02 Φεβρουαρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Παρατείνεται το κύμα κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία στην Αττική ανεβαίνει την Πέμπτη, ωστόσο σχολεία σε πολλές περιοχές του νομού παραμένουν κλειστά. Κλειστός ο περιφερειακός Πεντέλης, αλυσίδες χρειάζονται σε Πάρνηθα και Κατσιμίδι. Την ίδια ώρα, τα προβλήματα σε άλλες περιοχές της χώρας συνεχίζονται, με χωριά σε Εύβοια και Αρτα να έχουν αποκλειστεί. Κανονικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν την Τετάρτη αντιεξουσιαστές έξω από ταβέρνα στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στον Κορυδαλλό, στην οποία ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε συγκέντρωση με πολιτικούς του φίλους, εν όψει των εσωκομματικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ. Αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την προσέγγιση των αντιεξουσιαστών στο χώρο, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές ατόμων, οι οποίοι λίγη ώρα αργότερα αφέθησαν ελεύθεροι.

Στην καταγγελία ότι ομάδα 20 ακροδεξιών, που επιβιβάστηκε σε συρμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου το περασμένο Σάββατο, φορώντας κουκούλες και κρατώντας ρόπαλα, περνούσε από βαγόνι σε βαγόνι, φωνάζοντας συνθήματα και βρισικές και χτυπούσε τους μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στους συρμούς, προχώρησαν εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι πρόκειται για δεύτερη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο μέσα σε συρμούς του ΗΣΑΠ.

Στην διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 50 οικογένειες στο Νεοχώρι Σερρών (σχεδόν ολόκληρο το χωριό) προχώρησε, εν μέσω πολικών θερμοκρασιών, η ΔΕΗ λόγω μη καταβολής του χαρατσιού για τα ακίνητα. Η διακοπή διήρκεσε περίπου δύο 24ωρα, καθώς λόγω της γενικής κατακραυγής, η ΔΕΗ προχώρησε στην επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης.

Την κατάθεση στη Βουλή του πλήρους φακέλου της προκαταρκτικής έρευνας του Αρείου Πάγου για τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπονή και Σπύρο Μουζακίτη ζητά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Τσούρας.

Κόσμος

Τυχερός -για τους άλλους- έγινε ένας Έλληνας που διαμένει σε χωριό της Ισπανίας. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού αγόρασαν πριν από λίγο καιρό ένα λαχείο, το οποίο κέρδισε 722 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι; Όχι. Ο Κωστής Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός που δεν αγόρασε λαχνό.

Ένα φέρι μπόουτ με τουλάχιστον 350 επιβαίνοντες βυθίστηκε ανοικτά των νησιών της Παπούα-Νέας Γουινέας, επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεκάδες άτομα έχουν διασωθεί. Αν και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τις Αρχές και την εταιρεία, στην οποία ανήκει το πλοίο.

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Αίγυπτο για τα αιματηρά επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 74 άτομα κήρυξε το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου. Διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη φίλαθλοι, αντιδρώντας για την αδυναμία των Αρχών να εμποδίσουν τη βία. Έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου.

Εύρημα που ρίχνει φως στο πώς (πρέπει να) φαινόταν η Τζιοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι όταν ζωγραφίστηκε «πανηγυρίζει» το Μουσείο Πράδο της ισπανικής πρωτεύουσας: Το μουσείο ανακάλυψε πως αντίγραφο του διάσημου πίνακα που είχε στη συλλογή του φιλοτεχνήθηκε πιθανότατα παράλληλα με τον αυθεντικό από μαθητή του μεγάλου ζωγράφου, και οι συντηρητές υποστηρίζουν πως δίνει περισσότερα στοιχεία για τον εμβληματικό πίνακα.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 150 τραυματίστηκαν στην Αίγυπτο σε επεισόδια που ακολούθησαν το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ. Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για πέντε νεκρούς, αλλά ο αριθμός τους αναθεωρήθηκε δραματικά προς τα πάνω από το υπουργείο Υγείας. Τα επεισόδια έγιναν μεταξύ οπαδών των ομάδων Αλ-Μασρί και Αλ-Αχλί, που έληξε 3-1. Οπαδοί της Αλ-Μάσρι πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια τραυματίζοντας παίκτες και άλλους θεατές. Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν γρήγορα στα αποδυτήρια, αλλά οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να συμπλέκονται άγρια...

Οικονομία

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα εξετάζει να συμπεριλάβει στη διαδικασία του PSI και τα ομόλογα ειδικού τύπου που δόθηκαν σε εργαζόμενους αντί αποζημίωσης απόλυσης και ειδικότερα αυτά που δόθηκαν σε εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να εξαιρεθούν από τη διαδικασία οι εργαζόμενοι του ομίλου της πρώην ΟΑ.

Σημεία σύγκλισης για τα εργασιακά θα αναζητήσουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, κατά τη δεύτερη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, με διευρυμένη ατζέντα αυτή τη φορά, την Πέμπτη το πρωί και ενώ οι πιέσεις της τρόικας για μειώσεις μισθών και οδυνηρές ανατροπές για τους εργαζόμενους παραμένουν έντονες. Τονίζοντας την κρισιμότητας της κατάστασης, ο Δ. Δασκαλόπουλος αναφέρει στην πρόσκληση ότι «εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων τής κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν».

Η κυβέρνηση και οι ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπεί το IIF έχουν καταλήξει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε συμφωνία πάνω στους βασικούς άξονες του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων και ειδικότερα στο μέσο επιτόκιο, τη χρονική διάρκεια των νέων τίλων και τα πρόσθετα κίνητρα που θα δοθούν στους ομολογιούχος υπό τη μορφή μίας ρήτρας που θα συνδέεται με το ΑΕΠ. Το ζητούμενο, πλέον, είναι τι στάση θα ακολουθήσει τελικώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αν θα συμμετάσχει στο PSI, καθώς από τη συμμετοχή της θα προκύψει όφελος για την Ελλάδα ύψους τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Λίγες ώρες μετά το πρώτο του γκολ στο ντεμπούτο του μάλιστα με την φανέλα της ΚΠΡ, ο Τζιμπρίλ Σισέ είχε έντονο φραστικό επεισόδιο μέσω twitter με οπαδό της Λάτσιο που του έστειλε ένα ξακάθαρα ρατσιστικό μήνυμα.

Η Βαλένθια κράτησε την Μπαρτσελόνα στο 1-1 στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό για το Copa del Rey που έγινε την Τετάρτη στο «Μεστάγια». Οι «νυχτερίδες» προηγήθηκαν στο 27' με τον Ζόνας, οι Καταλανοί ισοφάρισαν στο 35' με τον Κάρλες Πουγιόλ και στο 56' έχασαν πέναλτι με τον Μέσι.

Με το που ανέπνευσε τον αγγλικό αέρα ο Τζιμπρίλ Σισέ αναγεννήθηκε! Ο Γάλλος σταρ σκόραρε στα πρώτα 12 λεπτά της καριέρας του στην ΚΠΡ και τη βοήθησε να αποσπάσει ισοπαλία 2-2 από την Αστον Βίλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: