05 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Με τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η προεκλογική περίοδος και την Κυριακή 6 Μαΐου 9.850.802 εκλογείς θα κληθούν να ψηφίσουν στην πιο κρίσιμη, όσο και ρευστή, εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.

Εντολή από την κάλπη για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς ζήτησε από την κεντρικής προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας σε «πολιτικό σεισμό» το βράδυ της Κυριακής.

«Ο τόπος αυτός θα ζήσει και μετά την Κυριακή, θα ζήσει πέρα και παρά τα μνημόνια. Η 6η Μαΐου δεν θα είναι η συντέλεια της Ελλάδας όπως προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης» ανέφερε απόψε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στα Λιοντάρια με την οποία ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του.

Κόσμος

Ο στρατός της Αιγύπτου επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Καΐρου, στην περιοχή γύρω από το υπουργείο Άμυνας, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή ανάμεσα σε στρατιώτες και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον επανεξελέγη την Παρασκευή με ποσοστό 51,5%, έπειτα από μια σκληρή μάχη με τον αντίπαλό του υποψήφιο των Εργατικών Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 48,5%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη στο χώρο συγκέντρωσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αρμενία, αναφέρουν οι Αρχές. Ένα αναμμένο τσιγάρο προκάλεσε έκρηξη σε μπαλόνια με ήλιο που ήταν στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας. Δεκάδες τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν για εγκαύματα που υπέστησαν. Κανένας τραυματίας δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Για εκλογικές αναμετρήσεις σε τέσσερις χώρες που βρίσκονται, για διαφορετικούς λόγους, στην «πρώτη γραμμή» της κρίσης στην Ευρωζώνη ετοιμάζεται αυτήν την Κυριακή η Ευρώπη: Η Ελλάδα του μνημονίου καλείται να εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση, η Γαλλία ψηφίζει όχι μόνο τον πρόεδρό της αλλά και το «ζευγάρι« της Μέρκελ στην μάχη κατά της κρίσης, η Γερμανία φαίνεται ότι θα δει το «φάντασμα» -ή ίσως και τον οιωνό- ενός Μεγάλου Συνασπισμού στο μικρό κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και η Ιταλία θα περάσει, εμμέσως, τον τεχνοκράτη Μόντι από την κρησάρα της κάλπης των δημοτικών εκλογών. Μία ιδιαίτερη Κυριακή.

Έναν αιώνα μετά την έκδοση του πρώτου φύλλου της, η κάποτε πανίσχυρη εφημερίδα «Πράβντα», έχει πλέον επιστρέψει στις ρίζες της καθώς ξανάγινε ένα αντιπολιτευόμενο έντυπο που αγωνίζεται να επιβιώσει. Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, με μικρή κυκλοφορία και περιορισμένο προσωπικό εξακολουθεί εδώ και δεκαετίες να καλεί τους προλετάριους όλου του κόσμου να ενωθούν.

Οικονομία

Τα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία καλλιέργησαν αρνητικό κλίμα στις αγορές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού την Παρασκευή, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κλείνουν με σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες. Τη χειρότερη εβδομάδα του 2012 πέρασε ο S&P500 στη Νέα Υόρκη, στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελλείμματος των αυτόνομων περιφερειών κρούει έκθεση που δημοσίευσε το ισπανικό Ίδρυμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών (Fedea), μία πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τοπικές κυβερνήσεις θα βρεθούν εκτός δημοσιονομικών στόχων το 2012 καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη του στόχου της κεντρικής κυβέρνησης για έλλειμμα 5,3% το τρέχον έτος.

Καταχρηστική είναι η επιβολή αυξημένων τελών ύδρευσης με αναδρομική ισχύ, όπως κρίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Μετά από καταγγελίες καταναλωτών ο Συνήγορος διερεύνησε το θέμα και διαπίστωσε ότι όντως έχουν γίνει χρεώσεις πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης για αύξηση των δημοτικών τελών τον Απρίλιο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τις δημοτικές επιχειρήσεις έλεγχο και επανατιμολόγηση των επίμαχων υπηρεσιών.

Αθλητισμός

Κυριακή, 6 Μαΐου: Η Ελλάδα και η Γαλλία εκλέγουν κυβέρνηση, η Αγγλία πρωταθλητή! Μπορεί οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ να ισοβαθμούν στην κορυφή δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, όμως αν η Σίτι νικήσει τη Νιούκαστλ στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» είναι ουσιαστικά πρωταθλήτρια, καθώς στην τελευταία ημέρα (13/5) υποδέχεται την αδύναμη ΚΠΡ. Η πρωταθλήτρια Μίλαν αντιμετωπίζει την -τυπικά γηπεδούχο- Ίντερ στο «Τζιουζέπε Μεάτσα» και θέλει, εκτός από το γόητρο, τη νίκη για να διατηρηθεί σε απόσταση... αναπνοής από τη Γιουβέντους. Το ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά εισιτήρια στην Ισπανία. Aμείωτο ενδιαφέρον στη «μάχη» του τίτλου στο Championnat.

Την αποκάλυψη ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον χρηματοπιστωτικό όμιλο «Morgan Stanley» για επένδυση στην ΠΑΕ Άρης, έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Γιάννης Κοντής, το βράδυ της Παρασκευής στη Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας Μελών Άρη και μάλιστα τόνισε ότι ο αντιπρόεδρός της Φερνάντο Πλάια, είχε βρεθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και παρακολούθησε το το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Πάντως, οι εργασίες στη γενική συνέλευση ξεκίνησαν με πρόταση μομφής κατά του διοικητικού συμβουλίου της «Κοινωνίας Μελών Αρη».

Σε θετικό κλίμα συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη, καθώς οι δύο πλευρές ακολουθούν κοινή γραμμή που θα μετουσιωθεί στα επόμενα βήματα που αν όλα πάνε καλά μέχρι την Τρίτη μπορεί να έχει αποφέρει και την οριστική συμφωνία. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται o ομογενής επιχειρηματίας να ξεκινήσει την επένδυσή του στην ομάδα και αυτό μεταφράζεται καταρχήν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το δάνειο των περίπου 2 εκ. ευρώ που θα χορηγήσει στην ΠΑΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: