17 Σεπτεμβρίου, 2012

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ.

Μεγάλες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη φαίνεται πως φέρνει η επιμήκυνση και η ψήφιση του πακέτου μέτρων τμε τα πολιτικά κόμματα να σχεδιάζουν διεύρυνση της κυβερνητικής ατζέντας. Ανασχηματισμός και αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των εσωκομματικών και διακομματικών συσκέψεων, ενώ έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στη θέση του Καρόλου Παπούλια. Η διαφαινόμενη ψήφιση των μέτρων αναμένεται να προκαλέσει απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να «μετρούν τις δυνάμεις τους» αφού θεωρείται βέβαιο ότι στελέχη και των δύο κομμάτων δεν πρόκειται να στηρίξουν το προωθούμενο πακέτο μέτρων.

Η «σούπερ Τρίτη» του ΠΑΣΟΚ

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Πολιτική Γραμματεία και η Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης, των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος και των μελών του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής. Στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να αποσπάσει τη συναίνεση όχι μόνο των βουλευτών αλλά και των στελεχών του κόμματος τόσο για τα νέα μέτρα όσο και για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται πως βρίσκεται εν μέσω δύο τάσεων που κυριαρχούν στο εσωτερικό του κόμματος με στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να προτείνουν το ΠΑΣΟΚ να μπει στην κυβέρνηση με τον αρχηγό του σε θέση αντιπροέδρου, ενώ άλλα όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης να προτείνουν την άμεση αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα προκειμένου το κόμμα να δει τα εκλογικά ποσοστά του να ανεβαίνουν.

Σε τριγμούς και η ΔΗΜΑΡ

Σε ότι αφορά τη ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης, την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε να έχει απέναντί του όχι μόνο τους... γνωστούς διαφωνούντες όπως τον κ. Βουδούρη και τον κ. Μιχελογιαννάκη, αλλά και τους υπουργούς του Ανδρέα Ρουπακιώτη και Αντώνη Μανιτάκη. Μάλιστα ο τελευταίος απείλησε να παραιτηθεί αν οι αρχηγοί προχωρήσουν σε απολύσεις στο Δημόσιο.

Το δίλημμα Σαμαρά-Κουβέλη

Το βασικό ερώτημα που ταλανίζει και τα δύο κόμματα είναι αν θα πρέπει να παραμείνουν στην κυβέρνηση, εισπράττοντας ωστόσο την πολιτική φθορά που μια τέτοια πολιτική επιλογή συνεπάγεται, ή να ανακοινώσουν απλά ότι στηρίζουν με τις ψήφους τους την κυβέρνηση, στα θέματα της υλοποίησης των συμπεφωνημένων. Φυσικά τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αντιλαμβάνονται τους τριγμούς που μπορεί να προκαλέσει μια απόφαση αποχώρησής τους από το κυβερνητικό σχήμα, αφού αντιλαμβάνονται πως μια πτώση της κυβέρνησης, πέραν του υπάρχοντος πολιτικού κόστους θα τους πιστώσει και την ευθύνη για την αποτυχία διάσωσης της χώρας.

«Αν είναι να διαλυθούμε ας πιάσει η θυσία μας τόπο» λένε στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και θέλουν η κυβέρνηση συνεργασίας να συνεχίσει. Μάλιστα ήδη υπάρχουν φωνές στη Βουλή που προτείνουν το 2014 να στηθούν «σούπερ κάλπες » με την ταυτόχρονη διενέργεια των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές!

Διεύρυνση της ατζέντας με ορίζονται την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Πολλά στελέχη και των δύο κομμάτων τονίζουν πως μετά τη «μάχη των νέων μέτρων» στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να πέσει η αλλαγή της καταστατικής συμφωνίας με μια ευρύτερη ατζέντα που θα περιλαμβάνει από ένα ευρύ ανασχηματισμό μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος, την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και την επιλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικά σε ότι αφορά τον διάδοχο του Καρόλου Παπούλια αναζητούνται πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ήδη ονόματα όπως αυτό του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη ακούγονται στα πηγαδάκια της Βουλής. Στο θέμα του εκλογικού νόμου ακούγεται η επιστροφή στην περίφημη δεύτερη κατανομή, με «εκδημοκρατισμό»του μπόνους του πρώτου το οποίο θα μοιραστεί σε όσα κόμματα περάσουν το όριο που θα τεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: