10 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν στις 11 ενώ στις 13:30 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. Στις 10 η συνάντηση Σαμαρά-Νταβούτογλου.
   
Στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος προσήχθη ο άνδρας που εμφανίστηκε γυμνός κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Τρίτης με αφορμή την άφιξη της Ανγκελα Μέρκελ. Ο άνδρας, που σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε Αμερικανός, αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα.
   
Έντονο ενδιαφέρον του ανακριτή για συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος στις ιδιόχειρες σημειώσεις του, συνδέοντας το με «διακίνηση μεγάλων ποσών», φαίνεται να προκύπτει μετά την απολογία πρώην γενικός διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γιάννη Σμπώκου.
   
Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και τους ενημέρωσαν για το αποτέλεσμα των επαφών του με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. Το επόμενο διήμερο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κόσμος

Υπό κράτηση τέθηκε νεαρός 28χρονος Αμερικανός υπήκοος στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες καθώς είχε φτάσει από την Ιαπωνία με όπλα, χειροβομβίδα καπνού, μάσκα αερίων, κοστούμι βιολογικών κινδύνων, γκλόμπ και ένα τσεκούρι στις αποσκευές του -ενώ ο ιδίος φορούσε αλεξίσφαιρο. Ο Αμερικανός είχε πρόσφατα ξεκινήσει να εργάζεται στην Ιαπωνία και δεν θεωρείται πως συνδέεται με τρομοκρατικά δίκτυα.
   
Η ιταλική κυβέρνηση έπαψε τον δήμαρχο και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ρέτζιο Καλάμπρια, της μεγαλύτερης πόλης της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία, για να μην τεθεί το συμβούλιο υπό τον έλεγχο της Ντραγκέτα, της τοπικής μαφίας. Ο δήμαρχος και οι 30 δημοτικοί σύμβουλοι παύθηκαν έπειτα από απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία διευκρίνισε ότι έλαβε την απόφαση αυτή «όχι επειδή έχει διεισδύσει η μαφία (στο δημοτικό συμβούλιο), αλλά επειδή έχει δεσμούς» με τη μαφία.
   
Μια ασυνήθιστη επισκέπτρια δέχτηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού ο Τζούλιαν Ασάνζ όπου παραμένει για να αποφύγει την έκδοση του στην Σουηδία: η Lady Gaga δείπνησε μαζί του την Δευτέρα, παραμένοντας για ώρα στο κτίριο.
  
 Το πτώμα ενός από τους πιο διαβόητους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό κλάπηκε από αγνώστους λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από τις Αρχές ότι είχε σκοτωθεί μερικές ημέρες νωρίτερα σε συμπλοκή με το στρατό. Νωρίτερα την Τρίτη οι Αρχές ανακοίνωσαν πως τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά ενός κακοποιού ο οποίος είχε βρει τον θάνατο σε ένοπλη σύγκρουση με πεζοναύτες καταδεικνύουν ότι πρόκειται για τον καταζητούμενο αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης «Σέτας», Εριμπέρτο Λασκάνο.
   
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως από τις επαφές του με τους κυβερνητικούς εταίρους κατέστη σαφές πως ο κρατικός προϋπολογισμός (λιτότητας) για το νέο έτος δεν θα ήταν δυνατόν να υπερψηφιστεί και συνεπώς θα ανέκυπτε θέμα απώλειας της κοινοβουλευτικής στήριξης για την κυβέρνηση συνασπισμού. Οι αναλυτές «τοποθετούν» τις κάλπες τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.

Οικονομία

 Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ.Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ.Ραχόι θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη στο Παρίσι στο πλαίσιο της διμερούς γαλλο-ισπανικής συνόδου. Ο Ολάντ θα υποδεχθεί τον Ραχόι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών θα γίνουν στα διάφορα υπουργεία. Οι δύο ηγέτες θα επαναλάβουν «την ισχυρή ομοφωνία της Γαλλίας και της Ισπανίας» σε ευρωπαϊκά ζητήματα, και κυρίως στο σχέδιο εποπτείας των τραπεζών, την κοινή αγροτική πολιτική και τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
   
Σε πανελλαδική απεργία κατέρχονται στις 17 Οκτωβρίου 2012, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιατροί, φαρμακοποιοί και δικαστικοί επιμελητές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν τους κλάδους τους, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών.
   
Πτωτικά κινήθηκαν την Τρίτη οι δείκτες στην Ευρώπη και την Νέα Υόρκη μέσα σε ένα οικονομικά κλίμα που δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει. Ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη υποχώρησε στις 13.475,06 μονάδες έχοντας πτώση 0,80%.

Αθλητισμός

Με τον Νίκο Πασιαλή και τον Δημήτρη Μπουγιουκλή θα πορευτεί ο Αρης στην τεχνική του ηγεσία μέχρι νεωτέρας, όπως ενημέρωσαν τους παίκτες των «κιτρίνων» οι Σταύρος Λαμπριάκος και Αλέκος Κατσιανούνης. Την πρώτη τους προπόνηση μετά τον αγώνα με τον Πλατανιά και την παραίτηση του Μάκη Κατσαβάκη είχαν το απόγευμα της Τρίτης οι ποδοσφαιριστές του Αρη. Η παρουσία του Νίκου Πασιαλή ήταν αναμενόμενη, ενώ μαζί του στο Νέο Ρύσιο βρέθηκε και ο Δημήτρης Μπουγιουκλής.
   
Σε αδιέξοδο οδηγείται η προσπάθεια της ΠΑΕ ΑΕΚ να «κλείσει» τη συμφωνία με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας. Και αυτό γιατί οι προσπάθειες του Ανδρέα Δημητρέλου να φέρει στην Ένωση έναν πολλά υποσχόμενο ξένο προπονητή δεν έπιασαν τόπο. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της «κιτρινόμαυρης» ομάδας φέρεται να αποδέχτηκε το γεγονός ότι ούτε οι πιέσεις του ίδιου του Κονσεϊσάο προς τη διοίκηση της Ολανένσε, δημιούργησαν τις συνθήκες για την αποδέσμευση του Πορτογάλου. Πλέον οι προσπάθειες της ΑΕΚ στρέφονται στις περιπτώσεις Εβαλντ Λίνεν, Γιτζάκ Σουμ, ακόμα και στον Ιταλό Γκαλντερίσι!

Το εξωτερικό αποτελεί πλέον όχι μόνο τρόπο διαφυγής από την... σκληρή ελληνική πραγματικότητα, αλλά και επένδυση καριέρας. Αυτό σκέφτηκε άλλο ένα ελληνόπουλο, ο Δημήτρης Βοσνακίδης, που κατάφερε να πάρει μεταγραφή στην ιταλική Μπάρι. Ο διεθνής με την Εθνική Νέων κεντρικός αμυντικός υπέγραψε για 3,5 χρόνια στον ιταλικό σύλλογο που αγωνίζεται στη Serie B και από το δεύτερο μισό της εφετινής περιόδου (όταν το συμβόλαιό του θα τεθεί σε ισχύ) θα είναι σε θέση να πάρει τις πρώτες του παραστάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια: