03 Απριλίου, 2012

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΥΠΡΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Τη θέση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε από καιρό να έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν του Καστελόριζου, διατύπωσε η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, η συμμαχία με το Ισραήλ θα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύς Κύπρου και Ελλάδας έναντι της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η οποία μιλούσε σε σεμινάριο στη Λευκωσία που διοργάνωσαν τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Κύπρου και της Ελλάδας, με το κυπριακό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παράσχουν στο Ισραήλ το «στρατηγικό βάθος» που χρειάζεται. Η Κύπρια ευρωβουλευτής υποστήριξε, επίσης, ότι η συνεργασία στα ενεργειακά ζητήματα μπορεί να καταστεί καταλύτης λύσεων τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Παλαιστινιακό.

Στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργοβόρος οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη οδηγεί σε συρρίκνωση των ενεργειακών αποθεμάτων και συνεπάγεται την εξάρτηση των κρατών-μελών από τρίτες χώρες.

Μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ανέφερε ο κ. Φαραντούρης, τα θέματα ενέργειας αποτελούν θέματα συντρέχουσας αρμοδιότητας της Ε.Ε. με τα κράτη-μέλη. Σχετικά με τους τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων.

Ο Έλληνας καθηγητής υποστήριξε ότι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και η τοποθέτηση αγωγών είναι τεχνικά εφικτή και δικαιολογείται από το μέγεθος των κοιτασμάτων της Λεβαντίνης και των πιθανών αποθεμάτων, νοτίως της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: