19 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ.


Από σήμερα Σάββατο 19 έως 21 Μαίου θα ευρίσκεται στη Σκόπελο ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.. Χρυσόστομο.

Έναρξη  επετειακών θρησκευτικών εκδηλώσεων στη  Σκόπελο

Τις ίδιες ημερομηνίες θα επισκεφθούν το νησί  της Σκοπέλου οι σεβ.  Μητροπολίτες, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Κορίνθου κ.  Διονύσιος, και Θηβών και  Λεβαδείας κ.  Γεώργιος.  

Την Κυριακή το πρωί   στις 20 Μαίου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην ιερά Μονή του Αγίου Ρηγίνου.

Το γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στο νησί της Σκοπέλου προς τιμήν των Αγίων μορφών που βάδισαν τα άγια χώματά του, καθώς και των δύο Μονών τις οποίες τιμούμε επετειακά το 2012.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Μακαριότατος θα εγκαινιάσει έκθεση αγιογραφίας και συντήρησης εικόνων στην πόλη της Σκοπέλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ  ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 
κ.κ.  ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΗΣΟΝ ΣΚΟΠΕΛΟΝ 
(19-21 ΜΑΪΟΥ 2012)

ΣΑΒΒΑΤΟ  19 ΜΑΪΟΥ 2012  ΩΡΑ  12:00

Αναχώρησις   με πλοίον από το λιμάνι του Βόλου δια την Σκόπελον
(άφιξις εις τις 16.00). εσπέρας:

Επίσκεψις   του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων και των συνοδειών των εις τας Ιεράς  Μονάς Τιμίου Προδρόμου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μετόχιν της Ιεράς Μονής  Ξενοφώντος) και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου.

ΚΥΡΙΑΚΗ  20 ΜΑΪΟΥ 2012

Πρωΐ:  Όρθρος  και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία εις την Ιεράν Μονήν Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, με την συμμετοχήν  και  των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου,  Κορίνθου  κ.κ. Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου και του οικείου  Ιεράρχου, Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου.

ΩΡΑ 13:00 μ.μ. Επίσημον  Γεύμα, το οποίον θα παρατεθή υπό του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Γεωργίου Μιχελή, προς  τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου  κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

ΩΡΑ 19:00 μ.μ.: Εγκαίνια της Εκθέσεως Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «ΜΙΑ  ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της  Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των  φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων) –  20.5.2012 έως 28.10.2012», υπό του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, εις το Πολιτιστικόν Κέντρον ΓΕΩΡΓΑΡΑ, εις την  Χώραν  Σκοπέλου.

ΔΕΥΤΕΡΑ  21 ΜΑΪΟΥ 2012

Πρωΐ: Όρθρος   και Θεία Λειτουργία εις το Ιερόν Παρεκκλήσιον Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της  Ενορίας Γλώσσης Σκοπέλου.

ΩΡΑ 15:00 μ.μ.: Αναχώρησις  με πλοίον από το λιμάνι της Γλώσσης Σκοπέλου δια τον Βόλον (άφιξις εις τας 18.30), εν συνεχεία ο Μακαριώτατος θα ταξιδέψει προς Αθήνα, όπου αναμένεται να φθάσει αργά το βράδυ.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ


Η Μονή του Αγίου Ρηγίνου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απο τη Σκόπελο, προς τα Νοτιοδυτικά. Κτίστηκε το 1728 όπως αναγράφει και μια μαρμάρινη πλάκα, ύψους 0,34 και πλάτους 0,37 μέτρων που βρέθηκε παλαιότερα στην είσοδο της Μονής. Η πιό παλαιά Μονή είναι κτίσμα των Βυζαντινών χρόνων όπως αποδεικνύουν τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού. Το "καθολικόν" του ναού ήταν μια μονόκλιτη καμαροσκεπαστή βασιλική η οποία κατεδαφίστηκε για να κτιστεί ο μεγάλος σταυροειδής ναός.

Τα κελλιά βρίσκονται στην Νοτιοδυτική γωνία και είναι πλέον ερειπωμένα. Στην δυτική πλευρά βρίσκεται ο τάφος του Επισκόπου της Σκοπέλου Ρηγίνου, ο οποίος μαρτύρησε το 362 μ.Χ. Είναι μία λίθινη σαρκοφάγος η οποία χρονολογείται τον 4 μ.Χ. αιώνα. Πίσω απο τον Ναό βρίσκονται τεμάχια κιόνων προερχόμενα απο αρχαίο ναό δωρικού ρυθμού. Κοντά στην Μονή υπάρχει κρήνη η οποία τροφοδοτεί με νερό την Μονή. Στα κελλιά της Μονής φυλάσσονται παλαιές εικόνες εκ του "καθολικού", αντιμνήσια και άλλα αρχαία κειμήλια. Η Μονή του Αγίου Ρηγίνου ανήκει σήμερα στον Δήμο Σκοπέλου.











Δεν υπάρχουν σχόλια: