25 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματος η παραίτηση που υπέβαλε αργά το βράδυ της Τρίτης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Κωνσταντίνος Ζιαζιάς. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο κ. Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, «για λογους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του, όσο και του Στρατεύματος». Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, o κ. Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, αντιδρώντας στις υποδείξεις που του έγιναν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές του για τους ανώτατους αξιωματικούς εν όψει των κρίσεων στο στράτευμα. Προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το πρωί της Τετάρτης.
   
Με διπλό μήνυμα στις «βαλίτσες» του, με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους που προβάλλουν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν. Στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό ο Ζοζέ Μπαρόζο αναμένεται να επαναλάβει ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, όμως θα τονίσει πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής. Την αποφασιστικότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ αναμένεται να διαμηνύσουν και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχουν πριν το ραντεβού Σαμαρά-Μπαρόζο.
   
Στην Αθήνα βρίσκεται ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσαρλς Κόλινς, ξεκινώντας από τη χώρα μας περιοδεία στην Ευρώπη, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και στην ευρωζώνη. Ο Τσαρλς Κόλινς συναντήθηκε την Τρίτη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ενώ σήμερα Τετάρτη θα έχει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κόλινς θα προχωρήσει σε δήλωση στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
   
Επιθεώρηση των εργασιών κατασκευής του φράχτη στον Έβρο πραγματοποιεί το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ενημερωθεί σχετικά και από τον πρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν θέματα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
   
Πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων αναμένεται να προτείνει την ολική διαγραφή χρεών όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.

Κόσμος

«Ανευθυνότητα, πολιτική ανοησία, αντιεπαγγελματισμός»: Αντιδράσεις μέχρι και από το εσωτερικό του κόμματός του, των Φιλελεύθερων, προκάλεσαν οι αναφορές του Γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν φοβίζει» πλέον, με άλλα κομματικά στελέχη να προσπαθούν να αμβλύνουν τον τόνο των δηλώσεών του και άλλα να αναρωτιώνται «σε ποιον πλανήτη ζει». Με τις δηλώσεις του, ο Ρέσλερ «δείχνει δυστυχώς πως δεν έχει ακόμη καταλάβει την ευρωπαϊκή κρίση» σχολίασε ο διευθυντής του ινσιτούτου μακροοικονομικών ερευνών IMK.
   
Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω του πανικού που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών η οποία σημειώθηκε την Τετάρτη δυτικά της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας και για την οποία δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, το οποίο αναθεώρησε την αρχική του εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού (6,6 βαθμοί), το υπόκεντρο της υποθαλάσσιας δόνησης εντοπίστηκε σε βάθος 22 χιλιομέτρων.
   
Ισραήλ και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους ενώπιον της αστάθειας στην περιοχή, σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Ο ψυχρός άνεμος που πνέει στις σχέσεις των δύο χωρών είχε ενταθεί μετά την αιματηρή επέμβαση στο Mavi Marmara, για την οποία η Άγκυρα απαιτεί συγγνώμη ενώ το Ισραήλ επιμένει στη θέση του.
   
Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να συνεχιστεί επ' αόριστον η επιτήρηση της Βουλγαρίας και να δημοσιεύσει την επόμενη έκθεση με τα συμπεράσματα της για τα πεπραγμένα στη Βουλγαρία σε 18 και όχι σε 12 μήνες. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν δημοσίευσε επικριτική έκθεση για τη Βουλγαρία σχετικά με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα πρόταση μομφής, κατηγορούμενη για αποτυχία στους τομείς της Δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.
   
Μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα βομβάρδισαν το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, την ώρα που στο έδαφος σημειώνονταν σφοδρές μάχες στο κέντρο της πόλης, καθώς οι αντάρτες προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο από τις δυνάμεις του στρατού. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη με όλμους και ρουκέτες. Εξέγερση σε φυλακή του Χαλέπι με θύματα. Μάχες μαίνονται και σε συνοικίες της Δαμασκού. Αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας στη Δαμασκό δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οικονομία

Το Παρίσι είναι ο επόμενος σταθμός του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, την στιγμή που η Μαδρίτη προσπαθεί να βρει τρόπους πίεσης ώστε να παρέμβει η ΕΚΤ για να αποκλιμακωθεί το «σφυροκόπημα» των ομολόγων της στις αγορές. «Το ισπανικό κόστος δανεισμού δεν δικαιολογείται με την κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας» ανέφερε ο Σόιμπλε -αλλά τα ισπανικά spread κατέρριψαν και την Τετάρτη τα ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας.
   
Σε καθεστώς εξυγίανσης θα ενταχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η Αγροτική Τράπεζα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, θα ιδρυθεί «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα Αγροτική Τράπεζα», στην οποία θα μεταφερθούν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό της παλαιάς Αγροτικής. Η νέα τράπεζα θα είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα, απόλυτα υγιής και θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.
   
Να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους καλεί την ΕΚΤ το ΔΝΤ τονίζοντας πως μόνο έτσι θα αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Σε έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη αναφέρεται πως η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων επηρεάζει ακόμη και σήμερα τις αποφάσεις της ΕΚΤ, καθιστώντας την επιφυλακτική στο να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP), ώστε να μην έλθει ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απωλειών από τις αγορές κρατικού χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία της.

Αθλητισμός

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Φαρένσε με 3-0 σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο Φάρο της Πορτογαλίας. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι σε όλη την διάρκεια του αγώνα και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα.«Αυτά τα ματς είναι για να δω τους παίκτες που έχουμε και μετά από αυτά εδώ στην Πορτογαλία θα πάρω τις αποφάσεις μου για το ρόστερ» τόνισε ο Ζαρντίμ.
   
Έντονη ήταν η φημολογία το βράδυ της Τρίτης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επικύρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ότι ζήτησε νέα συμπληρωματικά στοιχεία.
   
Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε η Ρεάλ Μαδρίτης τα φιλικά παιχνίδια της καθώς συνέτριψε τη Ρεάλ Οβιέδο με 5-1.


Δεν υπάρχουν σχόλια: