04 Φεβρουαρίου, 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ  30/1/2012

Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες,
Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντά της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας,
Κύριε Διευθυντά Δ/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας,
Σεβαστοί Πατέρες,
κύριοι επίσημοι προσκεκλημένοι,
κυρία Διευθύντρια και
κύριοι καθηγητές του γενικού εκκλησιαστικού λυκείου και Γυμνασίου Λαμίας,
κυρίες και κύριοι ,
φίλοι μαθητές,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μια εορτή που διοργανώνει ένα γενικό εκκλησιαστικό λύκειο. Έχω ακούσει πολλές συζητήσεις και έχουν ειπωθεί διάφορα πράγματα σχετικά με την εκκλησιαστική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας πω ότι κατά τη δική μας άποψη η εκκλησιαστική εκπαίδευση εκτός όλων των άλλων που νομίζω ότι τα γνωρίζετε, για μας είναι ο γνήσιος συνεχιστής της μεγάλης βυζαντινής μας παράδοσης. Πολλές φορές στη χώρα μας έχουμε μιλήσει, έχουμε γράψει, έχουμε υποστηρίξει και έχουμε προβάλλει προς την διεθνή κοινότητα, την Αρχαία Ελλάδα και το Αρχαίο ελληνικό κλέος. Ο ελληνισμός όμως δεν σταμάτησε εκεί. Δεν υπήρξε κάποια μαγική γέφυρα που έφτασε έως σήμερα. Πέρασε από τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία που υπήρξε στη διάρκεια του μεσαίωνα και αυτή η αυτοκρατορία ήταν το Βυζάντιο.

Το Βυζάντιο είναι εκείνο χάρη στο οποίο οι Ρώσοι ασπάστηκαν το Χριστιανισμό. Το Βυζάντιο είναι εκείνο χάρη στο οποίο οι Ρώσοι εισήλθαν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ακόμη και σήμερα η Βυζαντινή παράδοση είναι παντού γύρω μας, την βλέπουμε και η μεγάλη ορθόδοξη εκκλησία μας είναι όχι μόνο ο συνεχιστής και ο φύλακάς της, αλλά και η ζωοδότρια πηγή και δύναμη της.

Αυτά όλα τα βλέπουμε τα γνωρίζουμε και είναι κάτι που μας επηρεάζει και νομίζω ότι όλοι οι μαθητές των εκκλησιαστικών σχολείων πρέπει να έχουν, και πιστεύω ότι έχουν, αυτή την αίσθηση. Γι’ αυτό λοιπόν, μένουμε πιστοί στα μεγάλα διδάγματα των Τριών Ιεραρχών τους οποίους εορτάζουμε σήμερα και στο παράδειγμα τους, που ήταν ένα παράδειγμα ζωής. Ο Μέγας και Ιερός Χρυσόστομος ήταν εκείνος που μοίραζε 7.000 γεύματα σε φτωχούς της Πόλης, πολύ πριν σκεφτούν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή να κάνουν κάτι τέτοιο. Δείχνει πολλά για την παράδοσή μας. Η παράδοσή μας είναι ισχυρή, δεν την ξεχνάμε.

Οι ρίζες μας είναι ισχυρές σε αυτές βασιζόμαστε, για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές τις οποίες βιώνει το έθνος. Και να είστε βέβαιοι ότι θα τις ξεπεράσουμε και θα πάμε σε μέρες καλύτερες γιατί αυτό το Γένος έχει αποδείξει ότι έχει πετύχει πάρα πολλά διαθέτοντας πάντα ελάχιστους υλικούς πόρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: