17 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση πριν τις κρίσιμες επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 22 Αυγούστου στην Αθήνα, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν στη διεξαγωγή της σύσκεψης και οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό αναμένεται να γίνουν σήμερα, Παρασκευή.
   
Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (27 έως 31 του μηνός) αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
   
Αξιολόγηση με διενέργεια εξετάσεων μελετά η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας κλειδί τη διαδικασία αυτή για την επιλογή του προσωπικού του Δημοσίου που θα υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία. Τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να μην εφαρμοστεί και αυτή τη φορά με οριζόντια κριτήρια η εφεδρεία.
   
Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, τις συζητήσεις που γίνονται για τη χώρα και για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
  
 Κύκλωμα σωματέμπορων που κρατούσε φυλακισμένους σε ένα άθλιο διαμέρισμα μετανάστες από τη Βουλγαρία εξαναγκάζοντάς τους να ζητιανεύουν επί 16 ώρες τη μέρα και να τους αποδίδει τα χρήματα εξάρθρωσε η αστυνομία στη Λάρισα.

Κόσμος

Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε συγκρούσεις ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς στο ορυχείο πλατίνας Λονμίν στην Μαρικάνα, στη βορειοδυτική Νότιο Αφρική. Οι 30 νεκροί προστίθεται στους άλλους δέκα που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή στο ορυχείο, όπου εκατοντάδες απεργοί ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα διεμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για αυτή την «παράλογη βία» θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
   
Τους 70 έφτασαν οι νεκροί και δεκάδες είναι οι τραυματίες από το μπαράζ επιθέσεων την Πέμπτη στο Ιράκ, λίγες ημέρες πριν τη λήξη του Ραμαζανιού και ενώ η χώρα παλεύει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες και να εδραιώσει την ασφάλεια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση, με 27 νεκρούς, σημειώθηκε στη συνοικία Ζαφρανίγια της Βαγδάτης, όταν βόμβα εξερράγη έξω από μία καφετέρια. Λίγο νωρίτερα, είχε σημειωθεί έκρηξη μπροστά από κατάστημα της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, σκοτώνοντας 16 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα 40. Επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
   
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από πυρκαγιά που ξέσπασε σε μπαρ στο νησί Πουκέτ της Ταϊλάνδης. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τέσσερις Γάλλοι, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
   
Ο βετεράνος Αλγερινός διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι συμφώνησε να διαδεχθεί τον Κόφι Ανάν ως διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία, δηλώνουν πηγές στα Ηνωμένα Έθνη τη στιγμή που η 17μηνη σύγκρουση ολισθαίνει βαθύτερα σε έναν πλήρους κλίμακας εμφύλιο πόλεμο. Παράλληλα, ανακοινώνεται επίσημα ο τερματισμός της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία. Σύγχυση προκάλεσαν, εν τω μεταξύ, πληροφορίες που ήθελαν τον Σύρο αντιπρόεδρο να έχει αποσκιρτήσει, τελικώς όμως δεν ήταν ο ίδιος αλλά ο ξάδελφος του.
   
Σε διπλωματικό «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ με τον Ισημερινό από τη μία πλευρά να ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, και τη Βρετανία από την άλλη να διαμηνύει εξοργισμένη ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα και θα τον εκδώσει στη Σουηδία. Ο Ασάνζ παραμένει «οχυρωμένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς «κέρδισε» μεν το άσυλο στον Ισημερινό, όμως απέχει πολύ ακόμη από το να «πατήσει» στο έδαφος της Λατινικής Αμερικής. Και η σύγκρουση για την τύχη του «κυρίου WikiLeaks» προδιαγράφεται μακρά...

Οικονομία

 Στο 1,40 ευρώ το λίτρο περίπου, αναμένεται να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα εξισωθεί ο φόρος στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για την παροχή επιδόματος με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
   
Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Με εγκύκλιό του, τροποποιεί παλαιότερες διατάξεις για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων, που μπορεί να φθάσουν ακόμα και τις 48.
   
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, τόνισε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια. Δήλωσε πως οι Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για τη διάλυση της ευρωζώνης με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο», ενώ συμπλήρωσε πως «ο ζουρλομανδύας του ευρώ έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Αθλητισμός

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Παναχαϊκή κατηγορεί τον μάνατζερ της ΑΕΚ, Βασίλη Τσιάρτα ότι ασκεί πιέσεις στον μεσοεπιθετικό των Αχαιών, Θανάση Ντίνα για να μεταγραφεί στους «κιτρινόμαυρους», χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια για αυτή την κίνηση.

Συνομιλία στο twitter με οπαδούς του Παναθηναϊκού είχε για ακόμα μία φορά ο Γιάννης Αλαφούζος, τονίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός απαιτεί για το πρωτάθλημα ισονομία και πως σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί «παράγκες» και στημένα ματς.
   
Την απόκτηση του Βραζιλιάνου Εβερτον Σάντος Μπεζέρα ανακοίνωσε η Βέροια. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή 28 ετών, που αγωνίζεται στη θέση του αριστερού μπακ χαφ και επιχειρεί για πρώτη φορά στην καριέρα του το πέρασμα στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στη Γιουβεντούδε, ενώ στο παρελθόν έχει περάσει από τις Μαντουρέιρα, Μπραζιλιένσε, Μακάε, Γκρέμιο Μπαρουερί και Καμποφριένσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: