07 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στη διενέργεια παναυστραλιανού εράνου, προκειμένου να αποσταλεί ενίσχυση στους δοκιμαζόμενους από την κρίση Έλληνες, προχωρεί την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουνίου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που απέστειλε ήδη σχετική εγκύκλιο προς όλες τις Ενορίες - Κοινότητες της χώρας.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Παιανία, όταν ένας νεαρός καταδίωξε, πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε έναν διαρρήκτη, ο οποίος μαζί με δύο συνεργούς του είχαν ήδη παραβιάσει κάποιες κατοικίες στην περιοχή. Κάτοικοι που τους αντελήφθησαν κάλεσαν την αστυνομία, ενώ παράλληλα τους αναζητούσαν στους δρόμους της περιοχής. Ο 25χρονος τους εντόπισε και πυροβόλησε εναντίον τους, σκοτώνοντας τον έναν από τους διαρρήκτες. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία.

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Μεσατζέρο», το Βερολίνο εξετάζει ένα σχέδιο «παραδειγματικής έξωσης» της χώρας από το ευρώ, ως προειδοποίηση προς τις υπόλοιπες χώρες του νότου για τις οποίες η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να ακολουθήσει στη συνέχεια μια πιο ελαστική πολιτική, προϊόν συμβιβασμού με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς παράγοντες. Το σχέδιο περί θυσίας της Ελλάδας έχει προκαλέσει την αντίδραση του Μάριο Μόντι, ενώ την Τετάρτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ομπάμα - Μόντι - Μέρκελ.

«Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα σωθεί με τα ίδια του τα χέρια. Καμία κυβέρνηση εντός της ΕΕ δεν μπορεί να τον σώσει και αυτή η θέση ξεχωρίζει το ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα» υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Ν.Σμύρνη.

Τις προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την οικονομία ανέπτυξε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενιαίου φορολογικού συστήματος για δέκα χρόνια και προειδοποίησε τα κόμματα να μην υποθηκεύσουν τον εθνικό πλούτο ως εγγύηση για τα ευρωομόλογα. Έστειλε, τέλος, μήνυμα να μην επιχειρήσει κανείς να πιέσει τα στελέχη του κινήματος. «Όσους μπορέσανε να εξαγοράσουν, εξαγόρασαν» κατέληξε.

Κόσμος

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την υπόσχεση τα σχέδια που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιτρέψει την ανέγερση εκατοντάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, εκτιμώντας ότι αυτό θα εμποδίσει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Μια αποβάθρα, που είχε παρασυρθεί από τα τεράστια σεισμικά κύματα στην Ιαπωνία πέρυσι, ξεβράστηκε την Τρίτη -15 μήνες αργότερα- σε μια παραλία στην πολιτεία Όρεγκον. Οι Αρχές εξετάζουν τρόπους να την απομακρύνουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησε σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να προωθηθεί η ανάπτυξη.

Τουλάχιστον 86 άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Χαμά της Συρίας, καταγγέλλουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι διέπραξε τις δολοφονίες, κάνοντας λόγο για έργο «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο Κόφι Ανάν θα προτείνει την Πέμπτη σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη τη σύσταση ομάδας επαφής που θα έχει ως στόχο να πείσει τη Δαμασκό να ξεκινήσει διάλογος με την αντιπολίτευση.

Η Αριάννα Χάφιγκτον, ιδρύτρια του αμερικανικού ιστότοπου ανακοίνωσε τη λειτουργία της ισπανικής έκδοσης του Huffington Post, αψηφώντας την ύφεση στην Ισπανία και επικρίνοντας έντονα την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας. «Είναι η ίδια η χαζομάρα: να κάνεις πάντα το ίδιο πράγμα ελπίζοντας ότι θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα» σχολίασε.

Οικονομία

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών και της Εφορίας μπαίνουν πλέον όλα τα εμβάσματα προς το εξωτερικό. Αν και η διαδικασία βρίσκεται σε ισχύ από το 2010, πλέον, ο έλεγχος γίνεται σε όλα τα εμβάσματα, ανεξαρτήτως ποσού, ενώ ακόμα και για όσους στέλνουν τμηματικά λιγότερα χρήματα, οι τράπεζες αθροίζουν το σύνολο των εμβασμάτων.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ταμεία που καταβάλλουν τις εφάπαξ αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ειδικά για το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) εξετάζεται νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%, επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος.

Στο 10% φαίνεται να περιορίζεται η πτώση των δημοσίων εσόδων τον Μάιο. Η υστέρηση ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχει περιορισθεί η απόκλιση 20% που είχε σημειωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Πάντως, το πρόβλημα των εσόδων παραμένει οξύ, δεδομένου ότι από τις αρχές του έτους έχουν συσσωρευτεί αποκλίσεις που υπερβαίνουν πλέον τα 500 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

Το νέο Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ συγκροτήθηκε σε σώμα το βράδυ της Τετάρτης και στην πρώτη του συνεδρίαση ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα του Ιβάν Σαββίδη και το ενδεχόμενο επένδυσης στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένοι να τρέξουν τα μεταγραφικά θέματα και ήδη Ζήσης Βρύζας και Γιώργος Δώνης έχουν καθημερινά επαφή για να καθορίσουν τη στρατηγική, έχοντας λάβει την απόφαση για άμεση απόκτηση στόπερ. Από εκεί και πέρα, εξετάστηκε το προπονητικό κέντρο του Πράβετς στην Βουλγαρία για το πρώτο στάδιο προετοιμασίας της ομάδας.

Έναν Ερνέστο Βαλβέρδε... διαφορετικό από αυτόν που γνώρισαν από τη θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα». Ο Ισπανός τεχνικός παρουσίασε την προσωπική του φωτογραφική έκθεση και συνομίλησε με τον κόσμο που βρέθηκε εκεί. Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Μώραλης και Αντώνης Νικοπολίδης.

Η πρώτη πρόβλεψη της «Σιτά» για το Euro 2012 ήταν... κατά της Ελλάδας! Ο λόγος για την χαριτωμένη ελεφαντίνα, η οποία σύμφωνα με τους Πολωνούς έχει μαντικές ικανότητες τύπου «Πολ το χταπόδι» που έκανε χρυσές δουλειές στο Μουντιάλ του 2010.


Δεν υπάρχουν σχόλια: