08 Οκτωβρίου, 2012

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της αυριανής επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ. Η κα. Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα, γύρω στις 12:00 το μεσημέρι και μετά την άφιξη της θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, δρακόντεια μέτρα έχει προγραμματίσει η Ελληνική Αστυνομία για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περίπου 7.000 αστυνομικοί θα μετατρέψουν σε φρούριο την πρωτεύουσα, ενώ όλη η αστυνομική δύναμη της Αττικής θα είναι σε επιφυλακή. Ιδιαίτερα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αύριο, με αφορμή και την επίσκεψη στην Αθήνα, της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, έχουν εξαγγείλει παναττική 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στη μία  το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά «των νέων βάρβαρων μέτρων και των εκβιασμών ΕΕ, κυβέρνησης και κεφαλαίου» θα πραγματοποιήσει και το
ΠΑΜΕ στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης στην Ομόνοια.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, στις 11 το πρωί και όχι αύριο θα γίνει ο αποκλεισμός του υπουργείου Οικονομικών από τους βενζινοπώλες και τους λοιπούς φορείς της αγοράς καυσίμων. Η αναβολή της κινητοποίησης αποφασίστηκε λόγω των δυσκολιών πρόσβασης που θα υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας με την έκτακτη άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ. Εν αναμονή της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, την Τρίτη στην Αθήνα βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει χαρακτηρίσει θετικό το γεγονός της έλευσης της Α. Μέρκελ στην Αθήνα, την συγκεκριμένη στιγμή που η χώρα δίνει μάχη για την αξιοπιστία της. Η γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της, δήλωσε χθες ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Α.Σαμαρά για το τι πρέπει ακόμα να γίνει, διευκρινίζοντας ότι περιμένει μία "τίμια έκθεση" από την τρόικα και ότι κατόπιν αυτής θα εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στον αντίποδα όλων αυτών, αντιπολίτευση και συνδικάτα ετοιμάζουν θερμότατη υποδοχή στην καγκελάριο, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι η Μέρκελ έρχεται να στηρίξει την "ετοιμόρροπη κυβέρνηση και το εγκληματικό μνημόνιο" και τα συνδικάτα έτοιμα για διαδηλώσεις. Για τον λόγο αυτό, η πρωτεύουσα από αύριο θα θυμίζει "φρούριο", με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Ο κ. Σνάιντερ είπε «Εάν η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να κάψει το χρήμα των φορολογούμενων, πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ», δηλώνει ο υπεύθυνος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τον προϋπολογισμό Κάρστεν Σνάιντερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» που θα κυκλοφορήσει αύριο. Ο κ. Σνάιντερ υποστηρίζει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ κατέστησε την Γερμανία ευάλωτη σε εκβιασμούς, καθώς, όπως λέει, χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα, έκανε την χώρα έναν από τους κύριους δανειστές της Ελλάδας. «Η Γερμανία μπορεί μεν ακόμη να εμποδίσει κάτι, αλλά δεν μπορεί πλέον να επιβάλει τίποτα», τονίζει ο βουλευτής του SPD και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε δικές της προτάσεις για την διευθέτηση της κρίσης, με συνέπεια η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν στο μεταξύ αναλάβει την πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη.

Ο κ. Γκίντο Βεστερβέλε είπε Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την Τρίτη είναι μια ένδειξη "σεβασμού" και "αναγνώρισης", σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς η αντιπολίτευση καλεί την καγκελάριο να δείξει καθαρά την "αλληλεγγύη" της προς τους Έλληνες. Η επίσκεψη της καγκελαρίου είναι μια "πράξη αναγνώρισης για την ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει υποβληθεί σε έντονη πίεση λόγω της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της", δηλώνει ο υπουργός, σε μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της λαϊκής εφημερίδας "Bild". Οι Έλληνες αξίζουν "την ισότητα και το σεβασμό", επιμένει ο Βεστερβέλε.

Ο κ. Μάρτιν Σουλτς είπε "Να μην εμφανιστεί στην Αθήνα σαν τον πλούσιο θείο που τα ξέρει όλα καλύτερα", κάλεσε την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην "Leipziger Volkszeitung". Ζήτησε ακόμη από την κα Μέρκελ να περάσει το μήνυμα ότι οι Γερμανοί είμαστε πολύ αλληλέγγυοι (προς την Ελλάδα), ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περισσότερο διαπραγματευτικό χώρο για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων".

Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: Η επίσκεψη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί θετικό σημάδι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο της τρόικας, ενώ επισήμανε ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει σχεδιαστεί με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ως το 2020. «Η Καγκελάριος δεν θα μιλήσει για το αντικείμενο επί του οποίου αναφέρει η τρόικα. Η τρόικα είναι αυτή που αναφέρει σχετικά με το εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το πρόγραμμα βοήθειας, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό είναι το θέμα. 

Τα υπόλοιπα είναι λίγο φαντασία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος σε σχετική χθεσινή δήλωση βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, απόψε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Δεν υπάρχουν σχόλια: