04 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Αιφνιδιαστικό έλεγχο στον σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας πραγματοποίησε τη νύχτα η αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν 60 άτομα, αλλά επειδή δεν προέκυψε κάτι που να στοιχειοθετεί αδίκημα, αφέθηκαν ελεύθεροι. Το τελευταίο διάστημα η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους στους συνδέσμους και προληπτικές προσαγωγές για την αντιμετώπιση αιματηρών επεισοδίων μεταξύ οπαδών.
    
Επεισόδια σημειώθηκαν στις 2.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πρεσβεία της Συρίας, στη λεωφόρο Δ. Διαμαντίδου, στο Παλαιό Ψυχικό. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και προσήγαγαν 13 άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής.
    
Μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό στέλνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος φέρεται έτοιμος να καταθέσει την εντολή που έχει λάβει, εάν ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα ή μπλοκάρει τις διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI και την προώθηση της νέας δανειακής σύμβασης.
    
Σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώνεται για τις μαραθώνιες επαφές του υπουργού με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το αποτέλεσμα των επαφών θα κρίνει αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου. Σε κάθε περίπτωση, το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμο και για το PSI, αφού στην Αθήνα φτάνουν οι Τσ.Νταλάρα και Γ.Ακερμαν.
    
Το «μαχαίρι» έχει μπει βαθιά σε μισθούς και συντάξεις, αλλά όχι και στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες. Ένα επιπλέον στοιχείο που δημιούργησε αίσθηση τα τελευταία 24ωρα είναι η επίσημη επιβεβαίωση, από στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι η Ελληνίδα νοικοκυρά έχει ένα από τα ακριβότερα καλάθια στην Ευρώπη. 

Κόσμος

 Πάνω από 200 άτομα σκοτώθηκαν από τις συριακές δυνάμεις που σφυροκόπησαν την πόλη Χομς, σύμφωνα με ακτιβιστές, λίγο πριν διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο που προβλέπει την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία και το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία. Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Συρίας σε Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ και Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τη νέα αιματοχυσία στη χώρα τους.
    
Ιταλικό πλοίο με 263 επιβάτες και 53μελές πλήρωμα παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους κατά τον απόπλου του από το λιμάνι Τσιβιταβέκια και προσέκρουσε σε προβλήτα, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές. Το πλοίο «Sharden» της εταιρίας Tirrenia, με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών οδηγήθηκε στο λιμάνι, όπου παραμένει για λόγους ασφαλείας. Επιβάτες και πλήρωμα είναι καλά στην υγεία τους.
    
Περισσότεροι από 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2011, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Οι θάνατοι αμάχων είναι ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα στον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και την δύναμη του ΝΑΤΟ στη χώρα (ISAF) , ενώ παράλληλα τίθενται υπό αμφισβήτηση οι συμμαχικές επιχειρήσεις και παρουσία στο Αφγανιστάν. Τους περισσότερους θανάτους προκαλούν βόμβες που τοποθετούνται στους δρόμους και οι αυξανόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας.
    
Δύο μικρής ισχύος πυρηνικές δοκιμές πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα το 2010 ισχυρίζεται Σουηδός επιστήμονας μετά από μελέτη μετεωρολογικών και άλλων δεδομένων. Η Πιονγκγιάνγκ είχε ισχυριστεί ότι είναι προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αλλά η διεθνής κοινότητα είχε σπεύσει να απορρίψει τους ισχυρισμούς της.
    
Να καθυστερήσει η Google την εφαρμογή της νέας πολιτικής απορρήτου της ζητούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των «27» της ΕΕ και η Κομισιόν, θέλοντας να εξετάσουν εάν οι προτεινόμενες αλλαγές διασφαλίζουν επαρκώς τα δεδομένα των εκατομμυρίων χρηστών στην Ευρώπη.

Οικονομία

 «Παραμένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα θέματα» δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την 11ωρη συνάντηση -μαζί και με άλλους υπουργούς- με τους επικεφαλής της τρόικας. «Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν για τη σωτηρία της χώρας» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έχει το Σάββατο νέα συνάντηση με την τρόικα, καθώς και με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά, ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς στις 14:30.
    
Η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών σε σχέση με τους στόχους και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την κάλυψη αφενός των όποιων αποκλίσεων και αφετέρου των απαιτήσεων του οικονομικού προγράμματος μονοπωλούν - σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- την πολύωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Η επεξεργασία των κειμένων προχωρά «λέξη-λέξη» τόνισαν, ενώ διευκρίνισαν ότι τα εργασιακά τα έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πάντως η παρουσία του Γ.Προβόπουλου και Γ.Κουκιάδη στη Ζαλοκώστα υποδηλώνει ότι η ατζέντα με την τρόικα είναι ευρεία.
    
Οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο της αμερικανικής ανεργίας καλλιέργησαν κλίμα ισχυρής ανόδου στη Γουόλ Στριτ την Παρασκευή, με τον Dow Jones να κλείνει σε επίπεδα πριν την κρίση του 2008 και τον Nasdaq να βρίσκεται σε υψηλά 11 ετών. Στο πράσινο η συνεδρίαση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αθλητισμός

 Πολύ σπουδαία νίκη για τη Ντόρτμουντ, που πέρασε με 2-0 από τη Νυρεμβέργη και παραμένει επικεφαλής της bundesliga στην αυλαία της 20ης αγωνιστικής. Τα τέρματα των πρωταθλητών πέτυχαν οι Κελ (48΄) και Μπάριος (62΄).

Και ενώ το απόγευμα ο ΠΑΟΚ σήκωσε τους τόνους μετά την αιφνίδια αλλαγή βοηθού διαιτητή εν όψει του κυριακάτικου ντέρμπι της Τούμπας, στον Ολυμπιακό επέλεξαν να μην ασχοληθούν με την ανακοίνωση του αντιπάλου τους, διευκρινίζοντας μέσω κύκλων ότι στην παρούσα φάση κοιτάζουν μόνο την ομάδα τους. Στο μεταξύ, ο Κόλιν Καζίμ Ρίτσαρντς έχει δείξει πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ο Ερνέστο Βαλβέρδε σκέφτεται σοβαρά να τον ρίξει από το πρώτο λεπτό στην μάχη της Τούμπας.
    
Την έντονη αντίδραση της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προκάλεσε η αιφνίδια αλλαγή της τελευταία στιγμής που έγινε από την ΚΕΔ της ΕΠΟ με τον βοηθό Τρύφωνα του Συνδέσμου Δράμας να δηλώνει κώλυμα εν όψει του κυριακάτικου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, λόγω τραυματισμού και την Ομοσπονδία να τον αντικαθιστά με τον Γεωργιάδη του συνδέσμου Κοζάνης. Ο ΠΑΟΚ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση καταγγέλοντας «διαβολικές συμπτώσεις και εκβιαστικές πρακτικές», καλώντας παράλληλα σύσσωμη την ΚΕΔ για τον αγώνα της Τούμπας. Μπόλονι: «Μαθαίνουν γρήγορα, μπορούν καλύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: