14 Απριλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το Μεγάλο Σάββατο με μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη που θα φτάσουν τοπικά και τα 8 μποφόρ. Παρόμοιος θα είναι ο καιρός και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται βελτίωση και άνοδος της θερμοκρασίας.

Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα από το εθνικό οδικό δίκτυο, καθώς σε σχέση με το 2011 παρατηρείται μείωση της τάξης του 12% στον αριθμό των οχημάτων που πέρασαν από τα διόδια στις δύο μεγάλες εθνικές οδούς. 

Τα μέτρα της Τροχαίας βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, καθώς και των πλοίων που έχουν πληρότητα 100%. Βροχές αναμένονται το Μεγάλο Σάββατο στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Σε φθινοπωρινό φόντο και η Κυριακή του Πάσχα, ενώ βελτίωση αναμένεται από τη Δευτέρα.

Στις 9 το πρωί θα ανοίξουν αύριο, Μεγάλο Σάββατο, τα εμπορικά καταστήματα στην Αττική και θα κλείσουν στις 3 το μεσημέρι. Την Κυριακή, ανήμερα Πάσχα, και τη Δευτέρα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 17 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.

Στις 6.30 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το κυβερνητικό σκάφος που θα μεταφέρει το Άγιο Φως από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Εκπρόσωποι εκκλησιών θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν το φως και να το μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα. Στην τελετή Αφής στον Πανάγιο Τάφο θα παραστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης οι πιστοί παρακολούθησαν τη Μεγάλη Παρασκευή στους ορθόδοξους ναούς όλου του κόσμου την τελετή της Αποκαθήλωσης του Χριστού. Ιδιαίτερα στην Μονή Πεντέλης, η τελετή παίρνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού γίνεται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης.

Κόσμος

Πέντε χρόνια αφότου ο Νικολά Σαρκοζί περνούσε θριαμβευτικά τις πύλες του Μεγάρου των Ηλυσίων με την ισχυρότερη λαϊκή εντολή από την εποχή του Ντε Γκωλ, οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες για τον α' γύρο των εκλογών στις 22 Απριλίου, για να μάθουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος τους στις 6 Μαΐου, μετά τον β' γύρο. Τους υποψήφιους και τις θέσεις τους, τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο γαλλικό πολιτικό σύστημα, τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία, συνεντεύξεις με Γάλλους πολίτες, την κατάσταση της οικονομίας και όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την προεκλογική Γαλλία.

Έρευνα σε βάρος τοπικών αξιωματούχων στη νότια Ιταλία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος έχουν ξεκινήσει οι Αρχές της χώρας. Κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποτίθεται ότι θα αξιοποιούνταν για την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών στην περιοχή του Βίμπο Βαλέντια στη Σικελία, φαίνεται ότι έγιναν... βίλες ή ακόμη και γαμήλια δώρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απεφάνθη ότι δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη στα Ηνωμένα Έθνη επειδή δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη σφαγή των μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995. Η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν η τελευταία νομική επιλογή που είχαν στην Ολλανδία οι επιζώντες της σφαγής του Ιουλίου του 1995, της χειρότερης θηριωδίας επί ευρωπαϊκού εδάφους από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι «Μητέρες της Σρμπρένιτσα» δηλώνουν ότι θα προσφύγουν τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Απέτυχε η προσπάθεια της Βορείου Κορέας να εκτοξεύει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος κατά το καθεστώς επρόκειτο να θέσει σε τροχιά δορυφόρο, όπως παραδέχθηκε η ίδια η Πιονγιάνγκ σε μία ασυνήθιστη κίνηση. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε έντονα την εκτόξευση του πυραύλου, ενώ Κίνα και Ρωσία κάλεσαν σε «αυτοσυγκράτηση» απορρίπτοντας περαιτέρω κυρώσεις. Ουάσινγκτον, Τόκιο και Σεούλ μίλησαν για «πρόκληση» και παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως. «Παγώνουν» την παροχή επισιτιστικής βοήθειας οι ΗΠΑ.

Κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται εκ νέου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, λέγοντας ότι συνιστούν εκβιασμό οι όροι των πολιτικών αλλαγών που θέτουν οι Βρυξέλλες και για τη χορήγηση δανείου προς τη χώρα από τους «27» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οικονομία

Χαμηλότερα οδήγησε τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η ανησυχία που αναζωπυρώθηκε στις αγορές για την Ισπανία. Πρωταγωνίστριες της πτώσης οι τραπεζικές μετοχές.

Τη συμφωνία για φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Αυστριακοί σε ελβετικές τράπεζες υπέγραψαν στη Βέρνη οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, θέτοντας έτσι σε κίνηση τις διαδικασίες για να εφαρμοστεί από το 2013 πλαίσιο ανάλογο με τους Βρετανούς Γερμανούς καταθέτες στα ελβετικά ιδρύματα.

Στην «προειδοποίηση» Σαρκοζί πως επικράτηση του Ολάντ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές μπορεί να οδηγήσει σε «μαζική κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στα γαλλικά ομόλογα απάντησε -εμμέσως- ο επικεφαλής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο. Λέγοντας πως αποκλείει μία τέτοια πιθανότητα, σημείωσε πως ο βασικότερος παράγοντας παραμένει η δέσμευση του Παρισιού στην πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεσοπρόθεσμης μείωσης του χρέους.

Αθλητισμός

Το σενάριο πώλησης του Στέφανου Αθανασιάδη έχει αρχίσει και συζητιέται έντονα και πάλι τις τελευταίες ημέρες «γύρω» από την Τούμπα και πολλοί συνδέουν το ενδεχόμενο αυτό με τη σύλληψη του Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος αν δεν ξεμπερδέψει άμεσα από τη νομική περιπέτεια του, δύσκολα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και αυτό συνεπάγεται δυσκολίες για την αδειοδότηση. Στο μεταξύ, ο Λάζλο Μπόλονι δεν χαρίστηκε στους ποδοσφαιριστές του πριν από το διήμερο ρεπό για το Πάσχα και τους... έβγαλε το λάδι.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, ο οποίος καταθέτει προσφυγή σε βάρος της ομάδας έγινε ο Ματίας Μπιάρσμιρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «SportDay» ο Σουηδός αμυντικός προχώρησε στην κίνηση αυτή, μετά από παρότρυνση του μάνατζέρ του, Μάρτιν Νταλίν, καθώς είδε στο λογαριασμό του 1.100 ευρώ, αντί για τη δόση του συμβολαίου που περίμενε. Έτσι, φοβούμενος μήπως χάσει τα χρήματα που του οφείλονται κατέθεσε προσφυγή, ζητώντας 870.000 ευρώ και την ελευθερία του. Σε μια μικρή επέμβαση στο γόνατο υποβλήθηκε ο Σεμπάστιαν Λέτο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

Στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες στην ΑΕΚ αναφέρθηκε η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Μεγάλη Παρασκευή για τη συμπλήρωση 88 ετών από την ίδρυση του συλλόγου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η «Ένωση» βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της ένδοξης ιστορίας της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: