12 Νοεμβρίου, 2012

"OBAMA CALLING"! ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ;


Σε ένα επεισόδιο της αμερικανικής σειράς «Δυτική Πτέρυγα», ο Πρόεδρος έχει μια κρίσιμη σύσκεψη με το επιτελείο του για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι προσπάθειες αντιμετώπισης του AIDS στην Αφρική. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται ούτε στον Λευκό Οίκο, ούτε στους επιστήμονες, ούτε στις φαρμακοβιομηχανίες αλλά στο γεγονός ότι αρκετοί αφρικανικοί πληθυσμοί «δεν ξέρουν να διαβάσουν την ώρα»!

Σήμερα οι Ευρωπαίοι είναι στην ίδια μοίρα. Δεν ξέρουν να διαβάσουν την ώρα. Εδώ και τρία χρόνια στριφογυρίζουν γύρω από τον άξονά τους για το ζήτημα του ελληνικού και ευρύτερα ευρωπαϊκού χρέους χωρίς να δίνουν λύση. Φαίνεται επίσης όμως πως δεν είναι μόνον το AIDS μεταδοτικό αλλά και η οικονομική χρεωκοπία. Για αυτό κάποιος πρέπει να τους θυμίσει «την ώρα» κι αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.To ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ έχει κοστολογηθεί περί το 1 τρις ευρώ για την παγκόσμια οικονομία.

Όμως είναι βέβαιο πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα συμπαρασύρει το σύνολο του ευρωπαϊκού Νότου.Το σενάριο είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Αποτέλεσε μάλιστα αντικείμενο πρόσφατης μελέτης του ομίλου οικονομικών μελετών Prognos για λογαριασμό του γερμανικού think tank «Bertelsmann Stiftung». Η μελέτη προειδοποιεί πως μια «τετραπλή έξοδος» θα σημάνει μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 17 τρισεκατομμύρια ευρώ ως το 2020 και θα βυθίσει ολόκληρο τον πλανήτη σε ύφεση.

Δυστυχώς όμως η Ευρώπη παραμένει εγκλωβισμένη στην ακραία εθνικιστική στρατηγικής της Γερμανίας. Είτε για λόγους που σχετίζονται με τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές, είτε έχουν να κάνουν με τις ευρύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις γερμανικής ηγεμονίας, η Ευρώπη για μια ακόμη φορά εμφανίζεται ανέτοιμη να δώσει βιώσιμη λύση στο ελληνικό χρέος και για αυτό περιορίζεται στο να κερδίζει χρόνο. 

Άλλωστε η Γερμανία ακόμη και σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο δεν έχει τόσα πολλά να χάσει. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη το ενδεχόμενο αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 64 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένη πίστωση και 73 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένη ανάπτυξη, μεταξύ 2013 και 2020 , ποσό όμως που αντιστοιχεί μόλις στο 2,9% του γερμανικού ΑΕΠ.H αμερικανική οικονομία έχει να χάσει πολλά περισσότερα.

Επιπλέον, οι γεωπολιτικές παρενέργειες θα είναι μεγάλες καθώς μετά την «αραβική άνοιξη» και τη συνεχιζόμενη συριακή κρίση στο νότιο τμήμα της Μεσογείου, θα ξεσπάσει μια γενικευμένη πολιτική, κοινωνική και οικονομική αποσταθεροποίηση στο ευρωπαϊκό τμήμα της. Μια τέτοια εξέλιξη θα απομάκρυνε την επίτευξη του στόχου της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για μια «Νέα Μέση Ανατολή». Τέλος, νέοι «παίκτες» θα ενισχύονταν στο «μεγάλο παιχνίδι» της ενέργειας μέσα σε μια Μεσόγειο που θα φλέγεται.Μέσα από αυτό το πρίσμα, το Eurogroup της Δευτέρας δεν μπορεί να σηματοδοτεί άλλη μια παράταση της αβεβαιότητας. Το Eurogroup πρέπει να πάρει ξεκάθαρες και σαφείς αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας.

Αλλιώς η Ελλάδα θα μεταβληθεί με μαθηματική βεβαιότητα στην άκρη της κλωστής που θα ξηλώσει το «πουλόβερ» του δυτικού κόσμου έτσι όπως τον ξέρουμε μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, η Γερμανία φρενάρει συστηματικά την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα. Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το ίδιο έχει πράξει και με ευρωπαϊκές αποφάσεις για το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, κ.α.Είναι σαφές πως η Ευρώπη εξαιτίας της γερμανικής στάσης δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Έχει χάσει την ώρα. Συνεπώς είναι η ώρα ο Πρόεδρος Ομπάμα να σηκώσει το τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: