17 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Διεκδικώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών πολλών μηνών, περίπου 22.000 νοσοκομειακοί γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα αρχίζουν από σήμερα, Δευτέρα, επίσχεση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας θα εξυπηρετουνται τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού των ασθενών θα πρέπει να επαναπρογραμματισθούν.
   
Περίπου 140 λιγότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δελτίο, που θα πάρουν στα χέρια τους τον ερχόμενο Μάρτιο οι μαθητές της Γ' Λυκείου, καθώς με γοργούς ρυθμούς καταρτίζεται το σχέδιο «Αθηνά», που περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και ιδρυμάτων. Πάντως, παρά τη μείωση των τμημάτων, ο αριθμός των εισακτέων του 2013-2014 δεν προβλέπεται να αλλάξει.
   
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η οριστικοποίηση των μέτρων του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση και στα τέλη της εβδομάδας - ή το πολύ στις αρχές της επομένης - εκτιμάται ότι η συμφωνία με την τρόικα θα έχει «κλείσει». Ως μέτρο - κλειδί για τη συμφωνία παρουσιάζεται από κυβερνητικά στελέχη η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ φαίνεται να αποσύρονται από την τρόικα άλλα αιτήματα, όπως η ευελιξία στο ωράριο των εργαζομένων. Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
   
Κλειστή για τα οχήματα θα είναι η Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της δράσης «Ζήσε την Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο», την οποία διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης, από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου: Η αρτηρία στο κέντρο της πόλης θα μετατραπεί αυτήν την εβδομάδα σε χώρο για ποδήλατα, πεζούς, μουσικά συγκροτήματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια και παιχνίδια.
   
Προτάσεις για την προσέλκυση στην Ελλάδα επενδύσεων καταθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Μεταξύ αυτών, οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, η σύσταση υπηρεσίας για την ανάπτυξη, την οποία θα στελεχώνουν Ευρωπαίοι και Έλληνες, καθώς και η παροχή φοροαπαλλαγών για κάθε ξένη επιχείρηση που θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και θα προσλάβει Έλληνες. Ο Μ.Σουλτς, προφανώς αναγνωρίζοντας και ο ίδιος την αίσθηση που θα δημιουργήσουν οι προτάσεις του, καταλήγει: «Πρέπει να δοκιμάσουμε ασυνήθιστα μέτρα, γιατί επικρατεί μια ασυνήθιστη κατάσταση».

Κόσμος

Τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων Ιρακινών κόστισε επίθεση αυτοκτονίας στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, την οχυρώμενη περιοχή όπου βρίσκονται αρκετές ξένες πρεσβείες.
   
Σε διαδηλώσεις μουσουλμάνων από τη Δευτέρα κατά της ταινίας «Innocence of Muslims» έχει καλέσει η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προτρέποντας τους πιστούς να κατέβουν στους δρόμους χωρίς όμως να στραφούν εναντίον ξένων πρεσβειών - μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο με στόχο κυρίως, αλλά όχι μόνο, αμερικανικές διπλωματικές αποστολές. Το κάλεσμα της Χεζμπολάχ έγινε λίγο μετά την αναχώρηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' από το Λίβανο, τον οποίο ο Ποντίφικας είχε επισκεφθεί αψηφώντας τη βία στη γειτονική Συρία αλλά και τις οργισμένες διαδηλώσεις με ισχυρό το αντιδυτικό συναίσθημα. Βίαιη τροπή και σε διαδήλωση στο Αφγανιστάν το πρωί.
   
Νέα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πρόκειται, σύμφωνα με το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου, να προαναγγείλλει άμεσα ο Μπαράκ Ομπάμα σε βάρος της Κίνας, κατηγορώντας την για αθέμιτη υποστήριξη των εξαγωγών της στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει τη δικαστική διαδικασία κατά της Κίνας κατά την προεκλογική του περιοδεία στο Οχάιο, πολιτεία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αυτοκινητοβιομηχανία και η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης για το Λευκό Οίκο.
   
Οκτώ Τούρκοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη βόμβας την οποία θεωρείται ότι είχαν τοποθετήσει Κούρδοι αυτονομιστές. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου και πυροδοτήθηκε από απόσταση όταν περνούσε το όχημα που μετέφερε τους αστυνομικούς.
   
Οι διαδηλώσεις μουσουλμάνων με έντονο αντιαμερικανικό χαρακτήρα, με αφορμή τη διαβόητη ταινία για τον Μωάμεθ που έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, επεκτάθηκαν και σε ευρωπαϊκές πόλεις: Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε αντιαμερικανική διαδήλωση μουσουλμάνων στην Αμβέρσα του Βελγίου, προβληματισμός στο Παρίσι για τη διαδήλωση του Σαββάτου. Υποψίες για συμμετοχή ακραίων ισλαμιστικών ομάδων στις διαδηλώσεις. Ανάλογες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στην Άγκυρα της Τουρκίας αλλά μέχρι και στο Σίδνεϊ.

Οικονομία

Το βαθμό στον οποίο θα εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης καλείται να οριστικοποιήσει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που θα καθορίσει το πόσο «τσουχτερός» θα είναι από φέτος ο εφοδιασμός με καύσιμα για θέρμανση. Στην ίδια σύσκεψη θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το εάν και πώς θα δοθεί επίδομα θέρμανσης ή εάν η κυβέρνηση στραφεί στην εναλλακτική της κλιμακωτής επιστροφής φόρου για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και στεγαστικών κριτηρίων.
   
Τον προϋπολογισμό της Κύπρου για 2013 θα παρουσιάσει Δευτέρα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Βάσος Σιαρλή. Πρόκειται για τον πρώτο Κρατικό Προϋπολογισμό, στον οποίο θα προστεθούν τα μέτρα του μνημονίου που αναμένεται να υπογράψει η Κυβέρνηση με την τρόικα μετά την προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
   
Ως σημείο - κλειδί για την συμφωνία με την τρόικα στα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζεται από κυβερνητικές πηγές η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Σε αυτό το κλίμα, το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 έτη και εφαρμογή του μέτρου από το 2013. Η ρύθμιση αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Αθλητισμός

Φραστικό επεισόδιο είχαν Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος στην προπόνηση του Παναθηναϊκού την Παρασκευή, γεγονός που έγινε γνωστό με καθυστέρηση.
   
Εντυπωσιακό και θεαματικό ήταν το παιχνίδι στη Βαρκελώνη μεταξύ της Εσπανιόλ και της Αθλέτικ Μπιλμπάο, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 3-3. Θεαματικό ματς και στη Μαδρίτη όπου η Ατλέτικο Μαδρίτης επικράτησε με 4-3 της Ράγιο Βαγεκάνο. Μάλιστα, οι Μαδριλένοι προηγήθηκαν με 4-0 αλλά η Ράγιο αντέδρασε, αν και αργά, στο τελευταίο δεκάλπετο σημειώνοντας τρία τέρματα. Το βράδυ του Σαββάτου, η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκε 1-0 από τη Σεβίλη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» με γκολ του Τροχόφσκι στο 2ο λεπτό.
   
Με γκολ του Τζόρνταν Αγιού στο 53ο λεπτό, η Μαρσέιγ πέρασε με νίκη από την έδρα της Νανσί και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του «σαμπιονά» έχοντας το απόλυτο, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής. Η Λιόν νίκησε στο «Ζερλάν» την Αζαξιό με 2-0, ενώ η Λοριάν ήταν και πάλι εντυπωσιακή, καθώς νίκησε μέσα στην έδρα της Ρεν με 2-1.



Δεν υπάρχουν σχόλια: