18 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν «το τέλος ενός κακού, αλλά η αρχή ενός ακόμη μεγαλύτερου κακού», τονίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επισκέπτεται την Παρασκευή την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς, εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και φορέων και μαθητές.

Λεπτομέρειες απομένουν να ρυθμιστούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία επιστροφής της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ, ενώ δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και εντός της ημέρας, όπως διαβεβαιώνουν επιτελικά στελέχη της Συγγρού. Πάντως, το άνοιγμα προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη και τον πρόεδρο της Δράσης Στέφανο Μάνο δεν φαίνεται να έχει την ίδια ανταπόκριση εκ μέρους τους.

Άνοδο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha, με τη ΝΔ να διατηρεί το προβάδισμα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 13,2%. Τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων υποχωρούν με τις κυριότερες απώλειες σε αυτά που έδιναν μάχη για να μπουν στη Βουλή στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα μεταβεί την προσεχή Δευτέρα στο Παρίσι και την Τρίτη στο Βερολίνο προκειμένου να έχει διμερείς επαφές με τις ηγεσίες της γαλλικής και γερμανικής Αριστεράς, αλλά και με θεσμικούς παράγοντες των δύο χωρών.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί ξανά σε σώμα την Παρασκευή για να εκλέξει τυπικά το προεδρείο της, προτού διαλυθεί, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ή το αργότερο το Σάββατο, με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και την προκήρυξη των νέων εκλογών, στις 17 Ιουνίου.

Κόσμος

Στην ελληνική κρίση αναφέρθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Δήλωσε ότι η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης.

«Γεγονός ευρωπαϊκής κλίμακας» χαρακτήρισαν δύο Γάλλοι πανεπιστημιακοί την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα, με κοινό τους άρθρο στην αριστερή γαλλική εφημερίδα Libération. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι «σε μια χώρα που αποσυντίθεται ολοένα και πιο γρήγορα, εκεί που απλώνεται η παραληρηματική σκιά των νεοναζί, αυτός ο αριστερός σχηματισμός ενσαρκώνει την μοναδική αχτίδα ελπίδας. Ενάντια στον εκφυλισμό της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, η εναλλακτική περνάει από την Αθήνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία να ελαφρύνει την πολιτική της λιτότητας με πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη, ενώ θα χρησιμοποιήσει τις δύο ημέρες της Συνόδου της G8, προκειμένου να προειδοποιήσει την Ευρώπη να δράσει γρήγορα για να εμποδίσει την παγκόσμια οικονομία από μία δεύτερη βαθιά κρίση σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ θα έχει ο Μπ.Ομπάμα. Η γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και ειδικότερα το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της G8.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και γι' αυτό η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και υπεύθυνη κυβέρνηση παράλληλα με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνει ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα. Χρειάζονται πρόσθετες πολιτικές εκ μέρους της ΕΕ υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, υπογραμμίζει και διαμηνύει ότι οι απειλές δεν βοηθούν και έχουν αποδειχθεί αντιπαραγωγικές.

Υπό το βάρος των απειλών της Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας (Fai) ότι θα δοθεί συνέχεια μετά την κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ansaldo Nucleare στη Γένοβα και τις βόμβες μολότοφ στην υπηρεσία Equitalia, η κυβέρνηση Μόντι θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη την Ιταλία κινητοποιώντας δύναμη άνω των 18.000 ανδρών -περιλαμβανομένων 4.250 στρατιωτών- για τη φύλαξη 14.000 ευαίσθητων στόχων. Ένοπλοι σωματοφύλακες αναλαμβάνουν παράλληλα τη φύλαξη 550 προσώπων -πολιτικών, επιχειρηματιών και εισαγγελέων.

Οικονομία

Ομαλοποίηση της κατάστασης παρατηρείται πλέον στα γκισέ των τραπεζών μετά το δύσκολο τριήμερο που ακολούθησε την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών έως την ερχόμενη Τετάρτη με το πακέτο των 18 δισ. ευρώ που είναι έτοιμο προς διάθεση, θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των καταθετών.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται τα φορολογικά έσοδα καθώς όσο εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα ο εισπρακτικός μηχανισμός αδρανεί και οι φορολογούμενοι αναβάλουν τις πληρωμές τους. Τα πρώτα στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν πτώση κατά 15%, όσο περίπου είχαν μειωθεί και τον Απρίλιο, ανατρέποντας έτσι τη θετική πορεία του πρώτου τριμήνου, όταν υπήρχε έστω και οριακά πρωτογενές πλεόνασμα.

Την πρόταση ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της δίνοντας στους ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Αθλητισμός

Η συνάντηση που είχε ο κ. Ντέμης Νικολαΐδης το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Ανδρέα Δημητρέλο δεν έκανε σοφότερους τους φίλους της Ένωσης όσον αφορά τον τρόπο που επιχειρεί ο πρώτος την επιστροφή του στην ηγεσία της κιτρινόμαυρης διοίκησης. Ωστόσο απέφερε θετικά μηνύματα για τη σωτηρία της εταιρείας η οποία ως γνωστόν βρίσκεται σε πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο.

Μετά την τιμητική υποδοχή που επιφύλασσαν στην ελληνική αποστολή οι ομογενείς φίλοι του Ολυμπιακού στη Μελβούρνη, σήμερα ήταν ημέρα... γλεντιού. Οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» διοργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν της ομάδας, η οποία παρευρέθη σύσσωμη σε μια βραδιά με πολύ χορό, τραγούδι και συνθήματα! Βαλβέρδε: «Σημαντικό παιχνίδι για τους ομογενείς». Η ιστοσελίδα heraldsun.com.au έγραψε ότι «ο γεννημένος στην Αυστραλία Αβραάμ Παπαδόπουλος γύρισε στην Μελβούρνη για πρώτη φορά.

Ο Διονύσης Χιώτης σχολίασε καυστικά τη μη κλήση του στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδος για το Euro 2012 στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας ευχόμενος ωστόσο καλή επιτυχία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. «Δυστυχώς δεν μπόρεσα να πετύχω τον μεγαλύτερο προσωπικό στόχο που είχα φέτος. Πλέον στην Ελλάδα η λέξη αξιοκρατία έχει αντικατασταθεί με τις λέξεις δημόσιες σχέσεις» ανέφερε ο έλληνας γκολκίπερ του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος έφτασε με την ομάδα του ως τα προημιτελικά του Champions League και όλοι περίμεναν ότι θα κερδίσει μια θέση στις κλήσεις του Φερνάντο Σάντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: