18 Μαΐου, 2012

ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.

Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ φαίνεται να είναι το ζητούμενο του γαλλογερμανικού άξονα, όπως διαμορφώνεται μετά τη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο την Τρίτη. Κάτι που -τουλάχιστον δημόσια- δήλωσαν οι δύο ηγέτες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ενώ η κ. Μέρκελ, το επανέλαβε χθες μιλώντας στο «CNBC». Προειδοποιώντας όμως ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες και να τιμήσει τις δεσμεύσεις της.

«Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Νομίζω ότι θα ήταν καλό για την Ελλάδα και για μας όλους. Εάν η Ελλάδα πιστεύει ότι μπορούμε να βρούμε περισσότερη στήριξη στην οικονομία πέραν του μνημονίου, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε αυτό», είπε. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη θα πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο.

Η κ. Μέρκελ και κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Ολάντ, είπε: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού συμφωνεί μαζί μας. Επιθυμούμε η χώρα να παραμείνει μέλος της ΕΕ και του Εurogroup». «Επρεπε να μιλήσουμε για την Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας ότι θα ήθελε η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. «Εχουν γίνει προσπάθειες και από τις δύο πλευρές. Οπότε πρέπει να επιτρέψουμε στους Ελληνες να βρουν λύσεις. Θα αποφασίσουν στις νέες εκλογές που θα γίνουν στις 17 Ιουνίου. Ελπίζω σε αυτές οι πολίτες να εκφράσουν πόσο δεμένοι είναι με την ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

«Θα σεβαστώ την ψήφο των Ελλήνων όποια και αν είναι αυτή», είπε ακόμη ο Γάλλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας: «Ωστόσο, η ευθύνη μου είναι να δώσω στην Ελλάδα ένα σήμα. Βλέπω την ταλαιπωρία που υφίστανται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες. Θα ήθελα να πω στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει».

Οπως σημείωναν τα γερμανικά ΜΜΕ, από τη συνάντηση των δύο ηγετών δεν έλειψαν και οι διαφωνίες, καθώς ο κ. Ολάντ φέρεται αποφασισμένος να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: