07 Ιουνίου, 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

Η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει στον ΟΗΕ και τις διεθνείς υπηρεσίες αρωγής να επεκτείνουν τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις στη χώρα, όπου τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια μετά την αιματηρή σύγκρουση των περίπου 14 μηνών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ. «Η συμφωνία αυτή οριστικοποιήθηκε στη Δαμασκό με την εκεί κυβέρνηση, γραπτώς», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Τζον Γκινγκ, ο οποίος προήδρευσε του Συριακού Ανθρωπιστικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. «Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι η ελευθερία στις μετακινήσεις, η ανεμπόδιστη πρόσβαση για ανθρωπιστική δράση στη Συρία. Η καλή πίστη της (συριακής) κυβέρνησης θα δοκιμαστεί πάνω στο θέμα αυτό σήμερα και αύριο και κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Οι συριακές αρχές δέχθηκαν να επιτρέψουν την πρόσβαση των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε 4 περιοχές, πρόσθεσε ο Γκινγκ, διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). «Θα έχουμε αρχικά μια παρουσία στη Χομς, στην Ιντλίμπ, τη Ντεράα, και την Ντέιρ Εζόρ», σημείωσε ο Γκινγκ. Μόλις εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές, οι ομάδες του ΟΗΕ θα εργαστούν «σε στενή συνεργασία» με τον συριακό Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να αποτιμήσουν τις ανάγκες σε ιατρική βοήθεια, κατέληξε.

Ρωσία: Δεν αποτελεί προϋπόθεση η παραμονή του Ασάντ

Η Ρωσία δεν θεωρεί τη διατήρηση στην εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass. «Δεν έχουμε πει ποτέ, ούτε το έχουμε θέσει ως προϋπόθεση ότι ο Άσαντ θα πρέπει απαραιτήτως να παραμείνει στην εξουσία μετά το πέρας μιας πολιτικής διαδικασίας» στη Συρία, σημείωσε ο Γκατίλοφ. Αυτό το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί από τους ίδιους του Σύρους», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός από τη Γενεύη. Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν είχε θελήσει να μειώσει την υποστήριξη που προσέφερε στη Συρία. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ζητήσει από το Κρεμλίνο στη διάρκεια της συνόδου Ρωσίας-ΕΕ στην Αγία Πετρούπολη να συνεργαστούν για μια «πολιτική μετάβαση» στη Συρία. Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται επίσης «στην προετοιμασία της πολιτικής μετάβασης στη Συρία», σύμφωνα με μια δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Στο μεταξύ ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μέκνταντ επανέλαβε σήμερα την επιθυμία της Δαμασκού να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ, επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα. Ο Μέκνταντ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον στρατηγό Μουντ για «την κοινή εργασία που πρέπει να αναλάβουμε μετά την ανάπτυξη» περίπου 300 παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, οι οποίοι επιβλέπουν την εκεχειρία, η οποία παραβιάζεται συνεχώς. «Θα εργαστούμε για την επιτυχία του σχεδίου Άναν σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία», υπογράμμισε ο Σύρος υφυπουργός στους δημοσιογράφους. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συμβάλουμε στην προστασία της αποστολής των παρατηρητών. Η ζωή όλων αυτών που παίρνουν μέρος σε αυτήν την αποστολή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στον τομέα αυτόν», κατάληξε ο Μέκνταντ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: