12 Νοεμβρίου, 2012

ΑΜΥΝΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: "ΠΑΡΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΠΑΛΙΑΤΖΗ"

Το τραγούδι του αξέχαστου Στράτου Διονυσίου ''Πάρε ό,τι θέλεις παλιατζή'' θυμίζει πρόβλεψη του προϋπολογισμού για την Αμυνα. Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει εμμέσως έσοδα, μεταξύ άλλων, και από  την πώληση - με ηλεκτρονικό σύστημα δημοπρασιών - άχρηστων και ανενεργών υλικών, δηλαδή την παλιατζούρα που υπάρχει στα στρατόπεδα! 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, αυτό  θα γίνει μέσω ένταξης  σχετικών μελετών, όπως και άλλων δράσεων, στο ΕΣΠΑ ή άλλες πηγές χρηματοδότησης από διεθνείς οργανισμούς: Ειδικά δε για την...παλιατζούρα αναφέρει τα εξής: ''Η αναπτυξη και πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιοποίσης ανενεργού-άχρηστου υλικού μέσω διενέργειας ηλεκτρονικών δημοπρασιών-διαγωνισμών''.Το ότι πρόσφατος διαγωνισμός της Πολεμικής Αεροπορίας για πώληση άχρηστων ή λιγότερο άχρηστων παλαιών αεροσκαφών απέβη άκαρπος προφανώς δεν το έμαθαν οι  φωστήρες που συνέταξαν τα ...πομπώδη αυτά σχέδια!

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, έσοδα προβλέπονται και από παραχώρηση και εν συνεχεία αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με μελέτες που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.!Μια΄πολιτική που έχει παρελθόν αλλά μπορει να έχει πολύ καλύτερο μέλλον! Αρκει να μην επικρατήσουν λογικές του στύλ ''αυτό το χρειάζομαι αν γίνει ...Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος'' ή αυτό θα χρειαστεί αν ο εχθρός επιτεθεί με...διαστημόπλοια .....Επίσης  σχεδιάζεται η ένταξη  στο ΕΣΠΑ ή σε άλλες πηγές χρηματοδότησης νεων προγραμμάτων με σκοπό τη μέγιστη δυνατη απορρόφηση σχετικών κονδυλίων καθώς και την επιτάχυνση της απορρόφησης  πιστώσεων για τα υπάρχοντα προγράμματα.

Ακόμα προβλέπεται, κατα το σχέδιο, η επιδίωξη άντλησης του μέγιστου δυνατού οφέλους  από την συμμετοχή  σε διεθνείς Οργανισμούς, οπως ο ''Ευρωπαικός Οργανισμός Αμυνας'' (EDA), για επιστροφή βιομηχανικής εργασίας στην Ελλάδα. Επίσης  αναφέρεται πως θα επιδιωχθεί η συμμετοχή του ελληνικού Υπουργείου Αμυνας σε ευρωπαικά επιχειρησιακά προγράμματα  που αφορούν προστασία περιβάλλοντος, ανανεώσιμες πηγες ενέργειας, διαχείρηση απορριμάτων, ενεργειακή διαχείρηση κτιρίων κλπ.. Οσον αφορά τις περικοπές δαπανών αυτές θα προκύψουν από ''μισθολογικές προσαρμογές'' - ήδη τις μάθαμε από το Μνημόνιο  περιορισμό πιστώσεων για μετακινήσεις προσωπικου (οδοιπορικά), περιστολή λειτουργικών εξόδων και φυσικα μείωση εξοπλισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: