30 Νοεμβρίου, 2012

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΙΣΑ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ - ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ


Νέα επιδείνωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων έπειτα από την ομιλία του Σαλί Μπερίσα για την επέτειο των 100 χρόνων από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, η οποία οδήγησε στη ματαίωση της επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη γειτονική χώρα.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα.»

Ουσιαστικά, οι δηλώσεις Μπερίσα , δημιουργούν θέμα εδαφικών διεκδικήσεων της Αλβανίας προς την Ελλάδα, ήρθαν ελάχιστες ώρες προτού ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στα Τίρανα. Για την ιστορία ο Μπερίσα μιλώντας για τα εκατό χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας τόνισε: «τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Τα μαζεύει η Αλβανική κυβέρνηση

Μετά την επίσημη διαμαρτυρία από το ελληνικό υπουργείο η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται πως προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με την εκπρόσωπο του Σαλ'Μπερίσα να δηλώνει στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης: «Η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής»

ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητη και επικίνδυνη η εθνικιστική υστερία

«Η εθνικιστική υστερία φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και των κυβερνήσεων στην περιοχή μας, είναι ανιστόρητη, επικίνδυνη και ρίχνει λάδι στη φωτιά των ακροδεξιών χώρων που εκμεταλλεύονται ανεύθυνα τέτοιες δηλώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επιμείνει στη διασφάλιση ομαλών διακρατικών σχέσεων, που πρέπει να διέπουν όλες τις κυβερνήσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καραδοκούν προκειμένου να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους κάθε εστία αστάθειας, όπως περίτρανα αποδεικνύεται αυτές τις μέρες στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Η κατόπιν εορτής διορθωτική δήλωση της αλβανικής κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν επισκιάζει, αλλά ούτε και απαλύνει εκφράσεις τέτοιου είδους, οι οποίες θρέφουν μεσαιωνικού τύπου σκοταδιστικές αντιλήψεις. Οι δυο γειτονικοί λαοί οφείλουν να στρέψουν την πλάτη τους στη μισαλλοδοξία και να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τη νεοαποικιοκρατία που είναι ο κοινός εχθρός τους».

 KKE:Η ομιλία του Μπερίσα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Αλβανίας

«Η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχετικό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του.Ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά».

Ξαναπροκαλεί ο Μπερίσα – Ζητά ενοποίηση των Αλβανών εντός της Ε.Ε.

Με την έκφραση «οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους» απάντησε ο Σαλί Μπερίσα σε ερώτηση για τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα Τίρανα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συνέχισε τις προκλήσεις για τη «Μεγάλη Αλβανία», υποστηρίζοντας πως πάγια θέση του είναι η ενοποίηση των Αλβανών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Νομίζω ότι αυτός ο σκοπός είναι δίκαιος και γι' αυτόν θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι Αλβανοί. Πρέπει να εργαστούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε για το ευρωπαϊκό αυτό μέλλον... Αυτή είναι η απάντησή μου για τη Μεγάλη Αλβανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ματαίωσε την επίσκεψή του στην αλβανική πρωτεύουσα για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, εξαιτίας των δηλώσεων του κ. Μπερίσα για «...εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: