22 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη οι πρώτες 49 εφορίες που συγχωνεύονται με γειτονικές ΔΟΥ στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποχρεώσεις με προθεσμία στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτόματα η προθεσμία μεταφέρεται για τις 24 Οκτωβρίου, οπότε και θα εξυπηρετηθούν από τη νέα ΔΟΥ στην οποία ενσωματώνεται η προηγούμενη εφορία τους. Η λίστα με τις εφορίες που συγχωνεύονται.
   
Συμβιβαστική λύση στο θέμα της απομάκρυνσης των προϊσταμένων όλων των εφοριών αναζήτησαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις αντιρρήσεις που προέβαλε το ΠΑΣΟΚ και υπό τον φόβο να καταψηφίσει τη σχετική τροπολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών συνέκλιναν στην άποψη ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν όλοι οι επικεφαλής των ΔΟΥ στη βάση της επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί.
  
 Τους «δύσκολους» Βαυαρούς του CSU επιθυμεί να επισκεφτεί στο Μόναχο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση του γερμανικού κρατιδίου που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung. Το κυβερνών CSU, που ως αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ συμμετέχει στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, έχει «μαλακώσει» τον τελευταίο καιρό τις σκληρές του αναφορές στο ζήτημα της Ελλάδας, και ο επικεφαλής του Χορστ Ζίχοφερ έχει χαρακτηρίσει ευπρόσδεκτο τον Έλληνα πρωθυπουργό.
   
Τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές αδελφών που σπουδάζουν σε διαφορετικά ΑΕΙ προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Έτσι, φοιτητές που είναι αδέλφια και σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις θα μπορούν να μετεγγραφούν στην ίδια πόλη, προκειμένου να μην πληρώνουν οι οικογένειές τους τρία διαφορετικά σπίτια.
   
Σε 33.000 ανέρχεται ο αριθμός των συνταξιούχων του ΙΚΑ που δεν προσήλθαν για απογραφή και δεν θα λάβουν αυτό το μήνα σύνταξη. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις συντάξεις καταβάλλονται για χρόνια σε νεκρούς και ήδη περίπου 250 υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Κόσμος

Ακτιβιστές που ήθελαν να στείλουν μπαλόνια με φυλλάδια κατά της βορειοκορεατικής ηγεσίας από την νότια πλευρά των συνόρων εμπόδισε η αστυνομία της Νότιας Κορέας, μετά τις απειλές της Βόρειας Κορέας πως θα προχωρούσε σε «ανελεήτο χτύπημα» εάν τα φυλλάδια έφταναν στο έδαφός της.
   
Τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο εμπορικά κέντρα στην Ιορδανία και δολοφονίες ξένων διπλωματών υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν οι αρχές της χώρας, εντοπίζοντας και συλλαμβάνοντας έντεκα άτομα που θεωρούνται ότι σχεδίαζαν τις επιθέσεις και συνδέονταν με την Αλ Κάιντα. Ο «πυρήνας», σύμφωνα με το Αμμάν, ήταν ενεργός από τον Ιούνιο και αποτελείτο, βάσει των μέχρι τώρα γνωστών στοιχείων, από Ιορδανούς. Ορισμένα από τα μέλη του πυρήνα, σύμφωνα με το Αμμάν, ταξίδευαν τον τελευταίο καιρό στη Συρία και διαρροές από την αστυνομία υποστηρίζουν πως είχαν σχέση με ισλαμιστές στη Συρία που συντάσσονται με τους εκεί αντικαθεστωτικούς.
   
Νεκρός βρέθηκε κοντά στον τόπο των πυροβολισμών ο 45χρονος που θεωρείται υπεύθυνος για την ένοπλη επίθεση κοντά σε εμπορικό κέντρο στα προάστια του Μιλγούοκι, στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ. Ο 45χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, έβαλε τέλος στη ζωή του αφού πυροβόλησε επτά γυναίκες σε κέντρο ομορφιάς -σκοτώνοντας τρεις από αυτές- στο οποίο φαίνεται ότι εργαζόταν η σύζυγός του.
   
Τη βοήθειά της θα δώσει η Ουάσινγκτον στις λιβανέζικες έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις ταραχές στην λιβανέζικη πρωτεύουσα που έχουν εντείνει τις ανησυχίες για ανάφλεξη στην περιοχή και διάχυση της κρίσης από τη γειτονική Συρία. Οι Λιβανέζοι θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση της Παρασκευής βρίσκεται το καθεστώς του Σύρου προέδρου, υποψία που έχουν εμφανιστεί να συμμερίζονται και ξένοι αξιωματούχοι.
   
Για τον Μαριάνο Ραχόι και την ισπανική κεντροδεξιά παράταξη, η Γαλικία πάντα θα προσφέρει πολιτική «ανάσα». Αυτό επιβεβαιώθηκε με το αποτέλεσμα των κρίσιμων εκλογών στην επαρχία-γενέτειρα του πρωθυπουργού, όπου ο Λαϊκό Κόμμα σάρωσε. Οι Εθνικιστές του PNV πρώτο κόμμα στη Χώρα των Βάσκων, όπου κερδίζει έδαφος και η ριζοσπαστική αριστερά.

Οικονομία

Μείωση 10,3% κατέγραψαν σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε και ο δείκτης εμπιστοσύνης των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση στις εξαγωγές της Ιαπωνίας από το Μάιο του 2011 όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το τσουνάμι.
   
Οικονομικότερη καθίσταται εφεξής η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων καθώς καταργείται η διοικητικά καθοριζόμενη κατώτατη αμοιβή. Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταργούνται πλέον οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές για την διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θερμάνσεως και εγκαταστάσεων κλιματισμού και η αμοιβή θα καθορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών.
   
Την καταβολή επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες από τα τέλη Απριλίου 2013 προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2010/41/ΕΕ. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως πλέον θα χορηγείται επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορηγήσεως του επιδόματος.

Αθλητισμός

«Εμφραγμα» στο 88΄ για τη Μαρσέιγ που ηττήθηκε 1-0 από την ουραγό του Championnat, Τρουά, και γκρέμισε ό,τι με κόπο έχτιζε στις πρώτες αγωνιστικές. Με μόλις έναν βαθμό στους τελευταίους τρεις αγώνες της, βρίσκεται πλέον «παρέα» με την Παρί Σεν Ζερμέν στην κορυφή, ενώ αμφότερες νιώθουν την «ανάσα» της Λιόν που ακολουθεί με την ελάχιστη διαφορά.
   
Με νίκη συνέχισε η Ίντερ τις υποχρεώσεις της στο Campionato. Οι «νερατζούρι» επιβλήθηκαν 2-0 της Κατάνια και «έπιασαν» τη Λάτσιο στη βαθμολογία, ενώ η Πάρμα νίκησε 2-1 την Σαμπντόρια, με τον Νίνη να περνάει στον αγώνα στο 80' για λογαριασμό των νικητών στη θέση του Μαρκιόνι. Η Αταλάντα νίκησε 2-1 τη Σιένα και απομακρύνθηκε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, όπως και η Κάλιαρι, μετά τη νίκη της 1-0 επί της Μπολόνια, με την οποία ο Παναγιώτης Κονέ αγωνίστηκε για 81 λεπτά (αντικαταστάθηκε από τον Πουλτζέτι).
   
Όπως ήταν αναμενόμενο η νέα αποτυχία του Παναθηναϊκού και οι δύο χαμένοι βαθμοί στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Άρη, προκάλεσαν αναταράξεις και αντιδράσεις από τον κόσμο, τόσο κατά του προπονητή Ζεσουάλδο Φερέιρα, όσο και κατά της διοίκησης! Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Πορτογάλος τεχνικός αποδοκιμάστηκε έντονα και ανταπέδωσε με ένα ειρωνικό χειροκρότημα, ενώ επεισόδιο σημειώθηκε και στα επίσημα του σταδίου, όπου ορισμένοι οπαδοί ξέσπασαν κατά του Γιάννη Αλαφούζου για να τους απαντήσει και εκείνος σε έντονο ύφος ότι δεν στηρίζουν την ομάδα. Ο Φερέιρα στις δηλώσεις που έκανε δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, αλλά τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει για τον ίδιο, αλλά εκείνο κοιμάται ήσυχος για τη δουλειά που κάνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: