19 Μαρτίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

    Μια μεγάλη παιδική χαρά, καταπράσινοι κήποι, γέλια και φωνές. Πίσω από αυτό το περιβάλλον, που φαντάζει ιδανικό, κρύβονται οι ιστορίες 182 απροστάτευτων, παραμελημένων και κακοποιημένων παιδιών, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και στα παραρτήματά του. Ο διοικητής του Κέντρου, Δημήτρης Βεζυράκης, για την «παράνοια» της αγοράς που άφησε τα παιδιά χωρίς πετρέλαιο όλο το χειμώνα, για την συνδρομή απλών πολιτών και τις πολύτιμες δωρεές τους, αλλά και για τον θεσμό της αναδοχής και την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει γύρω από αυτόν.
   
Μήνυμα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας στέλνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, δηλώνοντας στους Financial Times ότι «η μεγάλη, σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη». Προσθέτει, δε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν από την επόμενη κυβέρνηση. «Αυτή είναι η θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και τα κόμματα θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη» επισημαίνει ο πρωθυπουργός.
  
 Η έκταση της διαφθοράς είναι τεράστια, δεν υπάρχει πέτρα που να σηκώσεις και να μην βρεις κάτι, δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν έχουν αυξηθεί, αλλά αποκαλύπτονται περισσότερες υποθέσεις επειδή αποδίδουν αποτελεσματικότερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και γιατί οι πολίτες δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες. Ο κ. Ρακιντζής απέδωσε την έκτασή της στην ανοχή του νόμου και στο γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξαν αυστηρές κυρώσεις.
   
Στο λιμάνι του Πειραιά έπεσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο το πρωί της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός ο 67χρονος οδηγός του από δύτες του Λιμενικού. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για αυτοκτονία, καθώς σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας βρισκόταν σταθμευμένος στο λιμάνι, άνοιξε τα παράθυρα, ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε στη θάλασσα. Η σορός του μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία νεκροτομή.
   
Συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά είναι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι ναυτεργάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία που είχαν προαναγγείλει, ζητώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και τη διατήρηση του καμποτάζ. Υπό κατάληψη ο Οίκος Ναύτου, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και το ΝΑΤ. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς της Κρήτης. Εντός της ημέρας θα ενταθούν οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μην παραταθεί χρονικά η απεργία.

Κόσμος

Το ΝΑΤΟ απέτυχε να ερευνήσει με τον προσήκοντα τρόπο ή να προσφέρει αποζημιώσεις για τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς του στη διάρκεια της επτάμηνης επιχείρησης στη Λιβύη η οποία συνέβαλε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, κατήγγειλε τη Δευτέρα η Διεθνής Αμνηστία.
Δεκάδες διαδηλώτριες συνέλαβε η αστυνομία στην Αβάνα, μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη στη χώρα του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣτ'. Οι περισσότερες είναι μέλη της οργάνωσης «Γυναίκες στα Λευκά» που διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Κούβας, με μοναδικό αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
   
Νέες αιματηρές συμπλοκές ανάμεσα σε αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας στην κεντρική συνοικία αλ-Μέζε της Δαμασκού. Πρόκειται για μια από τις πιο αυστηρά φρουρούμενες περιοχές της πρωτεύουσας, όπου εδρεύουν πρεσβείες και εγκαταστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγες ώρες μετά την καταστολή της διαδήλωσης που είχε προγραμματιστεί στο κέντρο της πόλης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.
   
Δύο νοσοκόμοι στην Ουρουγουάη συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία της δολοφονίας τουλάχιστον 50 ασθενών σε διαφορετικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι ύποπτοι έδρασαν χωριστά και ενδέχεται να έχουν προκαλέσει τον θάνατο μέχρι και 200 ανθρώπων. Οι ύποπτοι, ηλικίας 39 και 46 ετών, ομολόγησαν ότι την τελευταία διετία προκάλεσαν τον θάνατο 16 ανθρώπων.
   
Την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του οδικού δικτύου πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις υποδομές στη χώρα. Ο Ντ.Κάμερον αναμένεται να πει σε ομιλία του ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διορθωθεί «ο υποβιβασμός ο οποίος διαρκεί δεκαετίες» των υποδομών στη Βρετανία και ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «πρωτοποριακούς» τρόπους να χρηματοδοτήσει βελτιωτικά έργα.

Οικονομία

 Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2012 δεν θα έχει φέτος την επιτυχία που σημείωσε το 2011, εκφράζει σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.
   
Στην ανάκληση των αδειών των συνεταιριστικών τραπεζών Αχαϊκή Συν.Π.Ε., Λαμίας Συν.Π.Ε. και Λέσβου-Λήμνου Συν.Π.Ε, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των εν λόγω τραπεζών, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά τους.
   
Οι αποδείξεις των δαπανών δεν θα υποβληθούν εφέτος μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά θα διατηρηθούν από τους πολίτες για να προσκομιστούν σε περίπτωση ελέγχου, σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων.

Αθλητισμός

    Εικοσι τρείς οπαδοί του Παναθηναϊκού, οδηγούνται σήμερα, Δευτέρα, στον Eισαγγελέα, για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν, στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το οποίο και διακόπηκε.
   
Περισσότεροι από 1.500 οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής για να υποδεχθούν την αποστολή των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι εξασφάλισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η αποστολή των Πειραιωτών καθυστέρησε για περίπου μία ώρα την αναχώρησή της από το ΟΑΚΑ. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης είχε γνωρίσει την αποθέωση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού που βρίσκονταν στου Ρέντη
   
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής με δηλώσεις που έκανε στο συνδρομητικό κανάλι της Nova. Αναγνώστου: «Δεν απέδωσε τη συνεργασία με την Αστυνομία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: