03 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος τους πρώτους χάρτες με τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί για να τακτοποιηθούν. Το εντυπωσιακότερο στοιχείο που προέκυψε από την καταγραφή είναι ότι μεταξύ των 300.000 αυθαιρέτων, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί κτίσματα τα οποία... δεν υπάρχουν. Προφανώς, ο στόχος στις περιπτώσεις αυτές είναι να μπουν στη ρύθμιση αυθαίρετα που θα ανεγερθούν αργότερα.

Τη δυνατότητα κράτησης παράνομων μεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και την υποχρεωτική παραπομπή τους σε νοσοκομεία για εξετάσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ρυθμίσει θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς διοργανώνουν, την Τρίτη 3 Απριλίου, στις 18:00, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Για ένα αποτελεσματικότερο κράτος». Η συζήτηση θα μεταδοθεί από το blod.gr.

Ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης απέσυρε τελικώς την επίμαχη τροπολογία για τα βυτιοφόρα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από την απόφαση του να εντάξει σε καθεστώς «επιλεκτικής προστασίας» τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Σφοδρή κριτική στη συγκεκριμένη τροπολογία είχε ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, που προειδοποίησε πως θα την καταψηφίσει. «Επειδή εδώ έχουμε συγκυβέρνηση [...] εγώ δεσμεύτηκα ότι πράγματι οι συγκεκριμένες διατάξεις θα απαλειφθούν από την τροπολογία» είπε ο κ. Βορίδης.

Συνεχίζεται στη Βουλή το μπαράζ των τροπολογιών. Τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε δύο νέες τροπολογίες, με τη μία εκ των οποίων αποδεσμεύονται τα ποσά της τελευταίας δόσης του 2011, καθώς και της πρώτης και δεύτερης του 2012, της χρηματοδότησης των κομμάτων, εν όψει των εθνικών εκλογών. Τροπολογία για την ιδιωτική εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας.
Κόσμος

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη σε αγορά στο νότιο τμήμα της Μόσχας, αναφέρουν αξιωματούχοι. Τα θύματα είναι εργαζόμενοι μετανάστες. Η πυρκαγιά ξέσπασε μερικές ώρες μετά από φωτιά σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη στη Μόσχα.

Με ελικόπτερα κατάφερε η Πυροσβεστική της Μόσχας να σβήσει πυρκαγιά που ξέσπασε στον υπό κατασκευή «Πύργο της Ευρώπης», τον ουρανοξύστη που σχεδιάστηκε για να γίνει ο μεγαλύτερος στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για το κτίριο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013. Θεωρείται ότι ο ουρανοξύστης θα γίνει σύμβολο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Μετά από τουλάχιστον δώδεκα χρόνια ομηρίας, οι δέκα τελευταίοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί που κρατούνταν από τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC), απελευθερώθηκαν, μετά από παρέμβαση ανθρωπιστικής αποστολής. «Δεν αρκεί» λέει ο πρόεδρος της Κολομβίας, ζητώντας την απελευθέρωση και των εκατοντάδων πολιτών που κρατούνται από τους FARC.

Ένας 43χρονος άνδρας που πιστεύεται ότι άνοιξε πυρ σε κολέγιο στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα και να τραυματιστούν άλλα τρία παραδόθηκε στις Αρχές. Πρόκειται για τον Όνε Γκοχ, έναν πρώην φοιτητή του κολεγίου, ο οποίος πραγματοποίησε επίθεση στο χριστιανικό «Oikos University».

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε στα τυφλά σε θρησκευτικό κολλέγιο στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και μονοψήφιο αριθμό τραυματιών. Η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση έναν ύποπτο.

Οικονομία

Στα 14,5 δισ. ευρώ περίπου ανεβαίνει ο «λογαριασμός» των νέων μέτρων που θα έρθουν μετά τις εκλογές, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τις μειώσεις στον τομέα των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει και μέτρα για την αύξηση των εσόδων κατά 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ).

Με ζημίες άνω των 25 δισ. ευρώ, που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, έκλεισε το 2011 για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Οι ζημίες αυτές αποτελούν το 10% του ΑΕΠ περίπου και το 87% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου.

Στην ειδική ημερίδα για την ενέργεια «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη & το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ», που συνδιοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στις 9:30 το πρωί της Τρίτης. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ειδικής ημερίδας, ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Αθλητισμός

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει φτάσει μαθηματικά στην κατάκτηση του 39ου πρωταθλήματός του, ωστόσο τη Δευτέρα ο Ερνέστο Βαλβέρδε ζήτησε από τους παίκτες του να επιστρέψουν στην πραγματικότητα και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο ματς Κυπέλλου με τον ΟΦΗ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέστησε σαφές στον Ερνέστο Βαλβέρδε ότι επιθυμεί η συνεργασία τους να συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο Ισπανός δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει την απάντησή του σε αυτή την πρόταση ανανέωσης. 

Ξύπνησε η Σεβίλλη και πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη της στο πρωτάθλημα Ισπανίας, αυτή τη φορά με 3-1 επί της Μαγιόρκα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε το... δώρο της Σίτι και επικρατώντας εκτός έδρας με 2-0 επί της Μπλάκμπερν πήρε προβάδισμα πέντε βαθμών από τη συμπολίτισσά της αλλά και έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της πρέμιερ λιγκ, η οποία ολοκληρώνεται σε επτά αγωνιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: