29 Νοεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το πρωί της Πέμπτης η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Της συζήτησης θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.
    
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε αποθήκη ανακύκλωσης πλαστικών υλικών στου Ρέντη. Η πυρκαγιά δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστών, λόγω των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονταν μέσα στην αποθήκη, ενώ επεκτάθηκε και σε παρακείμενη μάντρα οικοδομικών υλικών, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.
  
 Την ώρα που το νέο φορολογικό σύστημα λαμβάνει την τελική του μορφή, οι αντιδράσεις για την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά κλιμακώνονται. Μετά την έντονη διαμαρτυρία των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη ρύθμιση. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «ηρώδειο λογική», ενώ στελέχη της ΔΗΜΑΡ προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών παραμένει αμετακίντο. Μάλιστα, ο εμπνευστής της ρύθμισης Π.Τσακλόγλου είπε ότι μέχρι σήμερα από τις φοροαπαλλαγές για τα παιδιά ωφελούνταν εκείνοι που δεν είχαν και τόση ανάγκη.
   
Μικροπροβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών ανέμων που κατά τόπους φθάνουν τα 8 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Απαγορεύτηκε ο απόπλους των υδροπτέρυγων για Αίγινα, Πόρο, Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες και Πόρτο Χέλι, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια με πλοία ανοιχτού τύπου στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη. Το πλοίο «Ταξιάρχης» παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Λήμνου. Το πρωί δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια στις γραμμές Στύρα-Αγ.Μαρίνα, Κυλλήνη-Ζάκυνθο, Πρίνου-Καβάλα και Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη.
   
Το σύστημα της «διττής εκπαίδευσης» (dual system), σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικές εκπαίδευσης θα έχει τη μορφή εργασιακής εμπειρίας και θα διεξάγεται υπό τη μορφή εργασίας όχι στα σχολεία αλλά στις επιχειρήσεις επιχειρούν να εισάγουν οι Γερμανοί από το 2014. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι θα μελετήσει μεν το προτεινόμενο σύστημα, αλλά θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Κόσμος

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στην Χίλα στο νότιο Ιράκ, πόλη με κυρίως σιιτικό πληθυσμό, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 16 νεκρούς.
   
Ούτε ένας φόνος, ούτε ένα μαχαίρωμα και ούτε ένα βίαιο έγκλημα δεν σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, όπως κατέληξαν οι αστυνομικοί της μεγαλούπολης μιλώντας για ένα πρωτοφανώς ήρεμο 24ωρο στην πρόσφατη ιστορία της πόλης. Η γενικότερη μείωση ορισμένων δεικτών εγκληματικότητας στην πόλη το 2012 αποδίδεται στην «επιθετικά προληπτική» πολιτική της αστυνομίας, και ιδιαίτερα στην αμφιλεγόμενη τακτική της να σταματά και να κάνει σωματική έρευνα για όπλα στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
   
Μία χώρα στην οποία η, απαραίτητη για την κατάρτιση ενός βιώσιμου Συντάγματος, συναίνεση κρέμεται από μία κλωστή αναμένεται να καλέσει σε ενότητα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι στο διάγγελμά του την Πέμπτη, στον απόηχο των διαδηλώσεων και των εκκλήσεων από υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους για νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες εναντίον του εμπρηστικού διατάγματός του. Την ίδια στιγμή, η συντακτική Εθνοσυνέλευση, στην οποία κυριαρχεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, καλείται να αποφασίσει επί του προσχεδίου του Συντάγματος, το οποίο -ευρισκόμενο στο κέντρο της διαμάχης- ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης.
   
Με σκληρό τρόπο απάντησε η αστυνομία της Μιανμάρ στην επιμονή διαδηλωτών να παραμείνουν σε ορυχείο χαλκού, στην επέκταση του οποίου αντιτίθενται, τραυματίζοντας δεκάδες κατά τη διάλυση της. Η κατασκήνωση των διαδηλωτών στο ορυχείο έπιασε φωτιά για ανεξήγητο μέχρι στιγμής λόγο κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης. Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ανγκ Σουου Κίι θα πήγαινε την Πέμπτη στη διαμαρτυρία για να ακούσει τις θέσεις των κατοίκων, που διαμαρτύρονται ότι για να επεκταθεί το ορυχείο -το οποίο διαχειρίζεται κοινοπραξία μίας εγχώριας και μίας κινεζικής εταιρείας- τους αφαιρείται η γη.
  
 Έκρυθμο το κλίμα στην Αίγυπτο με μπαράζ διαδηλώσεων ενάντια στο αμφιλεγόμενο διάταγμα του Μοχάμεντ Μόρσι που τον θέτει στο απυρόβλητο των νόμων. Οι αντιδράσεις κορυφώνονται με τους δικαστικούς να κατέρχονται σε απεργία απαιτώντας την ανάκληση του διατάγματος, ενόσω η αντιπολίτευση απορρίπτει κινήσεις για να ολοκληρωθεί άρων-άρων το σχέδιο του νέου Συντάγματος. Συγκρούσεις την Τετάρτη στο Κάιρο μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και αντιπάλων του Αιγύπτιου προέδρου. Διάγγελμα Μόρσι την Πέμπτη. Νέα διαδήλωση για την Παρασκευή προανήγγειλε η αντιπολίτευση. Με κάλεσμα για μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο απαντούν οι ισλαμιστές.

Οικονομία

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αλλά και η ανεργία αναμένεται να καταγράψουν σημαντική αυξητική τάση, επισημαίνεται στην έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης (ΕΜΕ) της Κομισιόν, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόικας για την τελική συμφωνία του μνημονίου.
   
Στα 10,9 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό από τον φόρο εισοδήματος το δεκάμηνο του 2012. Όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη η αύξηση, σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο πέρυσι, είναι 4,4% καθώς το δεκάμηνο του 2011 τα έσοδα από φόρο εισοδήματος είχαν ανέλθει σε 10,5 δισ. ευρώ.
  
 Η άμεση εφαρμογή της τελικής συμφωνίας που θα προκύψει με την τρόικα και η πιστή υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2013 αποτελούν τα εχέγγυα για την επάνοδο της οικονομικής σταθερότητας, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης.

Αθλητισμός

 Σε εξ αναβολής αγώνα για την 10η αγωνιστική του Σαμπιονά η Λιόν πήρε μεγάλη νίκη με 4-1 επι της Μαρσέιγ μέσα στο «Βελοντρόμ». Το σκορ άνοιξε μόλις στο 3' ο Γκομίς με πέναλτι ενώ στο 34' ο ίδιος παίκτης έκανε το 2-0. Στο 48' ο Μαλμπράνκ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0 και στο 74' ο Γκομίς σημείωσε το τρίτο προσωπικό του τέρμα γράφοντας το 4-0. Το μόνο που κατάφεραν οι γηπεδούχοι ήταν να πετύχουν το γκολ της τιμής με τον Ρεμί στο 77΄.
  
 Ισόπαλη 1-1 με την Εβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» αναδείχθηκε η Αρσεναλ, λίγες ημέρες πριν την αναμέτρησή της με τον Ολυμπιακό για την τελευταία αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο, η Τότεναμ «καθάρισε» τη Λίβερπουλ και έφτασε στη νίκη με 2-1.
   
Η Μπάγερν Μονάχου πέρασε και από την έδρα της Φράιμπουργκ με 2-0 και ξέφυγε 10 βαθμούς από τη Λεβερκούζεν μόλις 14 αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν, από την πλευρά της, πέρασε σαν...τρένο από τη Βρέμη διαλύοντας με 4-1 τη Βέρντερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: