30 Νοεμβρίου, 2012

ΠΡΑΝΤΕΡ (ΔΝΤ): ΑΔΥΝΑΝΤΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Αδύνατη, υποστηρίζει ότι είναι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, χωρίς μια «βιώσιμη λύση για το χρέος» της Ελλάδας -στην οποία, όπως λέει, εξακολουθεί να επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΔΝΤ, Γιόχαν Πράντερ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», ο κ. Πράντερ ανέφερε πως κατά την άποψή του η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, συμβάλλει μεν σε στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης του ευρώ, αποτελεί όμως μόνον έναν ακόμη συμβιβασμό που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να συνιστά μια λύση.

Στο ερώτημα, αν «βιώσιμη λύση για το χρέος» σημαίνει διαγραφή χρέους με τη συμμετοχή δημόσιων πιστωτών - κατά της οποίας τάσσονται η Γερμανία και η Αυστρία- αναφέρει πως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο «διαγραφή χρέους», γεγονός όμως είναι ότι το ΔΝΤ και οι ηγέτες στην Ευρωζώνη εκπροσωπούν τελείως διαφορετικές απόψεις ως προς τη λύση της κρίσης, που αφορούν κυρίως την ταχύτητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξουν τολμηρότερα βήματα, διότι διαφορετικά, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση για τους εμπλεκόμενους, καθώς υπάρχει μια επιμονή των αγορών και των αναλυτών για την Ελλάδα, που μπορεί να έχει γρήγορα αρνητικές επιπτώσεις, αν το θέμα καθυστερεί για πολύ χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: