών φόρων και τελών, ενώ προβλέπεται και αύξηση σε ήδη υφιστάμενους.
   
Αυτόματες περικοπές πιστώσεων σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, σε περίπτωση υπέρβασης των προβλεπόμενων δαπανών τους, προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοίμασε η κυβέρνηση προσπαθώντας να κλείσει τις εκκρεμότητες ενόψει του κρίσιμου Eurogroup την Τρίτη.
   
Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων της αστυνομίας έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, όπου κατέληξε αντιφασιστική πορεία, με αφορμή εγκαίνια γραφείου της Χρυσής Αυγής. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία αρκετών βουλευτών της Χρυσής Αυγής και πολλών μελών της που έφθασαν στην πόλη από άλλες περιοχές, ενώ η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα. Την ώρα της εκδήλωσης αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν αντιφασιστική πορεία, που κατέληξε στον Αγιο Δημήτριο, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με δυνάμεις των ΜΑΤ. Σε δύο συλλήψεις και 22 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία.
   
Λογική «καρότου και μαστιγίου» χρησιμοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο να παραλάβει τις λίστες της διαθεσιμότητας, καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Από το υπουργείο σημειώνεται ότι ακόμη κι αν οι λίστες δεν αποσταλούν κανείς δεν εξαιρείται από τη διαδικασία, αφήνεται να εννοηθεί ότι αν δεν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό η τρόικα θα επιβάλει κάποιο χειρότερο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται πειθαρχικές ποινές για τις αρμόδιες υπηρεσίες της διοίκησης που δεν θα στείλουν τους καταλόγους, ενώ καταγράφονται οι υπηρεσίες που θα δεχθούν τους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν. Ποιους αφορά η διαθεσιμότητα, ποιοι εξαιρούνται· σε αργία οι πειθαρχικά υπόλογοι υπάλληλοι.

Κόσμος

Τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων προκάλεσε με δήλωσή του από το Κάιρο ο Μάριο Μόντι. ««Δεν μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον. Όποιος αναλάβει την κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς» είπε. Για εκβιασμό έκανε λόγο ο επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ενώ για κακόγουστη δήλωση μίλησε ο γραμματέας του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» Νίκι Βέντολα.
   
Η Ολλανδία και η Γερμανία ενδέχεται να στείλουν πυραύλους Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο ώστε να ενισχυθούν τα σύνορα της -συμμαχικής στο ΝΑΤΟ- Τουρκίας ενώπιον του συριακού εμφυλίου, σύμφωνα με δηλώσεις της Ολλανδής υπουργού Άμυνας που επικαλείται το ολλανδικό πρακτορείο ANP. Δεν υπάρχει επισήμως κανένα τέτοιο τουρκικό αίτημα στο ΝΑΤΟ, αλλά όπως αναφέρει τουλάχιστον από την πλευρά της η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, η Άγκυρα αναμένεται να το υποβάλει τη Δευτέρα.
 
 Ένας πρωτότυπος αγώνας δρόμου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Όστιν του Τέξας. Δεκάδες γυναίκες φόρεσαν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια τους κι έτρεξαν μία διαδρομή 91 μέτρων, ώστε να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον καρκίνο του μαστού. Ευτυχώς, καμία δεν σκόνταψε...
   
Ενώπιον του κινδύνου να μην αρθεί το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, με τη Βρετανία να κρατά την πιο σκληρή στάση από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο τραπέζι των Βρυξελλών φέρεται να έχει μπει και προσχέδό του χωρίς της Βρετανία. Η ΕΕ πλησιάζει στη Σύνοδο Κορυφής των 22/23 Νοεμβρίου χωρίς να διαφαίνεται άμεσα έδαφος συμβιβασμού μεταξύ της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κυβέρνησεων.
   
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Μιανμάρ στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ξεκίνησε από την Γιανγκόν την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία. Ο Μπαράκ Ομπάμα στην εξάωρη επίσκεψη του στη Μιανμάρ, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του αλλά και η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στη χώρα, κράτησε τις ισορροπίες επισκεπτόμενος τον πρόεδρο Θέιν Σέιν και την αρχηγό της αντιπολίτευσης Ανγκ Σουου Κι.

Οικονομία

«Τελειώσαμε όλες τις εκκρεμότητες πια. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την Τρίτη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, αργά το βράδυ της Κυριακής εξερχόμενoς από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση εν όψει του κρίσιμου Eurogroup. Όπως είπε ο υπουργός, ολοκληρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τον δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου, ενώ σήμερα, Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η δεύτερη Πράξη, με την οποία ρυθμίζονται λεπτομέρειες με μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ενδέχεται να ενταχθεί και η ρύθμιση για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής.
   
Την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων θα παρουσιασθεί σήμερα το απόγευμα σε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει προχωρήσει στη σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα ρυθμίζουν τα δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά, προσώπων με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο ύψος.

Μεγάλο χτύπημα από την οικονομική κρίση έχει δεχθεί η αγορά ακινήτων στη χώρα μας, καθώς τα στοιχεία μεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι οι τιμές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ειδικότερα, οι τιμές στα παλαιά διαμερίσματα έχουν μειωθεί έως και 40% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα νεόδμητα -δηλαδή όσα κατασκευάστηκαν την τελευταία επταετία- οι τιμές είναι κατά 30% χαμηλότερες.

Αθλητισμός

Με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη νίκη και την πολύ καλή εμφάνιση απέναντι στον ΠΑΟΚ ο Παναθηναϊκός έχει στρέψει το βλέμμα του τόσο στη Μάριμπορ (για το Europa League) όσο και στην επόμενη αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα (με τον Πλατανιά). Τόσο η βαθμολογική θέση των «πρασίνων» (6η), όσο και οι συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς κάτι που γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Χουάν Ραμόν Ρότσα.
   
Με τέρμα του Τουράν στο 61ο λεπτό, η Ατλέτικο Μαδρίτης επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Γρανάδα σε αγώνα της 12ης ημέρας για την Primera Division και μείωσε εκ νέου τη διαφορά στους τρεις βαθμούς, από την πρωτοπόρο Μπαρτελόνα. Η Χετάφε πήρε νέα βαθιά βαθμολογική ανάσα με το 2-1 επί της Βαγιαδολίδ, ενώ η Μαγιόρκα άφησε βαθμούς στο Βίγκο με αντίπαλο τη Θέλτα. Η Λα Κορούνια ηττήθηκε με 2-0 στο «Ριαθόρ» από τη Λεβάντε!
   
Στην κορυφή της βαθμολογίας του γαλλικού πρωταθλήματος βρίσκεται η Λιόν! Οι «λίονέ» ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ρεμς στο «Ζερλάν» επικρατώντας 3-0 με αυτογκόλ του Ουέμπερ στο 45' και τέρματα του Γκομί (73'), Λισάντρο Λόπες (90'). Με τέρμα του Γκουφράν στο 52ο λεπτό, η Μπορντό νίκησε 1-0 τη Μαρσέιγ και «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση με 24 βαθμούς, έναν λιγότερο από τη Λιόν. Με γκολ του Ντάριο Τσβίτανιτς από το 60ο λεπτό, η Νις επικράτησε 1-0 της Τουλούζ στην Κυανή Ακτή και απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: