17 Αυγούστου, 2012

ΟΗΕ: ΦΡΙΚΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ!


«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως φόνους και βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στις οποίες περιλαμβάνονται φόνοι, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, σεξουαλική βία, επιθέσεις χωρίς διακρίσεις, λεηλασίες και καταστροφή ιδιοκτησίας» αποδίδει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και σε παραστρατιωτικούς φιλοκυβερνητικούς η ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως υποστηρίζει η σχετική της έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη. Ο επικεφαλής Πάουλο Πινέιρο και οι συνεργάτες του ερευνητές σχολιάζουν ότι οι Σύριοι αντάρτες έχουν και εκείνοι διαπράξει εγκλήματα πολέμου, τα οποία όμως «δεν φτάνουν τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την κλίμακα» των εγκλημάτων που αποδίδει στην κυβέρνηση της χώρας.

Το πρωί της Τετάρτης, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη στη Δαμασκό, σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβαν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και, όπως σχολίασε ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού του Στρατού Μαχέρ αλ-Νουαΐμο, στόχος τους ήταν συνάντηση στρατιωτικών σε γραφείο του γενικού επιτελείου. Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε ότι την Τετάρτη παρατηρήθηκαν, επιπλέον, επιθέσεις συριακών μαχητικών αεροσκαφών εναντίον νοσοκομείου στο Χαλέπι, καθώς και ανταλλαγές πυρών «ανάμεσα σε στρατιωτικούς και αντάρτες στη συνοικία Μαζέ, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού και ενός υπό κατασκευή καινούργιου κτιρίου της πρεσβείας του Ιράν».

Συγχρόνως, όπως υποστηρίζει το Παρατηρητήριο, ενώ δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό της περιοχής Αζάζ από τη συριακή πολεμική αεροπορία, ο Σύριος πρώην πρωθυπουργός Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος αυτομόλησε την προηγούμενη εβδομάδα, σχολίασε ότι «το συριακό καθεστώς δεν ελέγχει πλέον περισσότερο από το 30% του εδάφους της Συρίας» και ότι «καταρρέει στρατιωτικώς, οικονομικώς και ηθικώς». Στο πλαίσιο συνέντευξής του, την οποία παραχώρησε από το Αμάν, ο Χιτζάμπ ζήτησε από «τις συριακές δυνάμεις να μη στρέφουν τα όπλα τους κατά του συριακού λαού» και από «τους έντιμους αξιωματούχους και διοικητές να αυτομολήσουν και να ενταχθούν στην αντιπολίτευση».

 Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φανάρι

«Από την Αμερικήν έως την Αφρική, διά μέσου της Ευρώπης και της Ασίας, αι ήπειροι ευρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα μισαλλοδοξίας, τα οποία όχι μόνο αποδυναμώνουν την παγκόσμιο ειρήνη, αλλά και αποτελούν ισαρίθμους αρνήσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» αναφέρει ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία εξεδόθη την Τρίτη στο Φανάρι και σχολιάζει ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανησυχεί επίσης πολύ διά το μέλλον του λαού της Συρίας και το μέλλον του Χριστιανισμού εις την χώραν αυτήν». Η ανακοίνωση παρατηρεί ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκφράζουν την αλληλεγγύη και την συμπάθειά των προς όλας τας κοινότητας, αι οποίοι πλήττονται από τας βιαιότητας» και ότι «οι θρησκευτικοί ηγέται του κόσμου έχουν την ηθική υποχρέωσιν να αντισταθούν εις τον πόλεμον και να προαγάγουν την ειρήνη ως ουσιαστική αναγκαιότητα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: