09 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Διάλογο για το μέλλον της ενημέρωσης ανοίγει στην ΕΣΗΕΜ-Θ σήμερα, Παρασκευή και το Σάββατο. Στη διημερίδα με τίτλο «Από την Ιστορία του Τύπου στο Μέλλον της Ενημέρωσης» δημοσιογράφοι, ερευνητές του Τύπου και ακαδημαϊκοί από την Ευρώπη και την Ελλάδα θα αναλύσουν στοιχεία, εφαρμοσμένες μεθόδους και πρακτικές προτάσεις για την προσαρμογή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στο σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και οι καταλυτικές αλλαγές στις διαδρομές της πληροφόρησης προς το κοινό.
   
Η έντονη απογοήτευση των πολιτών, αλλά και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο σύνολο του πολιτικού κόσμου αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Ενδεικτικό είναι ότι το 81% των πολιτών εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, με τον Αλέξη Τσίπρα να πλησιάζει. Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.
   
Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, μετά και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που προαναγγέλλουν νέες καθυστερήσεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κλίμα που δημιουργείται από τις δηλώσεις αυτές, ωστόσο σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς και θα συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος με τους Μπαρόζο και Ρομπάϊ.
   
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την εξασθένηση των ανέμων και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
   
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς και τους επικεφαλής των δύο κυβερνητικών εταίρων, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, είχε διαδοχικές συναντήσεις ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων/EFA, με επικεφαλής τον Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ.

Κόσμος

Τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη σε μονάδα παραγωγής εταιρείας προϊόντων υγείας στο Κεμπέκ. Η έκρηξη, την οποία ακολούθησαν άλλες εκρήξεις, προκάλεσε πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων και από την οποία υψώθηκε πυκνός μαύρος καπνός.
   
Στη λύση του «μονά-ζυγά» καταφεύγει ο δήμος της Νέας Υόρκης για να αντιμετωπίσει τις ουρές στα βενζινάδικα που προκαλούν οι ελλείψεις, μία και πλέον εβδομάδα μετά το χτύπημα της Σάντι. Την πορεία προς την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων έβαλε για λίγο στον «πάγο» η χιονοθύελλα την Πέμπτης, η οποία έριξε επίσης ξανά στο σκοτάδι αριθμό νοικοκυριών και καταστημάτων.
   
Η Νέα Υόρκη και πολλές Βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ επλήγησαν από κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και ψύχος πριν ακόμα συνέλθουν από τα δεινά που προξένησε ο κυκλώνας Σάντι. Ο πρόωρος χειμώνας, με πυκνό χιόνι και θυελλώδεις ανέμους, βύθισε στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις και προκάλεσε συγκοινωνιακό «εφιάλτη» σε ένα σύστημα μεταφορών που δεν έχει συνέλθει ακόμα από το χτύπημα της «Σάντι».
   
Ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator αναχαιτίστηκε τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τον Περσικό Κόλπο από δύο ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία φαίνεται να είχαν την πρόθεση να το καταρρίψουν, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Οι αποκαλύψεις για το πρωτοφανές περιστατικό υπενθυμίζουν ότι το ζήτημα του Ιράν θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα για την νέα τετραετία μέσα στην οποία η Τεχεράνη θα έχει πλέον στα χέρια της πυρηνικά όπλα ή θα είναι αναπόδραστα κοντά στο να τα αποκτήσει–πιθανόν και με αξιόλογη βαλλιστική τεχνολογία.
   
Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αριζόνα καταδίκασε σε επτά φορές ισόβια συν 140 χρόνια τον 24χρονο Τζάρεντ Λι Λάφνερ, τον δράστη της φονικής επίθεσης κατά της πρώην βουλευτίνας Γκαμπριέλ Γκίφορντς στην οποία βρήκαν το θάνατο έξι άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα εννιάχρονο κορίτσι και τραυματίστηκαν άλλοι 13. Τον Λάφνερ, ο οποίος έχει ιστορικό ψυχικών προβλημάτων, βάρυναν 19 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλα αδικήματα.

Οικονομία

 Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να αποφασίσει η Eυρωζώνη την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι ΔΝΤ και Eurogroup θα έλθουν σε συμφωνία στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Εάν τελικά οι αποφάσεις ληφθούν πριν από τις 20 Νοεμβρίου, τότε στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν πως η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί ανάμεσα στις 26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου.
   
Σύσκεψη για την υλοποίηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, το πρωί με θέμα τις μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών, αλλά και τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταξιούχων.
   
Κλίμα έντασης επικράτησε στην πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2013, στον απόηχο της επεισοδιακής ψήφισης του μνημονίου ΙΙΙ. Η Αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση για προϋπολογισμό «εθνοκτόνο», «που κανείς οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι θα βγει» και για «συνειδητά ψέματα» και «εμπορία του φόβου της χρεοκοπίας». Οι αναφορές στα όσα συνέβησαν στην συζήτηση του νέου μνημονίου φυσικά δεν έλειψαν, ούτε όμως και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες. Για «πολιτικό στριπ-τιζ της Χρυσής Αυγής» μίλησε το ΚΚΕ μετά από την τοποθέτηση του εισηγητή της κατά της φορολογίας των εφοπλιστών.

Αθλητισμός

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ήττα από τη Λάτσιο, ότι οι ήττες βοηθούν τους νέους παίκτες να μάθουν, ενώ προσέθεσε ότι ο Παναθηναϊκός αναπτύσσεται σαν ομάδα, αλλά σε κάθε ματς «χάνει» και από έναν παίκτη. Τέλος για το λάθος του Χουχούμη από το οποίο προήλθε το δεύτερο τέρμα της Λάτσιο τόνισε: «Για να μεγαλώσεις πρέπει να κάνεις και λάθη. Πρέπει να προστατεύουμε τους νέους παίκτες κει βεβαίως δεν πρέπει να... σκοτώσουμε έναν παίκτη που τώρα ξεκινά και έχει μεγάλη ποιότητα».
   
Η Τότεναμ επικράτησε με 3-1 της Μάριμπορ στον όμιλο του Παναθηναϊκού και μαζί με την Λάτσιο πήραν προβάδισμα για την πρόκριση, την οποία εξασφάλισε η Ρούμπιν Καζάν. Η ρωσική ομάδα επικράτησε 1-0 (16' Ντιάντιουν) της Νέφτσι Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, η Ανζι Μαχατσκάλα νίκησε 1-0 (+45' Τραορέ) τη Λίβερπουλ στη Μόσχα. Η Ατλέτικο Μαδρίτης ηττήθηκε εκτός έδρας από την Ακαντέμικα με 2-0. Η ΑΕ Λεμεσού γνώρισε την ήττα στην Κωνσταντινούπολη με 2-0 από την Φενέρμπαχτσε.
   
Ακόμα μια τραγική εμφάνιση από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ηττήθηκε με 3-0 από τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο» στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής στη φάση των ομίλων του Europa League. Οι Πράσινοι απλώς... κοιτούσαν και δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ούτε μια οργανωμένη επίθεση στη διάρκεια του ματς, ενώ η Λάτσιο έφτασε στη νίκη χάρη σε δύο τέρματα του Κόζακ και ένα του Φλοκάρι. Στην τελευταία θέση της βαθμολογίας παρέμεινε ο Παναθηναϊκός με 2 βαθμούς, στους 8 έφτασε η Λάτσιο και στους 6 η Τότεναμ που κέρδισε 3-1 τη Μάριμπορ που έμεινε στους 4β.



Δεν υπάρχουν σχόλια: